Ekorodzice

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.02, 12:37
Według Marka Flannagana, prezesa Fundacji na rzecz Wali z Rakiem (BBC), dieta bogata w czerwone  i przetworzone mięso  może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jednak dobrą wiadomością jest to, że czerwone mięso może być nadal częścią zdrowej, zrównoważonej diety.


Professor Sally Davies, doradca naukowy w Departamencie Zdrowia, tłumaczy, że czerwone mięso  jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak żelazo, selen, cynk i witaminy z grupy B. Ale ludzie, którzy spożywają duże ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, powinni je ograniczyć.


Dr Rachel Thompson, zastępca szefa nauki w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem, twierdzi, że ograniczenie spożywania mięsa zaproponowane przez WCRF jest dobrym posunięciem. Uważa także, że trzeba mocno podkreślać różnicę między czerwonym mięsem, które należy ograniczać oraz przetworzonym, które najlepiej unikać, jeśli tylko jest to możliwe.


W ubiegłym roku eksperci z Harvard School of Public Health w USA dowiedli, że jedzenie przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. 20 różnych badan opublikowanych na całym świecie wykazało, że u osób jedzących przetworzono mięso, występuje wyższe ryzyko:
  • chorób serca o 42 procent,
  • cukrzycy typu 2 o 19 procent.


Źródło: www.dailymail.co.uk

Przeczytaj także:

Pies i kot lekiem na alergię

Pies i kot lekiem na alergię

Nie ma wątpliwości, że noworodek przewraca świat rodziców do góry nogami. Wszystko kręci się wokół jednego małego człowieka. W tej nowej sytuacji najbardziej poszkodowane jest domowe zwierzę, dla którego właściciele nie mają już... więcej »
Telefon na... słońce?

Telefon na... słońce?

Ekologiczny boom pokazuje, że ludzie przywiązują wagę do środowiska i praktyczności, a co za tym idzie – korzystają z tego, co daje natura. Nie dziwi nas już bateria słoneczna na dachu domu, bramy czy furtki. Także samochody zasilane przez... więcej »
Meble na dwóch kółkach

Meble na dwóch kółkach

Od ponad dwudziestu lat Andy Gregg pokazuje całemu światu, jak powinna wyglądać prawdziwa jazda bez trzymanki! Z pełnym sukcesem wyznacza nowe trendy rowerowe. Nie dokonuje tego jako kolarz na ścieżkach leśnych czy ulicach, ale jako projektant... więcej »
Rolkujemy na Dzień Ziemi

Rolkujemy na Dzień Ziemi

Robiliśmy już węża z potarganej pończochy, włóczkową ośmiorniczkę oraz Pana Szyszkę. Teraz na tapetę bierzemy wszelkiego rodzaju rurki. Owijamy je papierem kolorowym i przyklejamy kilka różnobarwnych elementów, czyli robimy zabawki, jakich... więcej »
Torby ekozoficzne – nowe oblicze foliówek

Torby ekozoficzne – nowe oblicze foliówek

Czy zwykła foliówka może konkurować z torebkami znanych projektantów? Odpowiedź może wprawić w osłupienie, ale okazuje się, że tak… Zwłaszcza jeśli na swojej drodze spotka Patkę Smirnow, która każdą reklamówkę zamienia w użytkowe... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
19.08.2011 17:38 - madzioch
nareszcie ktoś dokładnie napisał jakie proporcje tego mięsa saą że tak powiem dopuszczalne.
W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »