Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Jakie garnki są najlepsze?

Autor: Opracowała: Iwona Sławek 2010.12.29, 10:39
fot. www.sxc.hu
Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek, tym większa gwarancja, że przygotowana w nim potrawa jest zdrowa. Niestety, niektóre garnki, szczególnie te z dolnej półki cenowej, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.



Niebezpieczeństwo stanowią uszkodzone powłoki z teflonu, np. poprzez zarysowanie. Wówczas cząsteczki tej substancji przedostają się do żywności. Naukowcy podejrzewają, że teflon może być rakotwórczy. Kupując naczynia teflonowe, trzeba pamiętać, aby wybierać takie, które mają niebieskie logo "Teflon". Zgodę na posługiwanie się tym znakiem wydaje firma Du Pont, która wynalazła i opatentowała teflon. Na rynku jednak różne firmy posługują się podobnym oznaczeniem, który może wprowadzać w błąd, gdyż jest to tylko imitacja prawdziwego teflonu...



Według specjalistów najbezpieczniejsze są naczynia ze stali nierdzewnej. Jednak i tu istnieje pewne „ale”, gdyż wszystkie naczynia ze stali zawierają śladowe ilości niklu i nie powinny ich używać osoby uczulone na ten pierwiastek.

Garnki spotykane często na sklepowych półkach hipermarketów zrobione są ze zwykłej stali z różnymi domieszkami. Raczej nie posiadają atestów, a pierwiastki użyte do ich pokrycia (np. cyna zanieczyszczona ołowiem) mogą przenikać do potraw i tym samym szkodzić naszemu organizmowi. Często spotyka się ich szybkie rdzawienie, aby go uniknąć po każdym użyciu trzeba je umyć, wytrzeć do sucha i nasmarować olejem.

Garnki aluminiowe
W tej grupie rozróżniamy dwa rodzaje:
  • lekkie, miękkie  o cienkich ściankach,
  • ciężkie z grubego aluminium zabezpieczonego powłoką teflonową lub tytanowo-ceramiczną.
Pierwszych, zdecydowanie gorszej jakości powinniśmy unikać. Podczas przygotowywania w nich potraw, do jedzenia przedostają się szkodliwe dla zdrowia związki aluminium. Rzadko, ale może się zdarzyć, iż na dnie takiego naczynia pojawi się aluminium w stanie płynnym i wejdzie w reakcje z jedzeniem. Poza tym łatwo w nich o przypalenie potrawy, szybko się niszczą i zużywają. Nie nadają się do stosowania na płycie grzejnej.
Jeśli już jednak zamierzamy kupić garnki tego typu, warto wybrać tylko ciężkie oraz zwrócić uwagę, czy posiadają ebonitowe uchwyty (nie przewodzą ciepła).

Garnki ceramiczne
Zaletą ich jest niska cena i bogata kolorystyka. Ponadto długo trzymają ciepło i można sporządzać w nich potrawy w piekarnikach zarówno kuchni gazowych, jak i elektrycznych oraz na płytach ceramicznych. W składzie swoim posiadają zawartość gliny. Kupując ten typ naczyń, sprawdzajmy, aby były matowe. Glazurowane świecą się i mogą zawierać w swoim składzie kadm i ołów - toksyczne substancje wywierające negatywny wpływ na zdrowie człowieka.  Ich wadą jest ograniczona temperatura sporządzanych w nich potraw – nie może ona przekroczyć 120 °C.

Źródło: www.abczdrowia.most.org.pl, www.mus.com.pl, www2.dupont.com



Komentarzy: 4
{opis}
15.04.2014 13:07 - annamast88
witam, ja mam garnki ze stali i nie odczuwam aby potrawy miały metaliczny posmak, nawet ziemniaki. Garnki są firmya Philipiak, myślę że powinno się wybierać jednak te naczynia z wyższej półki aby mieć pewnośc że zdrowo jemy, a to, że są droższe- to przecież inwestycja na lata.
{opis}
10.05.2011 16:43 - dawgrzesko
Na zakup odpowiednich garnków odkładaliśmy z mężem prawie dwa lata, ostatecznie wybór padł na zestaw Zepter Grande. Jest tam praktycznie wszystko. w stylowej zastawie była promocja i dostaliśmy jeszcze komplet noży zelmer za darmo :) Gary do dziś sprawują się znakomicie
{opis}
03.02.2011 12:11 - agnieszka
Ciekawy artykuł Nawet człowiek nie wie jak go w ciula robią na każdym kroku...
{opis}
30.12.2010 23:34 - mamalka
Właśnie się ostatnio nad garnkami w domu zastanawiałam i jakie mam kupować,ten artykuł mnie "oświecił".
Jak często pijecie zioła?
Raz w tygodniu
Dwa lub trzy razy w tygodniu
Nie pijam ziół, gdyż one więcej szkodzą niż pomagają. Wolę kupić leki bez recepty lub zażywać antybiotyk
Kilka razy w miesiącu
Prawie codziennie. Zażywam więcej niż jedno zioło!
Inna odpowiedź

Kategorie Blogów