Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Kasza jaglana PRZEPISY

Autor: Joanna Mendecka 2011.03.04, 15:00

Przepisów na kaszę jaglaną jest wiele. Warto gotować ją  na zapas raz na dwa dni i przechowywać w lodówce. 


fot. kasza jaglana przepisy


Dziecku 8-miesięcznemu, które ma już rozszerzoną dietę, można podawać kaszę jaglaną z dodatkiem amarantusa, soczewicę czerwoną z ryżem, kaszę jaglaną z gryczaną niepaloną (w proporcjach ok 3:1).

W okolicy 12 miesiąca można wprowadzić gluten i gotować owsiankę na wodzie – tak samo jak jaglankę:)

Oto kilka przepisów na śniadanio-kolacje:

Krem ryżowy z owocami
  • suszone morele
  • suszone figi
  • 60 g drobno zmielonego ryżu
  • 1/2 litra zimnej wody
  • skórka cytryny, szczypta kardamonu lub wanilii
Suszone morele i figi namoczyć przez noc i przetrzeć (rozmemłać widelcem). 60g drobno zmielonego ryżu dosypać do 1/2 litra zimnej wody, wymieszać i zagotować. Można dodać trochę utartej skórki cytryny, ciut kardamonu lub wanilii i odstawić do ostygnięcia. Dodać przetarte owoce suszone. Jeśli jeszcze dodamy ciut oleju zimnotłoczonego i zmielony sezam oraz szczyptę kurkumy, to mamy pełnowartościowy posiłek.


Budyń z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3/4-1 szklanka gorącego soku z ananasów
  • 1,5-2 łyżki miodu
  • 1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
Ugotowaną kaszę jaglaną wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wcześniej zagotowanym sokiem. Dodajemy miód. Można modyfikować wedle upodobań.


Twarożek migdałowy
  • szklanka migdałów
  • sok z kiszenia ogórków
Migdały namoczyć na noc, obrać ze skórki, zmielić, dodać soku z kiszonki, ja dałam ok. 10 łyżek soku, tak żeby zrobić taką lekką papkę. Odstawić na ok. 8 godzin, do twarożku można dodać szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki.


Kopytka z kaszy jaglanej

  • 40 dag kaszy
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • łyżka masła
  • 3 jaja
  • 25 dag mąki (można zmielić sobie kaszę gryczaną lub amarantus na mąkę do wersji bezglutenowej)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli morskiej

40 dag kaszy ugotować w 2 szklankach mleka migdałowego. Dodać łyżkę masła, 3 jaja, 25 dag mąki (można zmielić sobie kaszę gryczaną lub amarantus na mąkę do wersji bezglutenowej), 1,5łyżki mąki ziemniaczanej, ciut soli morskiej i wymieszać. Wiosną warto dodać posiekaną natkę pietruszki. Można także dosłodzić słodem jęczmiennym, syropem klonowym lub odrobiną miodu. Wyrabiamy ciasto i robimy kopytka :)

Jakie patenty na kaszę jaglana maja nasze forumowiczki?





Komentarzy: 6
{opis}
06.06.2014 18:47 - taurant
Kasza jaglana jest NAJLEPSZA :) dodaję ją zamiast mąki do muffin i ciast, chleb z kaszy jaglanej i kurkumy, to absolutny hit, na śniadanie z orzechami i rodzynkami, na kolację z sałatką, na obiad do gulaszu... zmiksowana jako koktajl... obłęd! Ta kasza uzależnia :)
{opis}
18.03.2013 10:16 - rathri
Nie wyobrażam sobie 2 pierwszych lat moich dziewczynek bez kaszy jaglanej... Królowa, królowa, królowa wszystkich kasz!
{opis}
03.03.2013 18:36 - dociekliwa
Świetne te przepisy
{opis}
15.04.2012 08:05 - miraga_
Budyń z kaszy jaglanej? Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu. Jak Mała nie miała jeszcze roczka, to często szukałam dań z kaszą jaglaną, bo wiem, że jest bardzo zdrową kaszą. Teraz też spróbuję zrobić budyń i jej podać, choć nie wiem czy zje, bo czasem już zaczyna grymasić.
{opis}
14.04.2012 08:22 - daszka
poszukuję inspiracji do diety bezmięsnej, więc artykuł jak dla mnie super :)
{opis}
11.03.2011 16:30 - zamotana
Przepisy super na pewno skorzystamy!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »