BALSAM DO SKÓRY SUCHEJ Z MASŁEM SHEA
9 g lanoliny (2 łyżeczki)
6 g wosku pszczelego (3 łyżeczki)
10,5 g masła shea (3 łyżeczki)
4,5 g maceratu z marchewki (1 łyżeczka)
42 g maceratu z nagietka (46ml)
Składniki fazy B (wodnej)
3 g D-pantenolu 75% - 60 kropli
3,5 g mocznik (1 łyżeczka)
34 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy łaźnię wodną - czyli stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy (około 2-3 cm wody, garnek na tyle szeroki by zmiesciły się w nim dwa naczynia - szklanki, zlewki). Do pierwszego naczynia (szklanki lub zlewki) odmierzamy składniki fazy A - czyli składniki tłuszczowe (oleje, masła, emulgator, woski, alkohole tłuszczowe) i następnie umieszczamy w łaźni wodnej. Do drugiego naczynia odmierzamy składniki fazy B - czyli wodę lub hydrolat i wszystkie surowce w wodzie rozpuszczalne i niewrażliwe na temperaturę (D-pantenol, gliceryna, mocznik, alantoina...) i także umieszczamy w łaźni. Obydwie fazy ogrzewamy na tyle długo aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Nie przegrzewać. Naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem) do fazy wodnej wlewamy olejową (wlewamy fazę A do B). Mieszamy na tyle długo aż krem trochę się ostudzi i zgęstnieje. Wtedy możemy dodać fazę C - czyli wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę - olejki eteryczne, witaminy czy organiczne oleje. Krem nadal jest jeszcze ciepły. Pakujemy do pudełeczek i przechowujemy w lodówce przez 2 tygodnie (w wersji bez konserwantów). Polecam zaglądnąć na stronkę o której wspominałem tam krok po kroku widać to na zdjeciach; http://www.zrobsobiekrem.pl/?krem,661001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.