Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości.


SYROP Z BERBERYSU

Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Zwisające grona jagód są czerwone i podłużnie walcowate. Chociaż zawierają dużo cukrów są bardzo kwaśne, dlatego nie jemy ich w stanie surowym.  Zawierają również dużo witaminy C, barwników i garbników. Można  z nich robić syropy, konfitury, galaretki, wina, likiery i nalewki. Owoce berberysu działają przeciwgorączkowo i uspokajająco. Ponadto przeciwdziałają krwawieniu dziąseł. Poprawiają przemianę materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają lekko żółciopędnie oraz moczopędnie.

Składniki:
  • 1 kg berberysu
  • 1 kg brązowego cukru

Dojrzałe owoce berberysu przebrać, oczyścić, opłukać. Odcisnąć z nich sok w sokowirówce lub rozdusić owoce i przez gazę (rozpiętą nad rondlem) odsączyć sok. Sok wymieszać z cukrem, zagotować. Trzymać krótko na wolnym ogniu. Zlać gorący sok do słoików lub butelek, a następnie zamknąć.



SYROP Z DERENIA

Owoce derenia dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Są spore, czerwone i  wydłużone. Zawierają dużo witaminy C. Można je jadać na surowo, przerabiać na dżemy, soki, konfitury i nalewki. Mogą też posłużyć jako nadzienie do ciast i cukierków. Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe. Skutecznie radzi sobie również z biegunką u dzieci.

Składniki:
  • 1 kg derenia
  • 1 ½ kg brązowego cukru
  • 3 szklanki wody

Dojrzały dereń przebrać, oczyścić, opłukać. Z  wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucać dereń, zagotować kilka razy, odstawiając po każdym zagotowaniu. Syrop odcedzić, a  następnie zlać go do butelek lub słoików i dobrze zamknąć. Pozostałe owoce wykorzystać do kompotu.




Przeczytaj także:

Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Czy frytki z zasady muszą być niezdrowe? Niekoniecznie! Oczywiście frytki z popularnych restauracji fast food to cichy zabójca. Jednak istnieją urządzenia do smażenia beztłuszczowego tych ulubionych przekąsek Naszych dzieci. Można w nich przyrządzać... więcej »
Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
Mleko zastępcze PRZEPISY

Mleko zastępcze PRZEPISY

Mamy, które nie mogą karmić piersią, muszą zdecydować się na jakieś mleko zastępcze. Nie jest to łatwa decyzja, dlatego o pomoc poprosiliśmy naszą ekspertkę Emilię Lorenc. Przygotowała ona dla nas przeróżne przepisy na mleka zastępcze.... więcej »
Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »