Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Plama z kakao

Plama z kakao

Nie ma czasu do stracenia! Jeśli wylaliście kakao na ubranie, czym prędzej biegnijcie do łazienki. Plamę zalejcie zimną wodą, a następnie wypierzcie w wodzie z octem, gliceryną bądź solą. Z zabrudzeniami na tkaninach z jedwabiu postępujemy... więcej »
Domowy sposób na mole

Domowy sposób na mole

Mole uwielbiają kurz, dlatego regularnie pierzcie swoje rzeczy. Szczelnie zapakujcie wełniane koce przechowywane w szafie. Do prania przygotujcie roztwór z 3 łyżek olejku eukaliptusowego, 225 ml denaturatu oraz 225 g płatków mydlanych. Składniki... więcej »
Rozlany kosmetyk w bagażu

Rozlany kosmetyk w bagażu

Większość z nas przekonała się na własnej skórze, ile kłopotów może przysporzyć pojemnik z płynną substancją rozlany w walizce albo torbie. Zapewne nikt nie wspomina tego wydarzenia z sentymentem… Dlatego przed kolejną podróżą pamiętaj,... więcej »
Oszczędzaj światło!

Oszczędzaj światło!

Ile razy Tobie albo któremuś z domowników zdarzyło się zostawić zapalone światło w pustym pomieszczeniu? Trudno zliczyć? Czas z tym skończyć. Postawcie w przedpokoju słoik lub skarbonkę i przekonajcie członków rodziny do wrzucania monet... więcej »
Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniane łyżki czy łopatki szybko się brudzą. Zostają na nich plamy, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia ślady. Jeśli przed każdym użyciem zanurzymy łyżkę w zimnej wodzie, będzie ona bardziej... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »