Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Jak czyścić srebrne sztućce?

Jak czyścić srebrne sztućce?

Odziedziczyłeś komplet srebrnych sztućców ze srebra i nie wiesz, jak się z nim obchodzić? Nie przesadzaj z czyszczeniem, gdyż ich urok polega właśnie na tym, że wyglądają na wiekowe. Myj je zawsze od razu po użyciu - dzięki temu nie sczernieją.... więcej »
Plamy z owoców

Plamy z owoców

Plamy z owoców możesz wyczyścić za pomocą soli i wody (1: 10) albo octu i wody (1:3).Plamy z gruszek, jabłek, agrestu i jasnych porzeczek mają właściwości ujawniania się w postaci żółtoszarych zacieków po praniu. Dlatego należy też je... więcej »
Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach kalafiora, kapusty oraz brukselek nie należy do najprzyjemniejszych, a co gorsza - jest ciężki do wywietrzenia. Dlatego wiele osób rezygnuje ze spożywania tych warzyw, tracąc przy tym sporą dawkę witamin. Jednak możemy uniknąć nieprzyjemnego... więcej »
Odkurzanie podłóg – pomysł dla alergików

Odkurzanie podłóg – pomysł dla alergików

Gdy tylko poczujesz kurz, kręci Cię w nosie? Przeżywasz koszmar przy każdym zamiataniu? Nie musi tak być. Ważne, żeby utrzymać brud przy podłodze, wtedy reakcja alergiczna będzie mniejsza. Aby tego dokonać, wysyp fusy herbaciane na podłogę... więcej »
Jak przechowywać szampana?

Jak przechowywać szampana?

Im dłużej wino zalega w piwnicach, tym większa jego wartość. Zasada ta nie sprawdza się w przypadku szampana. Im dłużej nie jest otwierany, tym większe prawdopodobieństwo, że mógł się popsuć. Szampan najlepiej czuje się w chłodnym i... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »