Ekorodzice

Czekolada w ciąży – dobre czy złe odżywianie?

Autor: Mgr Mariusz Jaworski 2011.01.13, 10:25
Spożywanie czekolady przez kobiety w ciąży wciąż budzi wiele kontrowersji. Większość ciężarnych z jednej strony ma wielką ochotę na czekoladę, ale z drugiej ma wiele wątpliwości, czy jest ona bezpieczny dla ich płodu. Niewątpliwie jest to bardzo poważny problem, z którym zmagają się dietetycy kliniczni i lekarze.
fot. czekolada w ciąży
Na początku należy zaznaczyć, że nie ma istotnych naukowo dowodów, aby umiarkowane ilości czekolady wpływały negatywnie na stan zdrowia kobiety. Wielu specjalistów w zakresie żywienia uznaje, że spożywanie czekolady jest bezpieczne w czasie ciąży.


Po pierwsze. Wystąpienie jakichkolwiek zaburzeń tolerancji glukozy u ciężarnej jest wskazaniem do konsultacji z dietetykiem klinicznym i lekarzem w sprawie możliwości spożywania czekolady.

Czekolady i innych węglowodanów prostych nie powinny spożywać kobiety, u których zdiagnozowano cukrzycę ciężarnych. Cukrzyca ciężarnych (GDM) definiuję się jako nietolerancję węglowodanów o różnym nasileniu wykrytą po raz pierwszy w czasie trwania ciąży. Nierozpoznana GDM bądź też źle prowadzona może przyczynić się do wewnątrzmacicznego zgonu płodu, makrosomii, urazów okołoplodowych. Dlatego tak istotne jest wprowadzenie badań przesiewowych. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2005 roku test obciążenia glukozą w celu diagnostyki cukrzycy ciążowej powinien być przeprowadzony między 24 a 28 tygodniem ciąży. Pacjentki u których zdiagnozowano cukrzycę ciężarnych powinny zaczerpnąć porady dietetyka klinicznego odnośnie prawidłowego sposobu odżywiania.


Po drugie. Czekolada zawiera kofeinę.

Od dawna trwają badania nad ewentualnym wpływem kofeiny na płód. Jednakże nie ma istotnych dowodów, że umiarkowana ilości kofeiny jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Obawy naukowców budzi fakt, iż kofeina przenika przez łożysko i dociera do płodu, co może hipotetycznie powodować powikłania ciążowe. Mimo to jak na razie nie udało się wykonać szeroko zakrojonych badań wpływu kofeiny na kobiety w ciąży i płód. Istnieją badania, że duże ilości kofeiny mogą przyczyniać się do problemów z płodnością i reprodukcją. Jednakże, czekolada zawiera małe ilości kofeiny w porównaniu z innymi produktami spożywczymi i napojami zwierającymi ten składnik.


Produkt Zawartość kofeiny
Czekolada (średnia zawartość w zależności od zawartości kakaowca)
18-75mg/100g
Czekolad mleczna 6mg/100g
Czekolada gorzka 20mg/100g
Cukierek czekoladowy 12mg/100g
Coca cola 9,4mg/100ml
Pepsi 10mg/100ml
Herbata (średnia zawartość) 15-65mg/ 200ml
Kawa (średnia zawartość) 37-153mg/ 140-230ml


Po trzecie. Czekolada zawiera dużo dodatkowych kalorii i przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała.

Należy zaznaczyć, że zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży nie różnią się od zaleceń dla pozostałej populacji w aspekcie podaży wyrobów cukierniczych, w tym także czekolady. Mimo iż czekolada uchodzi za bogate źródło magnezu, żelaza, wapnia i witaminy B3, to również zawiera duże ilości tłuszczów i cukrów prostych.


Po czwarte. Według badań czekolada ma pozytywny wpływ na płód.

Według badań naukowców z Finlandii spożycie przez kobietę w ciąży kawałka czekolady wpływa pozytywnie na płód, który po narodzinach jest aktywniejszy w porównaniu z rówieśnikami. Naukowcy doszukują się przyczyn tego zjawiska w działaniu związków chemicznych podwyższających poziom serotoniny, które przenikają przez łożysko.


Po piąte. Czekolada może zmniejszać ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Yale wśród 1681 ciężarnych (opublikowane w 2008 r.) wykazało, że spożywanie gorzkiej czekolady przez kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju stanu przedrzucawkowego. Dzieje się tak dzięki zawartości teobrominy. Teobromina zawarta w czekoladzie ma pozytywny wpływ na diurezę oraz układ krążenia m.in. poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i regulacje pracy mięśnia sercowego.

Badanie to dowiodło również, że jedzenie ciemnych czekolad (im ciemniejsze, tym lepsze) w czasie ciąży może zmniejszyć aż o około 69% rozwój stanu przedrzucawkowego, który może powodować:
  • obrzęki,
  • bóle głowy,
  • pozorny przyrost masy ciała związany z zatrzymywaniem w organizmie wody
  • zaburzenia widzenia.
  • Ma również negatywny wpływ na płód.
Czekolada zawiera magnez, który obniża wysokie ciśnienie krwi, oraz flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Im bardziej przetworzona technologicznie czekolada, tym zawiera więcej tłuszczu, jest bardziej słodka i zawiera mniej teotrombiny.


Dlaczego kobiety w ciąży mają ochotę na czekoladę?

W dużej mierze ochotę na czekoladę wiąże się z występowaniem zachcianek. Do końca nie poznano mechanizmu ich działania. Jeśli kobieta ma ochotę na czekoladę to może być to związane z niedoborem magnezu w organizmie ciężarnej, którego i tam jest mało. Ale przypuszcza się także, że zachcianki mogą mieć tylko charakter psychologiczny.


Ile czekolady można jeść w ciąży?

Obecnie nie ustalono jaką ilości czekolady może spożywać kobieta w ciąży. Wielu lekarzy uważa, że spożywanie kofeiny w ilości kilkaset miligramów dziennie (z różnych źródeł) jest stosunkowo bezpieczne dla kobiet w ciąży. Według Amerykańskiego College’u Położnictwa i Ginekologii (ACOG) spożycie 200 miligramów kofeiny dziennie nie może znacząco przyczynić się do poronień lub porodów przedwczesnych. Należy jednak pamiętać, że trzeba mieć umiar. Spożycie od czasu do czasu czekolady nie powinno wpłynąć negatywnie na organizm przyszłej matki i jej dziecka.

Źródło: Tabela 1. Zawartość kofeiny w wybranych produktach (Źródło: Jarosz M i wsp.,2009; Dworzański i wsp.,2009)

Przeczytaj także:

Co kupić na narodziny dziecka?

Co kupić na narodziny dziecka?

Przyjście na świat nowego członka rodziny to bardzo ważne i znaczące wydarzenie. Dlatego należy przyłożyć wielką wagę to wyboru i zakupu prezentów na narodziny. Jest to bardzo miła i praktyczna tradycja. Warto więc zapoznać się najciekawszymi... więcej »
Budzić noworodka do karmienia butelką, czy nie? Odpowiadamy!

Budzić noworodka do karmienia butelką, czy nie? Odpowiadamy!

Dobór odpowiedniej butelki do karmienia to nie lada wyzwanie, ale co z samym karmieniem? Jak często karmić dziecko? Ile pokarmu mu podawać? Czy budzić noworodka do karmienia butelką? Doradzimy ci i wszystko wyjaśnimy, z naszymi poradami będzie... więcej »
9 zasad ekologicznego łączenia pracy z macierzyństwem

9 zasad ekologicznego łączenia pracy z macierzyństwem

Słowo „ekologiczny” ma swoje specjalne znaczenie w coachingu. Ekologiczny to znaczy służący Tobie i innym, nie występujący przeciwko, dobry dla Ciebie i otoczenia. Myślę, że łączenie pracy z macierzyństwem powinno być bardzo ekologiczne.... więcej »
Dlaczego nie mogę zajść w ciążę?

Dlaczego nie mogę zajść w ciążę?

Bezskutecznie planujecie potomka? Coraz gorzej radzicie sobie z kolejnymi porażkami? Nie jesteście sami! Obecnie aż 15% Polaków starających się o dziecko ma z tym trudności. Zobaczcie w jaki sposób możecie zwiększyć waszą płodność i zaplanować... więcej »
Smoczek dla noworodka – jaki wybrać? Od kiedy noworodek może używać smoczka?

Smoczek dla noworodka – jaki wybrać? Od kiedy noworodek może używać smoczka?

Bezpieczeństwo i zdrowy rozwój dziecka są priorytetami każdego rodzica. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nich zastanawia się, jaki smoczek wybrać dla noworodka – i kiedy podać go dziecku po raz pierwszy. Doradzamy! ... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »