Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Czym czyścić pralkę?

Czym czyścić pralkę?

Pralka nie jest niezniszczalna, dlatego trzeba ją od czasu do czasu przeczyścić, tak jak inne sprzęty domowe. Osadów oraz wszelkich pozostałości pozbędziesz się za pomocą programu piorącego z podgrzewaniem wody. Do pojemnika na proszek radzimy... więcej »
12 typów kobiecej sylwetki – dzwon

12 typów kobiecej sylwetki – dzwon

Rady dla dzwonów! W sklepie z biżuterią wypatruj dużych wisiorków i naszyjników, które przyciągną uwagę do twojej zgrabnej górnej części ciała. Spódnice w kształcie litery A doskonale maskują dużą pupę i potężne uda. Wystrzegaj... więcej »
Chrupkie warzywa na dłużej

Chrupkie warzywa na dłużej

Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce... więcej »
Kłopotliwa taśma klejąca

Kłopotliwa taśma klejąca

Ile razy szukałeś zakończenia taśmy klejącej i traciłeś przy tym cierpliwość? Szkoda twojego czasu i nerwów. Wystarczy, że na obrzeżu taśmy samoprzylepnej nakleisz guzik. Po każdym użyciu taśmy przyklejaj go do jej krańca. Teraz z łatwością... więcej »
Maseczki ściągające

Maseczki ściągające

Mamy dla Was dwa przepisy na domowe maseczki ściągające z siemienia lnianego i białka kurzego. Do przygotowania maseczki nr I potrzebujemy garść siemienia lnianego, którą gotujemy z małą ilością wody (tylko tyle, aby zakryła nasiona). Możemy... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »