Ekorodzice

Chrupkie warzywa na dłużej

Autor: Redakcja EKORODZICE.PL 2010.01.12, 10:59
fot. www.sxc.hu
Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce zanurzone w wodzie. Dzięki temu będą świeże znacznie dłużej. Ta sama zasada tyczy się cytryny – przechowywana w odpowiedni sposób jest w stanie wytrzymać nawet miesiąc!


Tagi: przechowywanie   warzyw  

Przeczytaj także:

Maseczki ściągające

Maseczki ściągające

Mamy dla Was dwa przepisy na domowe maseczki ściągające z siemienia lnianego i białka kurzego. Do przygotowania maseczki nr I potrzebujemy garść siemienia lnianego, którą gotujemy z małą ilością wody (tylko tyle, aby zakryła nasiona). Możemy... więcej »
Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa serowa? Gorące mleko, a może odgrzewane leczo? Co tym razem zapomnieliście zdjąć z palnika? Cokolwiek by to nie było, szkoda Waszych nerwów. Z przypalonym garnkiem z łatwością poradzi sobie kuchenna przyprawa... Wystarczy pół szklanki... więcej »
Domowe sposoby na śmierdzące buty

Domowe sposoby na śmierdzące buty

Czasem się zdarza, że musimy odrzucić ulubione buty w kąt z powodu ich brzydkiego zapachu. Jednak odór powstały w wyniku ich użytkowania często można łatwo usunąć! Przedstawiamy wam pięć sprawdzonych ekosposobów na śmierdzące buty! ... więcej »
Jak nie płakać przy cebuli?

Jak nie płakać przy cebuli?

Znamy przynajmniej pięć sposobów, dzięki którym nie będziecie na próżno wylewać łez podczas obierania cebuli. Wybierzcie sami! Możecie pokroić ją w misce z wodą, podczas krojenia żuć kawałek chleba albo na przynajmniej pół godziny... więcej »
Sposób na karaluchy i prusaki

Sposób na karaluchy i prusaki

Mimo licznych prób nie jesteś w stanie unicestwić wszędobylskich prusaków i karaluchów? Nie martw się, na nie też mamy sposób! Aby pozbyć się nieproszonych gości, przyrządź mieszankę z takiej samej ilości mąki, kakao, sody oczyszczonej... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
16.06.2014 12:04 - ciania
Nigdy bym na to nie wpadła! Pomyslałabym, że spleśnieją! Ciekawe!! Muszę to wypróbować!
{opis}
15.06.2014 18:36 - taurant
ja tylko rzodkiewki trzymam w wodzie... a co z cytryną po przekrojeniu jej na pół?
{opis}
19.05.2013 20:53 - iaera
Nie miałam pojęcia dzięki

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »