SYROP Z LEŚNYCH MALIN
Maliny leśne owocują w lipcu i w sierpniu. Owoce są smaczne i
aromatyczne. Zawierają sole żelaza, miedź, dużo cukrów, kwasów
organicznych, składników mineralnych. Można je spożywać na surowo lub
zrobić z nich soki, galaretki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszone są
doskonałe jako środek napotny. Przewyższają maliny ogrodowe smakiem i
wspaniałym aromatem. Owoce malin są także niezastąpione w łagodzeniu bólu miesiączkowego. |
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 kg brązowego cukru
Uzyskać z malin sok przez parowanie (w sokowniku
lub rondlu). Sok wymieszać z cukrem i zagotować, trzymając następnie
krótko na wolnym ogniu, odcedzić. Gorący albo ostudzony syrop zlać do
butelek lub małych słoików. Naczynia zamknąć szczelnie.
SYROP RÓŻANY
Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i w sierpniu, a płatki kwiatów
zbieramy w czasie kwitnienia – począwszy od maja. Owoce i kwiaty
zawierają dużo witaminy C, flawonidów i karotenu, a także są bogate w
cukry, kwasy organiczne, pektyny, składniki mineralne i garbniki.
Owoców nie jemy na surowo, ale przerabiamy na soki, syropy, dżemy,
konfitury, marmolady, susze lub wina. Płatki są bardzo aromatyczne i
wykonujemy z nich syropy, konfitury oraz likiery. Dzika róża posiada działanie moczopędne oraz wzmacniające w grypie i przeziębieniu. Napar z
owoców zaleca się podczas problemów z bezsennością, jak również przy ogólnym wyczerpaniu.
|
Składniki:
- ½ kg płatków kwiatów dzikiej róży
- 2 litry wody
na litr uzyskanego soku:
- 1 kg brązowego cukru
- sok z 3 cytryn lub 1 szklankę soku z czerwonych porzeczek lub agrestu
Syrop z płatków kwiatów dzikiej róży można
otrzymać kilkoma sposobami. Najpraktyczniejszy jest ten, przy którym
można jednocześnie uzyskać syrop i konfiturę.
Płatki róży
przebrać, opłukać, obciąć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do
kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z
cytryny lub porzeczek, zalać nią płatki róży. Pozostawić do następnego
dnia. Potem zlać sok, wyciskając płatki. Dodać cukier, wymieszać,
zagotować. Gorący syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia
zamknąć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę.
Jeśli ktoś nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszając go z syropem z agawy.
PAMIĘTAJCIE, ABY DOKŁADNIE UMYĆ ZEBRANE OWOCE W GORĄCEJ WODZIE!
Jeśli jecie niemyte owoce leśne, możecie zarazić
się tasiemcem lisim, który wywołuje bardzo poważną chorobę – bąblowicę
wielojamową. Przez wiele lat choroba rozwija się bezobjawowo, a zbyt późno zdiagnozowana może doprowadzić do śmierci. Dlatego nie zapominajcie o dokładnym myciu leśnych zdobyczy! Nie wolno ich jeść prosto z krzaczka. Po
zebraniu runa leśnego zawsze trzeba dokładnie umyć ręce. Jeśli zastosujecie się do tych rad, to możecie delektować się darami lasu do woli!