Ekorodzice

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2020.07.08, 16:28

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy i jej nie doceniamy. Uznajemy ją za oczywistość, po którą sięgamy na sklepowe półki lub odkręcając kran. Zastanówmy się jednak jaką ma wartość i czym różni się w zależności od tego skąd ją czerpiemy oraz jakie są zalety poszczególnych rozwiązań.


Woda kranowa w Polsce

Woda kranowa w naszym kraju charakteryzuje się w większości regionów dosyć dużą twardością. Może prowadzić to do problemów ze sprzętami AGD, czyli zmywarkami, czajnikami, pralkami, ekspresami do kawy oraz wieloma innymi podobnymi urządzeniami. To również kłopoty z powracającym osadem na powierzchniach kuchennych lub łazienkowych takich jak: baterie prysznicowe, krany lub umywalki. Czyszczenie ich może być trudne i męczące. Ponadto twarda woda powoduje częste awarie urządzeń, zmniejsza ich wydajność i skraca żywotność. Wiąże się to z dużymi kosztami napraw oraz serwisowania, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością zakupu nowych sprzętów. Osadzający się kamień powoduje też inne straty finansowe, takie jak:  większe zużycie środków czystości oraz energii elektrycznej.

Jak uniknąć kamienia w kuchni?

Najprostszym sposobem pozwalającym zapobiec pojawianiu osadów wapiennych na czajniku, ekspresie do kawy lub garnkach jest stosowanie filtrów oczyszczających i zmiękczających wodę. Najprostszym i najmniej ingerującym w przestrzeń oraz instalację wodociągową urządzeniem są dzbanki z filtrem. Dzięki nim szybko i łatwo oczyścisz wodę. Wystarczy wypełnić je "kranówką" i poczekać kilka sekund aż przepłynie przez wkład. Po chwili jest ona gotowa do przelania do szklanek i wypicia lub zagotowania w czajniku.


Filtr do dzbanka składa się z węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej. Ten pierwszy składnik pochodzi zazwyczaj z procesu spalania łusek orzechów i ma porowatą strukturę dzięki czemu znacznie zwiększa się powierzchnia filtracji. Węgiel oczyszcza wodę z metali ciężkich, zanieczyszczeń mogących pojawić się w wodociągach oraz zmniejsza wyczuwalność chloru, który dodawany jest w stacjach oczyszczania i uzdatniania, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Żywica jonowymienna natomiast jest użyta, aby zmiękczyć wodę, zapobiegając w ten sposób osadzaniu się kamienia. Koszty dzbanków i wkładów do nich nie są duże, a ogromny wybór pojawiających się na rynku modeli pozwoli znaleźć coś, co pasuje do Twojej kuchni i potrzeb. Dostępne są nawet szklane dzbanki filtrujące, które ucieszą osoby ceniące ekologię. 

Korzyści z picia przefiltrowanej wody kranowej

Twarda woda kranowa jest wbrew pozorom bardzo zdrowa i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Udowodniły to już badania wykonane przez profesora Juliana Aleksandrowicza. Dostrzegł on, że w krajach, w których występuje twarda woda zmniejsza się liczba pacjentów cierpiących na choroby układu krwionośnego oraz serca. Natomiast w Finlandii, gdzie spożywano duże ilości miękkiej wody polodowcowej umieralność na te same schorzenia była dużo większa. Zmiana sposobu uzdatniania pozwoliła zmniejszyć umieralność społeczeństwa na problemy naczyniowe aż o 75%.


W Polsce w większości gospodarstw domowych występuje twarda woda. Skoro nasze sprzęty nie mogą na tym skorzystać, spróbujmy chociaż my i pijmy "kranówkę". Zawiera ona dużo więcej wapnia, magnezu oraz sodu niż ta, którą możemy kupić w butelkach. Filtracja w dzbanku pozwoli nam pozbyć się zanieczyszczeń i poprawi smak wody. Jest to też dużo tańsze rozwiązanie niż ciągłe przepłacanie w sklepach za coś, co mamy w kranie. Innym rozwiązaniem są butelki filtrujące, które możesz zabrać ze sobą wszędzie. Posiadają one wymienny wkład węglowy, który oczyszcza wodę bez jej zmiękczania. Filtr do butelki zazwyczaj wystarcza na 30 dni lub do przefiltrowania 150 litrów. Szeroki wybór dzbanków, wkładów i butelek znajdziesz w sklepie Filtrosfera.pl.

Oczyszczanie wody w domu, biurze, lokalach gastronomicznych to najrozsądniejsze rozwiązanie. Pozwala zaoszczędzić setki złotych rocznie na rezygnacji z wody butelkowanej oraz zmniejszyć ilość odpadów trafiających do środowiska. Woda kranowa jest zdrowa, a wiele etapów uzdatniania i kontroli usuwa ryzyko występowania w niej bakterii. "Kranówka" wymaga jedynie oczyszczenia z zabrudzeń i szkodliwych substancji, które mogą pojawić się w instalacji wodociągowej. To natomiast jak widać jest bardzo proste i szybkie i nie wymaga dużych inwestycji finansowych.




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »