Ekorodzice

daszka (postów: 200) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.25 16:04
Wiadomo nie od dziś, że smażenie nie jest korzystne dla zdrowia. Jednak bardzo dużo przepisów różnych przepisów, w tym wegetariańskich opiera się na daniach smażonych, lub daniach, gdzie półprodukty są podsmażane. Poza tym wiele osób lubi jednak smak smażonych potraw. Czy staracie się ograniczyć taki sposób przygotowywania posiłków? A może używacie lepszych patelń lub dobrych tłuszczy?
Ja robię wszystko, by smażyć jak najrzadziej, jednak niestety nie potrafię na razie zrezygnować ze smażonych potraw. Zainwestowałam w dobrą patelnię ceramiczną, bo teflonu się boję, ale tłuszcz nadal jest potrzebny. Używam chyba najmniej szkodliwego oleju kokosowego tłoczonego na zimno bio.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.25 16:34

U mnie też wszyscy lubią smażone, jak nie kotlety, spagettii, to placki ziemniaczane i ulubione przez wszystkich racuchy.

Smażymy zawsze na oleju rzepakowym.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2012.04.25 18:31
Ja staram się oczywiście ograniczać potrawy smażone, ale całkiem z nich zrezygnować jest ciężko. Niedawno kupiliśmy szybkowar, tez fajna alternatywa dla potraw smażonych. Zresztą nawet choćby po usmażeniu kotleta w panierce możemy go wsadzić do szybkowaru na jakieś 30 minut, tłuszcz odcieka, potrawa robi się chrupiąca. Moi domownicy w ten sposób się ,,ratują" przed tłuszczem :)
Poza tym mam dobrą patelnię, zawsze smażę na świeżym tłuszczu i staram się go używać oszczędnie.
Pamietam jeszcze taki domowy sposób babci, który smażąc oponki do tłuszczu dodawała kilka kropel spirytusu. Miało to zapobiegać jego wchłanianiu do oponek.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
daszka (postów: 200) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 08:27

Co do oleju rzepakowego, jestem niestety na rozdrożu: co naukowiec, to inna teoria.

Od czasu do czasu stosuję olej rzepakowy tłoczony na zimno, po przeczytaniu takich informacji:

http://olej-lniany.net/olej-rzepakowy-na-zimno-tloczony/dzialanie-zdrowotne-oleju-rzepakowego.html

Nie wiem tylko, który naukowiec jest wiarygodny :(

miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 08:38

Właściwie to do tej pory spotykałam się z przekonaniem, że najlepsza jest oliwa z oliwek. Ale ostatnio też słyszałam, że dobry olej rzepakowy można porównać do właściwości oliwy i że w niczym nie odbiega. Niestety nie pamiętam, gdzie to widziałam i w jakim kontekście. To był jakiś program w tv.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
daszka (postów: 200) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 08:44
Miraga, ja wiem, ze olej rzepakowy jest dobry, do sałatek idealny, ale są różne opinie czy można go używać do smażenia bez szkody dla zdrowia i czy do smażenia powinno się używać rafinowanego czy nierafinowanego oleju rzepakowego... A jeśli chodzi o tłuszcze do smażenia, to często są różne, sprzeczne opinie. Mam już od tego mętlik w głowie.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 09:52

Daszka masz racje. Informacji tyle, co ekspertów.

 

Znalazłam stronkę zachwalającą olej rzepakowy:

http://dieta.mp.pl/aktualnosci/show.html?id=66566

Piszą, że zawiera w porównaniu do oliwy więcej niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym nadaje się bardzo dobrze do smażenia.

 

Jest nawet taka akcja "Pokochaj olej rzepakowy" wspierana przez UE i RP.

I jeszcze porównanie wartości odżywczych oleju rzepakowowego do innych:

http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/porownanie-olejow-roslinnych/

 

Częściej polecany jest rafinowany, gdyż proces jego produkcji przebiega w atmosferze ochronnej co chroni kwasy wielonienasycone przed utlenieniem.

Tu znajdziemy rozważania na temat: Rafinowany czy tłoczony na zimno?:

http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/rafinowany-czy-tloczony-na-zimno/

 

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
daszka (postów: 200) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 10:38

Opinia, którą ja czytałam neguje wlasnie niektóre informacje podawane na stronach www.pokochajolejrzepakowy.pl i www.docenolejrzepakowy.pl

 

Rafinacja oleju rzepakowego ma ponoć przebiegac w kilku fazach:

Produkcja zaczyna się od wstepnego tłoczenia nasion na goraco w temp. ok 85 st. C a nastepnie wytłoki powstałe z takieo tłoczenia poddaje się procersowi ekstrakcji przy uzyciu benzyny ekstarkcyjnej lub heksanu (!). Następnie oddestulowuje się rozpuszczalnik. Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się za pomocą pary wodnej. Tak otrzymany olej jest koloru brunatno-zielonego i ma szereg substancji, w celu eliminacji których poddaje się go procesowi rafinacji. Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy (np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone. Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie", które polega na przemywaniu roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.
Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych (chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja (powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.
Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. (!) w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach.

Kiedy przeczytałam te informacje, to powiem, ze zwątpiłam. I komu wierzyć?

miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 11:27

Chyba swojej intuicji.

Olej rzepakowy rafinowany czy nie, ale myślę, że jednak zdrowy.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2012.04.26 21:19
Ja bardzo mało smażę, większość potraw typu kotlety da się razem z panierką w piekarniku upiec.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.27 07:16
Ja bardzo mało smażę, większość potraw typu kotlety da się razem z panierką w piekarniku upiec.



A ja nigdy nie próbowałam piec mięsa w panierce w piekarniku. Nie wiedziałam, że tak można. :) Trzeba spróbować, bo przecież smażone jedzenie ogólnie nie jest polecane przez dietetyków.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne