Ekorodzice

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Autor: Joanna Mendecka 2010.12.23, 08:31
Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia.


Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa na naszą kondycję emocjonalną. Coraz więcej badań naukowych potwierdza zależności między konkretnymi produktami żywieniowymi a stanami pobudzenia, agresywności bądź depresyjności (np. wiadomo, że dzieci z ADHD nie mogą jeść cukru, płatków owsianych ani ostrych przypraw).


Jedzenie jest zatem podstawową kwestią w budowaniu odporności naszych dzieci, ponieważ wszelkie kłopoty zdrowotne zaczynają się przeważnie od błędów żywieniowych, które znajdują się na samym początku następującego później łańcucha zdarzeń. Warto wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe dla dziecka od początku jego przygody z jedzeniem, ponieważ przez pierwsze 2-3 lata życia układ pokarmowy dopiero dojrzewa. Poza tym kształtują się wtedy przyzwyczajenia żywieniowe przesądzające o tym, co dziecko będzie jadło, kiedy dorośnie.

  • Dobrze zdać sobie sprawę z tego, że dziecko, które będzie przyzwyczajone do słodyczy (słodzonych kaszek, herbatek, ciasteczek itp.) we wczesnym dzieciństwie, będzie wybierało ten smak w dorosłości i może być tym samym narażone na cukrzycę.


  • Podobnie dzieci, które dostają we wczesnym dzieciństwie dużo mięsa (oraz tłuszczów nasyconych), są bardziej podatne w dorosłości na choroby krążeniowe (dane z badań Centrum Zdrowia Dziecka).

W obecnych czasach dominuje nurt takiej opieki nad dzieckiem, która będzie (pozornie) najłatwiejsza, a producenci prześcigają się w promowaniu produktów „najlepszych dla Twojego dziecka”. Niestety, większość z nich nie tylko nie jest najlepsza, ale wręcz szkodliwa:
  • pieluszki jednorazowe zawierają dioksyny – związki rakotwórcze,
  • kaszki błyskawiczne zawierają mnóstwo cukru,
  • koperkowe herbatki granulowane zawierają jedynie 0,4 % kopru włoskiego!
Co gorsza, większość producentów produktów żywnościowych dla dzieci (zwłaszcza mlek modyfikowanych) zastrasza rodziców, wprowadzając ich w błąd twierdzeniami, że JEDYNIE ich produkt zapewni dziecku prawidłowy rozwój. Tymczasem nie ma takiego magicznego produktu, który by cokolwiek zapewniał. Wiadomo także, iż regularne żywienie dziecka kaszkami błyskawicznymi, mlekiem modyfikowanym, słoiczkami itp. generuje problemy zdrowotne i de facto utrudnia życie rodzicom, a więc paradoksalnie stosowanie tych produktów staje się kłopotliwe, bynajmniej nie „najłatwiejsze”.


Zdrowy rozwój dziecka zależy od czułej, uważnej opieki oraz od budowania wysokiej odporności. Dbanie o wysoką odporność polega na:
  • unikaniu tego, co szkodzi (m.in. konserwanty, barwniki, produkty wysoce przetworzone, cukier, pestycydy);
  • regularnym zdrowym żywieniu (podawanie dziecku 5 pełnowartościowych, zrównoważonych posiłków w ciągu dnia, które są dostosowane do wieku dziecka oraz pory roku);
  • stymulowaniu odporności (np. bańki, masaż stópek).
Zachęcam więc wszystkich rodziców do poświęcenia żywieniu swego dziecka dozy uwagi, nauki oraz do świadomego kreowania nawyków żywieniowych swego dziecka. Mądre żywienie jest naszą odpowiedzialnością, dokładnie tak samo jak wszelkie inne kwestie bezpieczeństwa czy wychowania dziecka.


Przeczytaj także:

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty.... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
12.03.2011 14:22 - ekomamka
Ciekawy temat, w bardzo waznej sprawie. Zastanawiam sie tylko co znaczy ze mleka modyfikowane itd generuja problemy zdrowotne.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »