Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze
najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem
przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości.
SYROP Z BERBERYSU
Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Zwisające grona jagód są czerwone i podłużnie walcowate. Chociaż zawierają dużo cukrów są bardzo kwaśne, dlatego nie jemy ich w stanie surowym. Zawierają również dużo witaminy C, barwników i garbników. Można z nich robić syropy, konfitury, galaretki, wina, likiery i nalewki. Owoce berberysu działają przeciwgorączkowo i uspokajająco. Ponadto przeciwdziałają krwawieniu dziąseł. Poprawiają przemianę materii,
pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają lekko żółciopędnie oraz
moczopędnie. |
Składniki:
- 1 kg berberysu
- 1 kg brązowego cukru
Dojrzałe owoce berberysu przebrać, oczyścić,
opłukać. Odcisnąć z nich sok w sokowirówce lub rozdusić owoce i przez
gazę (rozpiętą nad rondlem) odsączyć sok. Sok wymieszać z cukrem,
zagotować. Trzymać krótko na wolnym ogniu. Zlać gorący sok do słoików
lub butelek, a następnie zamknąć.
SYROP Z DERENIA
Owoce derenia dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Są spore, czerwone i
wydłużone. Zawierają dużo witaminy C. Można je jadać na surowo,
przerabiać na dżemy, soki, konfitury i nalewki. Mogą też posłużyć jako
nadzienie do ciast i cukierków. Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe. Skutecznie radzi sobie również z biegunką u dzieci. |
Składniki:
- 1 kg derenia
- 1 ½ kg brązowego cukru
- 3 szklanki wody
Dojrzały dereń przebrać, oczyścić, opłukać. Z
wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucać dereń, zagotować
kilka razy, odstawiając po każdym zagotowaniu. Syrop odcedzić, a
następnie zlać go do butelek lub słoików i dobrze zamknąć. Pozostałe
owoce wykorzystać do kompotu.