Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Kłopotliwa taśma klejąca

Kłopotliwa taśma klejąca

Ile razy szukałeś zakończenia taśmy klejącej i traciłeś przy tym cierpliwość? Szkoda twojego czasu i nerwów. Wystarczy, że na obrzeżu taśmy samoprzylepnej nakleisz guzik. Po każdym użyciu taśmy przyklejaj go do jej krańca. Teraz z łatwością... więcej »
Odpadające guziki

Odpadające guziki

Masz tendencję do gubienia guzików? Producenci ubrań nie przyszywają ich z wielką starannością, a po wielokrotnym praniu zdarza się, że nawet najsolidniejsze odpadają. Mamy pomysł na długotrwałe ich mocowanie. Guziki tak łatwo nie odpadną,... więcej »
Popiół do sprzątania

Popiół do sprzątania

Od dłuższego czasu na przypalone garnki stosuję popiół – może być z drzewa, ale także z węgla. Czyści rewelacyjnie. Ostatnio garnki (ze stali nierdzewnej) czyściłam popiołem także na zewnątrz – teraz są jak nowe. Popiół doskonale... więcej »
12 typów kobiecej sylwetki – kielich

12 typów kobiecej sylwetki – kielich

Rady dla kielichów! Płytkie oraz szerokie dekolty nie zostały stworzone z myślą o kielichach. Za to w dekoltach w kształcie litry V bardzo Ci do twarzy. W sukienkach odcinanych pod biustem Twoja sylwetka będzie wyglądać olśniewająco. Spódnica... więcej »
Plama z kakao

Plama z kakao

Nie ma czasu do stracenia! Jeśli wylaliście kakao na ubranie, czym prędzej biegnijcie do łazienki. Plamę zalejcie zimną wodą, a następnie wypierzcie w wodzie z octem, gliceryną bądź solą. Z zabrudzeniami na tkaninach z jedwabiu postępujemy... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »