Ekorodzice

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.02, 12:37
Według Marka Flannagana, prezesa Fundacji na rzecz Wali z Rakiem (BBC), dieta bogata w czerwone  i przetworzone mięso  może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jednak dobrą wiadomością jest to, że czerwone mięso może być nadal częścią zdrowej, zrównoważonej diety.


Professor Sally Davies, doradca naukowy w Departamencie Zdrowia, tłumaczy, że czerwone mięso  jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak żelazo, selen, cynk i witaminy z grupy B. Ale ludzie, którzy spożywają duże ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, powinni je ograniczyć.


Dr Rachel Thompson, zastępca szefa nauki w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem, twierdzi, że ograniczenie spożywania mięsa zaproponowane przez WCRF jest dobrym posunięciem. Uważa także, że trzeba mocno podkreślać różnicę między czerwonym mięsem, które należy ograniczać oraz przetworzonym, które najlepiej unikać, jeśli tylko jest to możliwe.


W ubiegłym roku eksperci z Harvard School of Public Health w USA dowiedli, że jedzenie przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. 20 różnych badan opublikowanych na całym świecie wykazało, że u osób jedzących przetworzono mięso, występuje wyższe ryzyko:
  • chorób serca o 42 procent,
  • cukrzycy typu 2 o 19 procent.


Źródło: www.dailymail.co.uk

Przeczytaj także:

Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Dwoje niemieckich architektów, do niedawna zupełnie anonimowych, rozgłos i międzynarodowe uznanie zyskało dzięki swemu niekonwencjonalnemu podejściu do sztuki. Od lat zajmują się przetwarzaniem odpadów i śmieci w prawdziwe dzieła architektoniczne...... więcej »
Taniec z psem?

Taniec z psem?

Jeśli lubisz tańczyć, a twój pies nie ma dwóch lewych łap, to musicie koniecznie tego spróbować. Nic nie jest w stanie rozruszać zastałych mięśni tak jak taniec z psem, który bije rekordy popularności u naszych czeskich sąsiadów...... więcej »
Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy lubowali się w tym specjale. A Marek... więcej »
Drugie wcielenie plastikowej butelki

Drugie wcielenie plastikowej butelki

200 tysięcy ton! Tyle butelek typu PET produkuje się rocznie na świecie. Liczby przerażają nie tylko ekologów. Na jeden z pomysłów ich wykorzystania wpadł kanadyjski producent narzędzi malarskich. W procesie recyklingu powstają m.in. ECO kuwety... więcej »
Drugie życie twojego auta

Drugie życie twojego auta

Kiedyś rzeźby powstawały z drewna, z kamienia… Dzisiaj powstają ze złomu. Ta wiadomość powinna ucieszyć przede wszystkim właścicieli starych samochodów. Teraz ich auta mogą stać się unikatowym dziełem sztuki zamiast trafić na... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
19.08.2011 17:38 - madzioch
nareszcie ktoś dokładnie napisał jakie proporcje tego mięsa saą że tak powiem dopuszczalne.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »