Ekorodzice

Pregoreksja – zaburzenia odżywiania w ciąży

Autor: mgr Mariusz Jaworski 2010.11.15, 13:04
Na problem zaburzeń odżywiania w ciąży zwrócono ostatnio szczególną uwagę, jednak nadal jest za mało publikacji naukowych na ten  temat. Pierwsze przypadki pregoreksji odnotowano w Stanach Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii 1 na 20 kobiet zgłasza zaburzenia odżywiania w ciąży. W Polsce problem ten nie jest zbyt często poruszany. Tak naprawdę trudno określić, ile ciężarnych nie przyznaje się do swoich problemów z jedzeniem, ponieważ wykrywalność pregoreksji wynosi około 10 procent wszystkich przypadków.

fot. www.sxc.hu

  1. W rzeczywistości  termin pregoreksja – tzw. anoreksja ciążowa – nie jest do końca medycznym terminem, a raczej wywodzi się z psychologii. Potwierdza to fakt, iż anoreksja ciążowa nie jest uwzględniona w kryteriach ICD-10 ani DSM-IV.

  2. Lekarz diagnozując zaburzenia odżywiania, klasyfikuje pregoreksję jako anoreksję, ponieważ mają identyczne objawy.

  3. Termin pregoreksja oznacza zaburzenia odżywiania, które wystąpiły po raz pierwszy dopiero w czasie trwania ciąży. Jednak anorektyczką kobieta nie staje się z dnia na dzień – zatem ciąża może stać się jedynie bodźcem aktywizującym zaburzenia odżywiania, natomiast nie jest sama w sobie przyczyną zaburzeń odżywiania.

  4. Anoreksja ciążowa charakteryzuje się chęcią wyglądania w ciąży jak najszczuplej i jak najlepiej. Kobieta skupia swoją uwagę na własnym wyglądzie i ciele, a nie na ciąży i dziecku. Powoduje to, że masa ciała kobiety po urodzeniu dziecka może być niższa niż przed zajściem w ciążę!

Ciężarne z pregoreksją stosują najczęściej:
  • dietę niskokaloryczną,
  • głodówki połączone ze wzmożoną aktywnością fizyczną,
  • środki przeczyszczające,
  • wymuszanie wymiotów.

Takie zachowanie prowadzi do częstszych powikłań okołopłodowych. Przy stosowaniu nieprawidłowej diety dochodzi do poważnych niedoborów witamin i mikroelementów bardzo niebezpiecznych dla płodu, m.in. niedobory:
  • witaminy D – odwapnienie kości, osteopenia, osteoporoza u matki oraz zaburzenia rozwoju kośćca u dziecka,
  • żelaza – anemia,
  • tkanki tłuszczowej – powoduję późniejsze problemy z karmieniem noworodka.

Przeczytaj także:

Kwas foliowy przed ciążą i w czasie ciąży

Kwas foliowy przed ciążą i w czasie ciąży

Dieta kobiety w ciąży musi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, witamin i składników mineralnych zarówno Mamie, jak i dziecku. Niedobory pokarmowe są niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, a powstałe wady... więcej »
Sery a ciąża Listerioza

Sery a ciąża Listerioza

Odpowiednio dobrane sery w codziennej diecie są polecane ze względu na doskonałe źródło wapnia i białka. Niemniej jednak niektóre sery nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Wynika to z faktu, że mogą zwiększyć ryzyko rozwoju... więcej »
Dlaczego warto zaopatrzyć się w podgrzewacz do butelek?

Dlaczego warto zaopatrzyć się w podgrzewacz do butelek?

Pojawienie się w domu noworodka wiąże się z kompletowaniem wyprawki. Na rynku przybywa produktów dla najmłodszych i ułatwiających życie ich rodzicom. Jak będąc początkującym rodzicem zdecydować, które gadżety będą przydatne, a które... więcej »
9 zasad ekologicznego łączenia pracy z macierzyństwem

9 zasad ekologicznego łączenia pracy z macierzyństwem

Słowo „ekologiczny” ma swoje specjalne znaczenie w coachingu. Ekologiczny to znaczy służący Tobie i innym, nie występujący przeciwko, dobry dla Ciebie i otoczenia. Myślę, że łączenie pracy z macierzyństwem powinno być bardzo ekologiczne.... więcej »
Rumianek w ciąży

Rumianek w ciąży

Kwiat rumianku był jednym z ulubionych ziół Hipokratesa. Napary z tego zioła są zalecane przy bolesnym miesiączkowaniu, wzdęciach, zgadze i nudnościach. Jednak czy picie rumianku w ciąży jest bezpieczne? To pytanie często stawiają sobie kobiety... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »