Ekorodzice

HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.02.17 12:00
Chciałabym zachęcić do wklejania przepisów dla nas i naszych szkrabów, które maja problemy z alergiami na mleko, jaja itp. Z własnego doświadczenia wiem, że mało jest takich przepisów sieci a potrzeby są wielkie.
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.02.17 19:57
Uwielbiam awokado! ale trafiłam :)

Musze spróbować. Tylko chyba odpuszczę sobie te wodorosty bo nawet nie wiem gdzie miałabym je kupić :)
Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.02.19 16:38

A margaryny bezmlecznej używacie? Jeszcze parę przepisów na moim blogu:)


JABŁECZNIK

3 jabłka

1 szkl cukru

Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem, zostawić na 20 min.

1 ½ szkl mąki

1 jajko

1/3 szkl oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można dodać orzechów włoskich.


Jeszcze robię pasty z soczewicy i kaszy gryczanej oby dwie na tej samej zasadzie:

Smażę cebulkę na oleju, dodaję ziół prowansalskich (można dodać jakiekolwiek - wg gustu) Łączę cebulę i kaszę lub soczewicę i wszystko miksuję. 


W zasadzie w ten sposób można zrobić pastę ze wszystkiego (no, prawie) marchewki, kapusty, fasoli itp. Jest to dobry sposób na resztki z poprzedniego dnia:)

Ostatnia zmiana: 2011.02.19 16:46
www.plachaart.blogspot.com
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.02.20 12:15
Wodorosty w prawie każdym eko sklepie w necie. Polecam do wszelkiego rodzaju zup zamiast soli. Trzeba je pokruszyć, świetna sprawa, szczególnie zimą.


Dziękuję za info.  Będę musiał spróbować przy kolejnych zakupach :)
Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.02.20 12:16
mamaga -  dziękuję za przepisy. Zainspirowałaś mnie tymi pastami :) Mam w domu awokado i może na bazie awokado zrobię jakąś pastę? a może zupa wg wyżej zamieszczonego przepisu?
hmmmmmmm.....
Ostatnia zmiana: 2011.02.20 12:17
Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.02.20 21:42
Co do awokado to robię taką sałatkę tylko z jajkami i majonezem więc raczej nie dla alergików:(
1 awokado
1-2 jajek
1 ząbek czosnku
Majonez wymieszany z jogurtem naturalnym
Awokado pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny (aby nie ciemniało) jajko pokroic, czosnek zmiażdżyć, i wszystko wymieszać. Przepis od mojej koleżanki. Dzięki Lila!
www.plachaart.blogspot.com
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.02.21 08:24
o tak :) taką sałatkę uwielbiam. Robiłam ją wiele razy. Często dodawałam te z paluszki krabowe (chociaż wiem, że z krabami nie ma to za wiele wspólnego i jest pełne chemii).

Na dół przezroczystej miski wsypywałam paluszki, polewałam sosem (majonez, jogurt i czosnek), potem jajka pokrojone w ósemki i  znowu sos, na górę awokado w paskach i  też sos.Całość bardzo dekoracyjna :)

No tak... ale to raczej na czas po karmieniu :)
Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
zeberka (postów: 166) Użytkownik portalu
41 punktów
2011.02.21 16:30
Na wstępie dodam, że współczuje. też miałam podobny problem. Polecam placuszki jęczmienne
POTRZEBUJESZ:
1czubata łyżka mąki jęczmiennej oraz taka sama gryczanej, 2 łyżki oleju słonecznikowego i zimna woda , szczypta soli

Pomieszać wszystkie skąłdniki dodając tyle zimnej wody, zeby powstało twarde ciasto ( ok 2/3 łyżek)
Ugniatac ok 3 minuty w rękach. Podzielić na 4 jednakowe częsci. Uformowac kule i wałkować cieniutko( ciasto jak na podpłomyki) na posypanej stolnicy mąką. Przy pomocy łopatki kłaść na rozgrzany olej na patelni.  Smażyć z każdej strony ok 3 minuty. Idealne zamiast chleba jak ktoś nie może jeść pszenicy!
Uczuleni na ziarna, nabiał czy jajka mogą spokojnie się nimi delektować
 Jedynie bezglutenowcy nie skorzystają z mojego przepisu;/

mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.02.21 19:50
Na wstępie dodam, że współczuje. też miałam podobny problem. Polecam placuszki jęczmienne
POTRZEBUJESZ:
1czubata łyżka mąki jęczmiennej oraz taka sama gryczanej, 2 łyżki oleju słonecznikowego i zimna woda , szczypta soli

Pomieszać wszystkie skąłdniki dodając tyle zimnej wody, zeby powstało twarde ciasto ( ok 2/3 łyżek)
Ugniatac ok 3 minuty w rękach. Podzielić na 4 jednakowe częsci. Uformowac kule i wałkować cieniutko( ciasto jak na podpłomyki) na posypanej stolnicy mąką. Przy pomocy łopatki kłaść na rozgrzany olej na patelni.  Smażyć z każdej strony ok 3 minuty. Idealne zamiast chleba jak ktoś nie może jeść pszenicy!
Uczuleni na ziarna, nabiał czy jajka mogą spokojnie się nimi delektować
 Jedynie bezglutenowcy nie skorzystają z mojego przepisu;/

Dzięki zeberka! Coś podobnego robiłam z mąki pszennej razowej:) Podobnie można postąpić z jakąkolwiek mąką- kukurydzianą orkiszową itp. można też dodac do ciasta ziół lub jakiś nasion. Można upiec na piecu z blachą jeśli ktoś takowy posiada lub na ognisku. Więc bezglutenowcy tez mogą skorzystać:)

www.plachaart.blogspot.com
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne