Ekorodzice

Pestki dyni

Autor: Joanna Mendecka 2013.03.08, 10:54

Czy pestki to samo zdrowie? Które mają najlepsze właściwości? W jakich ilościach można je podawać dzieciom i czy mogą zaszkodzić? I co tak naprawdę kryją w sobie pestki z dyni? Doradca żywieniowy naszego portalu odpowiada na Wasze pytania i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

fot. Pestki z dyni


PYTANIE OD UŻYTKOWNICZKI PORTALU EKORODZICE.PL

Staramy się konsumować owoce z pestkami. Mąż nigdy nie wypluwa pestek z czereśni... Zastanawiam się jednak, które pestki jeść a które nie. Słyszałam, że pestki moreli, brzoskwiń podobno są trujące. Dużo czytałam na temat pestek moreli i ich przeciwrakowej właściwości. Zalecenia to około 15 sztuk dziennie. Jak mamy się do tego ustosunkować? Czy dzieciom warto podawać pestki? Zależy mi na zdaniu autorytetu, dlatego piszę do Pani. Dziękuję za odpowiedź.


JOANNA MENDECKA ODPOWIADA:

Dzieciom warto podawać pestki: słonecznika, dyni, nasion sezamu oraz siemienia lnianego, głównie ze względu na obecność dobrze przyswajalnych mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza Omega 3). Pestki dyni zawierają wiele witamin (B1, B2, B3 i B9)  oraz takich mikroelementów jak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Pomagają też w walce z pasożytami.

Wszelkie diety czy produkty mające na celu profilaktykę chorób mogą stosować dorośli. Dzieciom nie stosujemy żadnych diet - chyba, że dziecko ma zaburzenia metaboliczne czy candidę. Ich organizmy nie są jeszcze zanieczyszczone, nie potrzebują dawek uderzeniowych przeciwutleniaczy. Podawanie dzieciom dużej ilości pestek z moreli może im bardzo zaszkodzić. Sądzę, że dorosłym również.


Zachęcam do wybierania takich produktów, które nie niosą ze sobą skutków ubocznych. Na przykład kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach, ale ich zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest tak duże, że zbyt duże ilości zjadanych ryb doprowadzą do choroby. Znacznie lepiej jest dodawać do posiłków siemię lniane.



UWAGA! Pestki oraz nasiona mielimy i przechowujemy w słoiczku w lodówce do 3 dni. Później ich wartości zaczynają się utleniać.




Tagi: dyni   dzieci   odżywianie   pestki  

Przeczytaj także:

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty ma wiele zalet. Można go przygotować w kilka minut, ma niepowtarzalny smak, a dzieci uwielbiają szukać w nim całych kawałków owoców! Poznajcie przepis stary jak świat, o którym przypomniała nam użytkowniczka maciejka.... więcej »
Zaparcia u maluszka

Zaparcia u maluszka

Każdej mamie zależy, by jej dziecko było zdrowe, dlatego martwią nas wszelkie, nawet małe dolegliwości naszej pociechy. Jedną z przypadłości, która może się mu przytrafić są zaparcia. Jak je rozpoznać i co zrobić, by ulżyć dziecku?... więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »