Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
SYROP Z LEŚNYCH MALIN

Maliny leśne owocują w lipcu i w sierpniu. Owoce są smaczne i  aromatyczne. Zawierają sole żelaza, miedź, dużo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych. Można je spożywać na surowo lub zrobić z nich soki, galaretki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszone są doskonałe jako środek napotny. Przewyższają maliny ogrodowe smakiem i  wspaniałym aromatem. Owoce malin są także niezastąpione w łagodzeniu bólu miesiączkowego.

Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 kg brązowego cukru

Uzyskać z malin sok przez parowanie (w sokowniku lub rondlu). Sok wymieszać z cukrem i zagotować, trzymając następnie krótko na wolnym ogniu, odcedzić. Gorący albo ostudzony syrop zlać do butelek lub małych słoików. Naczynia zamknąć szczelnie.



SYROP RÓŻANY

Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i w sierpniu, a płatki kwiatów zbieramy w czasie kwitnienia – począwszy od maja. Owoce i kwiaty zawierają dużo witaminy C, flawonidów i karotenu, a także są bogate w  cukry, kwasy organiczne, pektyny, składniki mineralne i garbniki. Owoców nie jemy na surowo, ale przerabiamy na soki, syropy, dżemy, konfitury, marmolady, susze lub wina. Płatki są bardzo aromatyczne i  wykonujemy z nich syropy, konfitury oraz likiery. Dzika róża posiada działanie moczopędne oraz wzmacniające w grypie i przeziębieniu. Napar z owoców zaleca się podczas problemów z bezsennością, jak również przy ogólnym wyczerpaniu.

Składniki:
  • ½ kg płatków kwiatów dzikiej róży
  • 2 litry wody

na litr uzyskanego soku:
  • 1 kg brązowego cukru
  • sok z 3 cytryn lub 1 szklankę soku z czerwonych porzeczek lub agrestu

Syrop z płatków kwiatów dzikiej róży można otrzymać kilkoma sposobami. Najpraktyczniejszy jest ten, przy którym można jednocześnie uzyskać syrop i konfiturę.

Płatki róży przebrać, opłukać, obciąć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z  cytryny lub porzeczek, zalać nią płatki róży. Pozostawić do następnego dnia. Potem zlać sok, wyciskając płatki. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Gorący syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia zamknąć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę.


Jeśli ktoś nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszając go z syropem z agawy.

PAMIĘTAJCIE, ABY DOKŁADNIE UMYĆ ZEBRANE OWOCE W GORĄCEJ WODZIE!


Jeśli jecie niemyte owoce leśne, możecie zarazić się tasiemcem lisim, który wywołuje bardzo poważną chorobę – bąblowicę wielojamową. Przez wiele lat choroba rozwija się bezobjawowo, a zbyt późno zdiagnozowana może doprowadzić do śmierci. Dlatego nie zapominajcie o dokładnym myciu leśnych zdobyczy! Nie wolno ich jeść prosto z krzaczka. Po zebraniu runa leśnego zawsze trzeba dokładnie umyć ręce.  Jeśli zastosujecie się do tych rad, to możecie delektować się darami lasu do woli!

Przeczytaj także:

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »
Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Mleko jaglane

Mleko jaglane

W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane... więcej »
Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty.... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »