Ekorodzice

Mleko jaglane

Autor: edymal 2013.03.01, 13:59
W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane – wegańskie.

fot. Jolanta Walczyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Namaczam na noc 10 migdałów. Rano wylewam wodę, a migdały obieram.
  2. Wrzucam do blendera migdały oraz 2/3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie z dodatkiem daktyli. 
  3. Można dodać trochę soli / słodu  ja dodaję syrop z agawy lub ksylitol.
  4. Miksuję wszystko około minuty z ciepłą (ale nie gorącą) wodą aż powstanie gładka masa.
  5. Dolewając wody, uzyskuję mleko, które później przecedzam przez gęste sito lub gazę.

WSKAZÓWKA: można dodać w czasie miksowania odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron  wtedy jest bardziej pożywne. Odmiany smakowe też wchodzą w grę  raz wanilia , raz banan, innym razem karob- proszek z chleba świętojańskiego (wtedy wychodzi kakaowe).


Warto wiedzieć, że MLEKO JAGLANE z kaszy rewelacyjnie zagęszcza zupy oraz sosy. Zmiksowane z płynem działa jak gęsta śmietana i nie jest tak szkodliwe jak białko krowie pochodzące z półki sklepowej!!! A dzieci zamiast mieszanek modyfikowanych na śniadanko mogą je pić :)


Przeczytaj także:

Zaparcia u maluszka

Zaparcia u maluszka

Każdej mamie zależy, by jej dziecko było zdrowe, dlatego martwią nas wszelkie, nawet małe dolegliwości naszej pociechy. Jedną z przypadłości, która może się mu przytrafić są zaparcia. Jak je rozpoznać i co zrobić, by ulżyć dziecku?... więcej »
Domowe syropy z dzikich roślin

Domowe syropy z dzikich roślin

Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości. więcej »
Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »


Komentarzy: 7
{opis}
12.08.2013 22:03 - wielodzietna
Kupiłam kasze jaglaną. Jutro mleko jaglane-debiut:D
{opis}
14.03.2013 10:25 - iaera
Wypróbuję koniecznie. My nie pijamy mleka, nie ma z czym płatków zjeść
{opis}
07.03.2013 10:24 - agnieszka
Ja robię troszkę inaczej 3 łyżki dokładnie umytej i podprażonej kaszy jaglanej gotuje ok. 10-15 minut. Dodaje z 2 suszone morele, wcześniej namoczone, gotuje jeszcze z 5 minut. Dodaje olej z pestek dyni i miele wszystko z dodatkiem wody mineralnej
{opis}
06.03.2013 10:40 - celestynka
Warto wypróbować. Myślę, że będę zagęszczać tym mixem jaglanym zupy i sosy.
{opis}
05.03.2013 23:25 - matkapolka
Z pewnością wypróbuje
{opis}
05.03.2013 16:08 - enigma
No to muszę wypróbować :)

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »