Ekorodzice

Chrupkie warzywa na dłużej

Autor: Redakcja EKORODZICE.PL 2010.01.12, 10:59
fot. www.sxc.hu
Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce zanurzone w wodzie. Dzięki temu będą świeże znacznie dłużej. Ta sama zasada tyczy się cytryny – przechowywana w odpowiedni sposób jest w stanie wytrzymać nawet miesiąc!


Tagi: przechowywanie   warzyw  

Przeczytaj także:

Jak przechowywać szampana?

Jak przechowywać szampana?

Im dłużej wino zalega w piwnicach, tym większa jego wartość. Zasada ta nie sprawdza się w przypadku szampana. Im dłużej nie jest otwierany, tym większe prawdopodobieństwo, że mógł się popsuć. Szampan najlepiej czuje się w chłodnym i... więcej »
Co zrobić z resztką wina?

Co zrobić z resztką wina?

Goście pożegnali się i wyszli, a w butelce zostało jeszcze trochę wina? Jeśli nie masz już ochoty na wykwintny trunek, nie wylewaj go ani nie zostawiaj otwartej butelki do rana, bo alkohol wywietrzeje. Najlepszym pomysłem jest wlanie resztki... więcej »
Jak pozbyć się zapachu ryby?

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Delektujemy się smakiem ryb, mimo iż ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Co zrobić, żeby go zniwelować? Zapach ryby z deski do krojenia usuniesz sokiem z cytryny, a woni powstającej w trakcie smażenia pozbędziesz się za pomocą kilku... więcej »
Akwarium – co warto o nim wiedzieć jeszcze przed założeniem?

Akwarium – co warto o nim wiedzieć jeszcze przed założeniem?

Możliwość podglądania fascynujących egzotycznych ryb, nawet wtedy, gdy za oknem szaro i ponuro, skłania wiele osób do założenia własnego kolorowego akwarium. Co warto wiedzieć na ten temat jeszcze przed zakupem zbiornika? Poniżej najważniejsze... więcej »
Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je trzymać... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
16.06.2014 12:04 - ciania
Nigdy bym na to nie wpadła! Pomyslałabym, że spleśnieją! Ciekawe!! Muszę to wypróbować!
{opis}
15.06.2014 18:36 - taurant
ja tylko rzodkiewki trzymam w wodzie... a co z cytryną po przekrojeniu jej na pół?
{opis}
19.05.2013 20:53 - iaera
Nie miałam pojęcia dzięki

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »