Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Jak przechowywać kosmetyki podczas upałów?

Jak przechowywać kosmetyki podczas upałów?

Czy podkład albo krem do twarzy może dziwnie pachnieć, mimo iż data ważności jest prawidłowa? Prawdopodobnie nie uwierzysz, ale odpowiedź brzmi... tak. Szczególnie podczas upałów kosmetyki narażone są na psucie. Można jednak... więcej »
Czym czyścić pralkę?

Czym czyścić pralkę?

Pralka nie jest niezniszczalna, dlatego trzeba ją od czasu do czasu przeczyścić, tak jak inne sprzęty domowe. Osadów oraz wszelkich pozostałości pozbędziesz się za pomocą programu piorącego z podgrzewaniem wody. Do pojemnika na proszek radzimy... więcej »
Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Większości z nas malina kojarzy się z beztroskim latem u babci. Jednak ten słodki owoc nie tylko zaspokaja nasze podniebienia, ale także potrafi skutecznie postawić na nogi, gdy złapiemy przeziębienie. Jak to zrobić? Wystarczy dwie łyżki owoców... więcej »
Jak suszyć ubrania?

Jak suszyć ubrania?

Mamy dla Was kilka wskazówek, jak suszyć ciuchy. Po pierwsze, przypinajcie skarpetki parami do wieszaka za pomocą spinacza do bielizny. Po drugie, prześcieradła i koce najszybciej wyschną, gdy zepniecie oba końce, a następnie każdą stronę... więcej »
Domowy sposób na mole

Domowy sposób na mole

Mole uwielbiają kurz, dlatego regularnie pierzcie swoje rzeczy. Szczelnie zapakujcie wełniane koce przechowywane w szafie. Do prania przygotujcie roztwór z 3 łyżek olejku eukaliptusowego, 225 ml denaturatu oraz 225 g płatków mydlanych. Składniki... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »