Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Mrożenie ziół

Mrożenie ziół

Nie każdy z nas może sobie pozwolić na domowy ogródek z ziół we własnym mieszkaniu. Natomiast każdy jest w stanie przygotować sobie mrożony ogródek z ziół we własnej lodówce! Zioła najpierw należy umyć i posiekać, a następnie przełożyć... więcej »
Przypalone mleko

Przypalone mleko

Gdy już mleko się wylało, a kuchnia wypełniła nieprzyjemnym zapachem, zamiast załamywać ręce - weź się do pracy. Płytę kuchenną posyp obficie solą, odczekaj minimum 15 minut, a potem umyj. Sól zniweluje zapach spalenizny i ułatwi wyczyszczenie... więcej »
Domowy sposób na ból głowy

Domowy sposób na ból głowy

Jeśli zeszła noc była wypełniona po brzegi alkoholem i zabawą, a dziś czujesz, że umierasz – mamy dla Ciebie koło ratunkowe. Twoje fatalne samopoczucie poprawi kawa z niewielką ilością cytryny – wciśnij kilka kropel. Witamina C zawarta... więcej »
Błyszczące ślady po żelazku

Błyszczące ślady po żelazku

Często znajdujesz świecące plamy na wełnianych spódnicach i nie wiesz skąd się biorą? Rozwiązanie tego problemu jest dziecięco proste. Pamiętaj, aby wełnę, grubą wiskozę oraz inne ciężkie tkaniny prasować przez wilgotną szmatkę.... więcej »
Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Większości z nas malina kojarzy się z beztroskim latem u babci. Jednak ten słodki owoc nie tylko zaspokaja nasze podniebienia, ale także potrafi skutecznie postawić na nogi, gdy złapiemy przeziębienie. Jak to zrobić? Wystarczy dwie łyżki owoców... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »