mamaga
(postów: 231)
Użytkownik portalu
2011.03.02 17:11
UWAGA!!! PĄCZKI!
Przepis zamieściłam na blogu ale tu także wklejam:
Z racji tego, że jutro tłusty czwartek, zamieszczam przepis na pączki bez jajek i mleka. Niestety nie dla glutenowców ale może można dodać jakiejś mąki bez glutenu...
PĄCZKI
1 kg mąki
200 g cukru
100 g oleju lub 150 g tłuszczu (margaryna bezmleczna) - nasze babcie dodawały smalec
1/2 l wody
50 g drożdży
paczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szkl oleju
2 łyżki spirytusu lub octu - aby pączki nie nasiąkały tłuszczem
Drożdże rozmieszać z małą ilością letniej wody z dodatkiem cukru
(1 łyżka). Wlać resztę wody, dodać mąki tyle aby zrobić rozczyn
gęstości śmietany.
Gdy podrośnie dodać olej (1/2 szkl) utarty z cukrem oraz resztę mąki,
sól. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać 100g oleju (lub roztopionego
tłuszczu).
Wyrobić i na koniec dodać spirytus bądź ocet. Wymieszać zostawić do wyrośnięcia. Formować pączki i smażyć.
SMACZNEGO!!!
Ostatnia zmiana: 2011.03.02 17:12