Ekorodzice

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2022.03.31, 22:20

Obecnie, ze względu na aktywny tryb życia i stały pośpiech, nie wszyscy mają czas, by samodzielnie przygotowywać posiłki w domach. Właśnie dlatego tak ogromną popularnością cieszy się jedzenie zamawiane na wynos. Wraz z nim do mieszkań docierają też opakowania, które gwarantują bezpieczny transport różnych dań i napojów. Kiedy jednak zostaną zużyte, trzeba z nimi coś zrobić. Warto się zawczasu zorientować, gdzie powinno się je wyrzucać.

Opakowania po jedzeniu na wynos – z czym mamy do czynienia?

Zwykle opakowania po jedzeniu na wynos są pojemnikami jednorazowymi, które powinno się wyrzucić zaraz po użyciu. Przygotowuje się je z różnych materiałów. Najbardziej praktycznym spośród nich okazuje się plastik, który lokale gastronomiczne i firmy cateringowe wykorzystują zdecydowanie najczęściej. Obecnie stawia się na ten podlegający recyklingowi, a zarazem pochodzący z tworzywa, które zostało takiemu procesowi poddane.

Jako że dbałość o środowisko jest w tym momencie kluczowa, chętnie sięga się też po opakowania z ekologicznych surowców. Wśród nich wymienić należy pulpę papierową, a także otręby czy pulpę z trzciny cukrowej. W niektórych przypadkach używane są również sztućce z drewna oraz opakowania wykonane ze zwykłego papieru.

Segregacja opakowań – gdzie powinny trafiać po zużyciu?

Wiele osób może mieć problem z tym, by określić, gdzie powinno się umieścić zużyte opakowania po jedzeniu na wynos. Wszystko zależy oczywiście od materiału, z którego zostały one wykonane. Tak na przykład papierowe torebki powinny trafić do niebieskiego kontenera, przeznaczonego specjalnie na papier i rzeczy tekturowe. Również tam nierzadko trafiają opakowania cateringowe, dzielone i niedzielone, wykonane na przykład z pulpy papierowej.

Innym, często używanym materiałem, jest plastik. Zużyte opakowanie z tego surowca umieszcza się natomiast w żółtym kontenerze, który oznacza tworzywa sztuczne.  Z kolei drewniane elementy, takie jak sztućce, należy wrzucić do kontenera brązowego, często oznaczanego jako produkty biodegradowalne.

Trzeba mieć jednak świadomość, że aby wyrzucić którekolwiek z opakowań do przeznaczonego im kontenera, musi być ono idealnie czyste. W przypadku zabrudzeń, które powstały na skutek tłuszczu czy od innych brudzących składników, obecnych w żywności, nie można uznać opakowania za w pełni biodegradowalne. Niestety, takie pojemniki brudzą się bardzo często. Nie znaczy to oczywiście, że jest to normą. Podobnie jest w przypadku każdego innego surowca (jeśli papierowa torebka się zabrudziła, również trzeba będzie ją wyrzucić do odpadów zmieszanych). Jeśli są to opakowania trwalsze, takie jak te wykonane z plastiku, można spróbować je umyć przed wyrzuceniem, a następnie umieścić w żółtym kontenerze. 

Jak segregować opakowania na wynos prowadząc biznes?

Prowadząc biznes gastronomiczny z jedzeniem typu fast-food warto zaopatrzyć się się w dedykowane opakowania dobrej jakości, np. w hurtowni online  https://unipack.pl/sklep/opakowania-fast-food/. Często zdarza się bowiem, że nawet jeżeli lokal oferuje jedzenie na wynos, klienci i tak spożywają posiłek w środku lub przed punktem gastronomicznym. Wówczas segregacja odpadów należy oczywiście do osoby zarządzającej takim biznesem i w gruncie rzeczy jej zasady nie różnią się od tych, których powinni przestrzegać wszyscy. Warto oczywiście zaopatrywać swój biznes w biodegradowalne opakowania do jedzenia na wynos, jednak trzeba wiedzieć w jakiej sytuacji będą one mogły zostać poddane recyklingowi.


Przeczytaj także:

Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Medycyna estetyczna dla osób w średnim wieku – czy to odpowiedni moment na zmiany?

Osoby w średnim wieku coraz częściej korzystają z zabiegów medycyny estetycznej, szukając sposobów na poprawę wyglądu i zatrzymanie upływu czasu. Czy to odpowiedni moment na takie zmiany i jakie zabiegi warto rozważyć? ... więcej »
Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Ból brzucha u dzieci to jedno z najczęstszych dolegliwości i dotyczy nawet 10-20% młodzieży w wieku szkolnym. Może być objawem organicznych chorób układu pokarmowego lub mieć podłoże czynnościowe. Jak odróżnić bóle, znaleźć ich... więcej »
Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?

Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?

Czy wiecie, że aż 70% naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach? Tak to właśnie one odpowiadają za naszą skłonność do infekcji. Warto więc o nie zadbać w pierwszej kolejności! Jak to zrobić? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!... więcej »
Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

„Przestań jeść i zacznij się ruszać” – taki sygnał powinien otrzymać nasz mózg za każdym razem, gdy próbujemy przeholować z jedzeniem. Niestety, tego typu mechanizm często zawodzi. Kto lub co za tym stoi? Na to pytanie odpowiedzi szukał... więcej »
Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Nowy Rok to różne postanowienia – dieta, odejście od nałogów, poprawa relacji z bliskimi. Troszczymy się o swoje zdrowie, bezpieczeństwo i samopoczucie, ale często zapominamy o dbałości o to, co jest niezwykle ważne, czyli o naszą planetę.... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »