Ekorodzice

Zdrowie to pestka

Autor: Przemysław Pawluś 2011.03.28, 15:08

Owoce jemy na kilogramy, bo jak ich nie jeść - skoro są i smaczne, i zdrowe. Jednocześnie odruchowo wypluwamy twarde i gorzkie w smaku pestki. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wypluwamy to, co najcenniejsze.

fot. pestkiowocow

 

Większość z nas zapomina, że pestki to po prostu nasiona, czyli zawiązki nowego organizmu. Zawierają zatem wszystkie pierwiastki niezbędne do rozwoju nowej rośliny w skondensowanej formie. Są zasobne w bardzo wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. Od wieków wykorzystuje się je w medycynie alternatywnej. Najbardziej cenione są pestki winogron oraz grejpfrutów.

Pestki winogron - zawierają przeciwutleniacze, neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Nie dopuszczają do utleniania niebezpiecznego dla zdrowia "złego" cholesterolu i chronią przed niekorzystnym procesem przyspieszającym rozwój miażdżycy tętnic. Zmniejszają także ryzyko występowania chorób wieńcowych.

Pestki cytrusów, w szczególności grejpfruta - zawierają bioflawonoidy (zwane potocznie witaminą P), które wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Są naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu.

Pestki jabłek - pomagają pozbyć się cholesterolu. Poza tym charakteryzują się bardzo wysoką zawartością witaminy B17 uznawaną przez medycynę niekonwencjonalną za bardzo skuteczną w walce z rakiem. Kilka pestek tego owocu zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie każdego z nas na jod.

Pestki agrestu oraz kiwi - są bogate w pektyny. Dzięki właściwościom spulchniającym stanowią znakomity środek przeciw zaparciom.

Pestki arbuza - zawierają dużo potasu. Chronią przed nadciśnieniem tętniczym. Usprawniają działanie mięśni.

Gdy następnym razem będziemy zajadać się winogronami, nie krzywmy się na kwaśny smak pestek. Nie martwmy się, jeśli jedna wpadnie nam do herbaty wraz z sokiem z cytryny. A gdy na pestkę trafimy, gryząc jabłko, nie połykajmy jej w całości. Rozgryziona znacznie łatwiej uwalnia cenne składniki do naszego organizmu. Przede wszystkim jednak nie straszmy dzieci, że wyrośnie im arbuz w brzuchu. W końcu pestka to samo zdrowie.


Uwaga: Należy pamiętać, że pestki takich owoców jak morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie i czereśnie nie nadają się do spożywania przez małe dzieci. Spożyte w dużej ilości wykazują właściwości silnie trujące. Pestki moreli zalecane są jedynie przy diecie antyrakowej. Osoby zdrowe nie powinny ich spożywać!



Tagi: ciąży   diety   odżywianie   odżywianie   pestki   zdrowe  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów