Ekorodzice

Zdrowe przekąski

Autor: Joanna Mendecka 2014.02.09, 18:34
W czasie świąt czy "tłustych czwartków" dobrze jest pozwalać sobie na przyjemności z umiarem. Czyli jeść tak, jak na co dzień, normalne dla nas porcje, unikać przejedzenia.  Warto wybierać zdrowe przekąski. Jak bez większych wyrzeczeń uniknąć nadmiaru cukru w diecie i zachować dobre zdrowie? Wypróbujcie przepisy naszego eksperta!

fot. zdrowa_przekąska fot. J.Walczyk


Słodkie kulki – przepis podstawowy, nadaje się do modyfikacji własnych. Na noc namocz w misce po ½ szklanki rodzynek, moreli, daktyli niesiarkowanych. W młynku zmiel szklankę migdałów (lub słonecznik, lub sezam). Z owoców odlej wodę, dodaj zmielone migdały, troszkę cynamonu, kardamonu, imbiru oraz kilka kropli soku cytryny. Zmiksuj lub dobrze wymieszaj. Zmocz ręce wodą i lep kuliki obtaczając je w gorzkim kakao, a następnie w wiórkach kokosowych. Kulki są pyszne po schłodzeniu w lodówce, ale można je zjeść od razu :)


Babeczki jaglane
Ugotuj kaszę jaglaną wraz z rodzynkami, żurawiną oraz daktylami. Zmieszaj ją z jajkiem, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Możesz dodać syrop klonowy lub melasę. Obierz jabłko i pokórj na małe kawałeczki, zmieszaj z kaszą. Ponakładaj do foremek na muffiny i zapiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym na ok 170C.

Racuchy z jabłkami i śliwkami
Śliwki suszone namocz w miseczce w gorącej wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałeczki. Zmieszaj 1 szklankę mąki orkiszowej (lub każdego innego rodzaju), ½ szklanki kefiru oraz ½ szklanki mleka ryzowego. Dodaj do ciasta 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej, troszkę cynamonu oraz kardamonu i kurkumy. Wymieszaj. Wbij jajko (lub wsyp łyżke siemienia lnianego zmielonego), dodaj jabłko i pokrojone śliwki, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na ok 170C, na blaszcze rozłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką. Zapiecz do czasu aż wierzchy się lekko zarumienią. Można podawać polane syropem klonowym lub z melasy czy daktyli.

Sezamki

Wymieszaj 1 szklankę sezamu, ½ szklanki siemienia lnianego, ½ szklanki słodu jęczmiennego lub syropu daktylowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli morskiej, garść rodzynek, ¼ szklanki posiekanych orzechów, troszkę startej gałki muszkatułowej. Masę ugnieć i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym na 150C. Po wyjęciu ostudź i potnij na kwadraty. 

UWAGA! Jeśli już się  Wam zdarzy przesadzić z jedzeniem, to warto wypić zioła wspomagające trawienie, czyli koper włoski, miętę, dziurawiec.


Tagi: kuchnia   przekąski   zdrowa   zdrowe  


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »