Ekorodzice

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Autor: Emilia Lorenc 2011.11.06, 14:35
Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy ani oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin?
fot. Łukasz Wrzesiński

Trwałość tłuszczy zależy od stosunku różnych kawasów tłuszczowych wchodzących w ich skład, np. oliwa z oliwek zawiera 82% jednonienasyconych, 8% wielonienasyconych i 10% nasyconych. Im większy jest procent kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wówczas tłuszcz jest mniej trwały i bardziej wrażliwy na temperaturę, a nawet światło.

Olej nieoczyszczony lniany ma do 70% zawartości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 3, przez co jest bardzo wrażliwy i ulega szybko procesowi jełczenia. Olej lniany przechowujemy w ciemnej szklanej butelce oraz w lodówce. Jeśli w oleju zachodzi proces jełczenia wówczas jego smak staje się gorzki. Potrawy przyprawiamy olejem lnianym bezpośrednio przed spożyciem, np polewając przestygniętą zupę w miseczce czy kaszę. Tak przygotowane potrawy mają wówczas największą wartość odżywczą, zachowując właściwości lecznicze, ochronne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oliwa z oliwek, oleje z rzepaku czy sezamu tłoczone na zimno są bardziej trwałe. W składzie ich jest przewaga kwasów tłuszczowych jednonasycownych (np. kwas oleinowy), które są bardziej trwałe. Można je stosować np podczas gotowania, pieczenia.

Zupy możemy gotować na niewielkiej ilości naturalnego masła czy oliwy z oliwek, zachowując witaminy z warzyw, a bezpośrednio przed spożyciem dodać np. łyżkę oleju lnianego do miseczki z lekko przestudzoną zupą. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie oleju lnianego – możemy do drugiego dania polać nim kaszę czy ryż.




Przeczytaj także:

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Rabarbar ogrodowy to tanie i łatwe w uprawie warzywo. Kompot z rabarbaru charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza i kwas jabłkowy. To idealny napój na lato dla dzieci. ... więcej »
Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Za mamusię, za tatusia, za babcię, za dziadka… Niestety – nie każdego małego niejadka da się w ten sposób przekonać do zjedzenia posiłku do końca albo w ogóle do jedzenia. Niejadek potrafi być wyjątkowo uparty, rodzice mogą szybko stracić... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
20.09.2013 12:10 - pimknie
moje dzieci n ie znosiły wprost smaku oliwy z oliwek i to byl dla mnie najwiekszy problem, bo myslalam,ze oliwy z oliwek to sie nie zastapi. trzeba przyznac ze jest on intensywny i nie każdemu dorosłemu nawet smakuje. ale są takie oleje jak Holle czy inne robione z kilku rodzajów różnych olej ów, ktore maja lagodniejszy smak (co w przypadku dzieci jest akurta baaardzo wazne) no i mozna je dodawac do kazdej potrawy. nie iem czy to od tego,ale moje dzieci prawie nie choruja,w ogole sa okazami zdrowia:)
{opis}
09.04.2012 12:26 - Renata.Ch.
Ja używałam oliwy z oliwek, za którą jeździłam po całym mieście, aby znaleźć jak najodpowiedniejszą, ale byłam z niej bardzo zadowolona. Teraz stosuję głównie olej rzepakowy (nie da się ukryć, że różnica cen jest dość spora), chociaż staram się, aby oliwwa również gościła na naszych stołach.
{opis}
07.04.2012 16:04 - ela_wielo
Ciekawa sprawa. We wszystkich przepisach dla niemowląt jakie znalazłam w popularnych portalach jest łyżeczka masła, olej czy oliwa bardzo rzadko. Artur72 - czy masło byłoby lepsze? Twój post wygląda bardzo fachowo, dzięki za wyjaśnienie:-)
{opis}
05.12.2011 21:07 - artur72
Dodawanie oleju lnianego do zupek i innych potraw dla niemowląt i dzieci, które nie skończyły pierwszego roku życia nie ma zupełnego sensu jeśli bierzemy go pod uwagę jako nośnik niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega. Obecny w oleju lnianym (najwięcej) oraz innych olejach roślinnych kwas alfa-linolenowy (ALA) musi pod działaniem pewnych enzymów zostać przekształcony w kwas DHA, niebędny zwłaszcza w okresie płodowym i poprenatalnym. Niezbędny jest m.in do budowy oka, mózgu i ważnych hormonów, ale organizm małego dziecka nie może go sam wytworzyć i musi liczyć na "pomoc" matki. W okresie prenatalnym otrzymuje do poprzez łożysko, a po urodzeniu z mlekiem. Ważne więc aby to w diecie kobiety w ciąży i już jako karmiącej, znalazła się odpowiadania dawka kwasów Omega-3 w postaci roślinnego ALA lub poprzez suplementację gotowym DHA pochodzącym z alg morskich chodowanych w basenach z czystą słoną wodą. Natomiast suplementacja kwasami Omega-3 pochodzenia rybiego może być niebezpieczna zarówno podczas ciąży, jak i później. Obecny w olejach rybich kwas EPA (także O-3) oprócz swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych jest jeszcze silnie antyagregacyjny i za jego sprawą może dochodzić do krwawień i co za tym idzie poronień. Na preparatach zawierających kwas EPA zawsze znajduje się informacja, że nie powinny przyjmować go kobiety w ciąży i dzieci do lat 7.
{opis}
07.11.2011 10:33 - mamalka
Ja od 6 miesiąca życia do wszystkich zupek, które synkowi gotowałam dodawałam oliwę z oliwek, którą przysłałam sobie kurierem w 5 litrowej beczułce z Sycylii ;) Była ona świeżo wytłoczona z oliwek dopiero co zebranych. Ufałam, że to dobrze robi synkowi i widać nie myliłam się. Teraz już niestety kupuję w sklepie w Polsce ale na pewno też dobre walory ma. A do innych potraw zawsze używam oleju rzepakowego bo też słyszałam, że jest zdrowszy od słonecznikowego. Artykuł utwierdził mnie tylko w moich przekonaniach.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »