Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Co zrobić z resztką wina?

Co zrobić z resztką wina?

Goście pożegnali się i wyszli, a w butelce zostało jeszcze trochę wina? Jeśli nie masz już ochoty na wykwintny trunek, nie wylewaj go ani nie zostawiaj otwartej butelki do rana, bo alkohol wywietrzeje. Najlepszym pomysłem jest wlanie resztki... więcej »
Jak zabezpieczyć cenne rzeczy w domu?

Jak zabezpieczyć cenne rzeczy w domu?

Posiadasz cenne rzeczy w domu i nie wiesz, jak je zabezpieczyć? Napisz swoje nazwisko i kod pocztowy na cennych przedmiotach niewidzialnym atramentem, aby w razie kradzieży móc udowodnić prawo własności do nich. W wolnej chwili warto też je wszystkie... więcej »
5 sposobów na mole spożywcze

5 sposobów na mole spożywcze

Zmagania z molami spożywczymi i innymi szkodnikami żerującymi w pełnoziarnistych produktach przypominają często walkę z wiatrakami. Jednak nie warto się poddawać, bo można wyjść zwycięsko z tego pojedynku! W jaki sposób? Pod spodem sprawdzone... więcej »
Jak suszyć ubrania?

Jak suszyć ubrania?

Mamy dla Was kilka wskazówek, jak suszyć ciuchy. Po pierwsze, przypinajcie skarpetki parami do wieszaka za pomocą spinacza do bielizny. Po drugie, prześcieradła i koce najszybciej wyschną, gdy zepniecie oba końce, a następnie każdą stronę... więcej »
Jak myć ręce?

Jak myć ręce?

Pół minuty – tyle czasu nasze ręce powinny spędzić razem z mydłem i wodą, żebyśmy pozbyli się z nich brudu. Często jednak zamiast porządnej kąpieli fundujemy im jedynie kilkusekundowe płukanie. Czy to na pewno wystarczy? A jeśli nie,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »