Ekorodzice

Słodkości w diecie małego dziecka

Autor: Joanna Mendecka 2010.08.31, 09:53
fot. www.sxc.hu
Kwestia słodyczy wzbudza wiele kontrowersji – niby wszyscy wiemy, że cukier  rafinowany
jest niezdrowy, ale jednak wyobrażamy sobie, że dziecko wychowywane przez pierwsze lata życia bez słodyczy „coś straci”. Wydaje nam się bowiem, że dziecko, którego rodzice nie decydują się na podawanie mu słodyczy, nie dostaje żadnych atrakcyjnych przekąsek. Nic bardziej mylnego! Ale zacznijmy od początku.


Przede wszystkim warto pamiętać, że sposób odżywiania może albo wzmacniać, albo osłabiać organizm i dlatego trzeba poświęcić mu swoją uwagę. Jest to w pewnym sensie inwestycja – także finansowa – w nasze dziecko, ponieważ zdrowe odżywianie minimalizuje występowanie chorób oraz łagodzi ich przebieg. Pierwsze 2-3 lata życia dziecka są szczególnie ważne, ponieważ dopiero w tym wieku układ pokarmowy dojrzewa, a wcześniejsze potknięcia żywieniowe natychmiast dadzą o sobie znać w postaci:
  • nietolerancji,
  • alergii,
  • odparzeń,
  • reakcji skórnych
  • infekcji górnych dróg oddechowych.
Niektórzy rodzice zastanawiają się, czy warto dbać o wyeliminowanie z diety dziecka cukru ratyfikowanego, skoro i tak po 3 roku życia dziecko będzie dostawało słodycze w przedszkolu, a w szkole kupi sobie samo. Oczywiście, że warto unikać, nawet jeśli „bezcukrowe” żywienie ma trwać tylko przez pierwsze 3 lata życia. Do tego bowiem czasu układ pokarmowy oraz odpornościowy będą ukształtowane i silne.


Poniżej przedstawiam kilka propozycji zdrowych oraz smacznych słodkości:


Słodkie kulki – to jedynie inspiracja, możecie modyfikować przepis na własne potrzeby.

Namoczyć na noc po pół szklanki rodzynek, moreli, daktyli. Rano odlać wodę, wsypać zmielony sezam (jeśli dziecko nie ma alergii) lub migdały, dodać szczyptę cynamonu, kilka kropli soku z cytryny, dobrze wymieszać. Lepić niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na talerzu. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe.


Pierniczki
  • 300g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczyptę mielonych goździków
  • 2 szczypty kardamonu
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml wody
  • 1,5 litra mąki
Wymieszać składniki, wyrobić ciasto i odłożyć na dobę zawinięte w serwetę. Drugiego dnia rozwałkuj cieniutko i wytnij kształty (można użyć wyparzonych foremek dziecka). Piecz w 200°C przez 5 minut.


Placek z daktylami

Ciasto:
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału,
  • 2 łyżki słodu jęczmiennego,
  • 1 kostka margaryny.
Wszystko wymieszać, aż ciasto stanie się dość suche. Trzy czwarte ciasta włożyć na blachę do pieczenia i włożyć do lodówki. Z pozostałej części zrobić kulę i włożyć ją do zamrażalnika.

Nadzienie:
  • 3 szklanki pokrojonych daktyli,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.
Gotować do momentu, aż daktyle będą miękkie. Następnie wszystko dobrze poddusić. Wystudzone wyłożyć na blachę z ciastem. Kulę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać na wierzch. Piec przez ok. 40 min w temperaturze 200°C (aż ciasto będzie miało złoty kolor).


Tagi: diecie   diety   do   dzieci   dziecka   kiedy   słodycze   słodycze   wprowadzać  

Przeczytaj także:

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty.... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
05.10.2011 15:47 - Renata.Ch.
Kulki robię już od dłuższego czasu, tylko nie dodaję sezamu. Starszakom można podac np. ze zmielonymi orzechami, wychodzą pyszne.
{opis}
23.05.2011 11:19 - wielodzietna
Placek z daktylami rewelacja smakuje moim maluchom jak mało który. Dziękuję Pani Asiu za przepis!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »