Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości.


SYROP Z BERBERYSU

Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Zwisające grona jagód są czerwone i podłużnie walcowate. Chociaż zawierają dużo cukrów są bardzo kwaśne, dlatego nie jemy ich w stanie surowym.  Zawierają również dużo witaminy C, barwników i garbników. Można  z nich robić syropy, konfitury, galaretki, wina, likiery i nalewki. Owoce berberysu działają przeciwgorączkowo i uspokajająco. Ponadto przeciwdziałają krwawieniu dziąseł. Poprawiają przemianę materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają lekko żółciopędnie oraz moczopędnie.

Składniki:
  • 1 kg berberysu
  • 1 kg brązowego cukru

Dojrzałe owoce berberysu przebrać, oczyścić, opłukać. Odcisnąć z nich sok w sokowirówce lub rozdusić owoce i przez gazę (rozpiętą nad rondlem) odsączyć sok. Sok wymieszać z cukrem, zagotować. Trzymać krótko na wolnym ogniu. Zlać gorący sok do słoików lub butelek, a następnie zamknąć.



SYROP Z DERENIA

Owoce derenia dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Są spore, czerwone i  wydłużone. Zawierają dużo witaminy C. Można je jadać na surowo, przerabiać na dżemy, soki, konfitury i nalewki. Mogą też posłużyć jako nadzienie do ciast i cukierków. Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe. Skutecznie radzi sobie również z biegunką u dzieci.

Składniki:
  • 1 kg derenia
  • 1 ½ kg brązowego cukru
  • 3 szklanki wody

Dojrzały dereń przebrać, oczyścić, opłukać. Z  wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucać dereń, zagotować kilka razy, odstawiając po każdym zagotowaniu. Syrop odcedzić, a  następnie zlać go do butelek lub słoików i dobrze zamknąć. Pozostałe owoce wykorzystać do kompotu.




Przeczytaj także:

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty ma wiele zalet. Można go przygotować w kilka minut, ma niepowtarzalny smak, a dzieci uwielbiają szukać w nim całych kawałków owoców! Poznajcie przepis stary jak świat, o którym przypomniała nam użytkowniczka maciejka.... więcej »
Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Za mamusię, za tatusia, za babcię, za dziadka… Niestety – nie każdego małego niejadka da się w ten sposób przekonać do zjedzenia posiłku do końca albo w ogóle do jedzenia. Niejadek potrafi być wyjątkowo uparty, rodzice mogą szybko stracić... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Miód w diecie dzieci

Miód w diecie dzieci

Kiedy następnym razem twój maluch będzie przeziębiony, nie biegnij od razu do apteki po leki bez recepty! Idź za przykładem Kubusia Puchatka i zafunduj swojej pociesze "małe co nieco". Oczywiście nie polecamy nikomu spałaszowania całego... więcej »
Zaparcia przedszkolaka

Zaparcia przedszkolaka

Małe dzieci często mają trudności z wypróżnianiem, Problemy z wzdętym brzuszkiem najczęściej są spowodowane złą dietą lub brakiem ruchu. Najwyższy czas to zmienić! Sprawdź, co możesz zrobić, gdy twój maluch cierpi... ... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »