Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Jak zrobić oryginalne zaproszenia?

Jak zrobić oryginalne zaproszenia?

Chcesz urządzić niezapomnianą imprezę urodzinową dla dziecka, a może zbliża się rocznica, którą masz zamiar wyjątkowo uczcić? Jeśli tak, mamy dla Ciebie propozycję wykonania oryginalnego zaproszenia. Nadmuchaj balony lub poproś pociechę,... więcej »
Przypalone mleko

Przypalone mleko

Gdy już mleko się wylało, a kuchnia wypełniła nieprzyjemnym zapachem, zamiast załamywać ręce - weź się do pracy. Płytę kuchenną posyp obficie solą, odczekaj minimum 15 minut, a potem umyj. Sól zniweluje zapach spalenizny i ułatwi wyczyszczenie... więcej »
Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniane łyżki czy łopatki szybko się brudzą. Zostają na nich plamy, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia ślady. Jeśli przed każdym użyciem zanurzymy łyżkę w zimnej wodzie, będzie ona bardziej... więcej »
Jak przechowywać szampana?

Jak przechowywać szampana?

Im dłużej wino zalega w piwnicach, tym większa jego wartość. Zasada ta nie sprawdza się w przypadku szampana. Im dłużej nie jest otwierany, tym większe prawdopodobieństwo, że mógł się popsuć. Szampan najlepiej czuje się w chłodnym i... więcej »
Naturalne sposoby na ból zęba

Naturalne sposoby na ból zęba

Gdy ból zęba skutecznie uprzykrza Ci życie, daj mu popalić. Nie musisz od razu faszerować się silnymi lekarstwami, skorzystaj z tego, co daje natura. Ból spowodowany przez próchnicę lub wykruszenie się plomby można zażegnać za pomocą goździka.... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »