Ekorodzice

malinka (postów: 9) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.07.22 20:17
W tym roku chce pomrozić trochę warzyw na zimę. Zamroziłam już marchewkę z groszkiem, ogórki na mizerie, natkę pietruszki. Dziś chciałam mrozić bób, ale nie wiedziałam czy można, spr w necie i się okazało, że niektóre warzywa przed mrożeniem należy blanszować, m.in. bób, choć opinie tez były różne. A wy mrozicie warzywa? jak tak to jak?
ania (postów: 58) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.07.24 22:23

Wreszcie dorwałam się do internetu i prosto na moją ulubioną stronę. Oczywiście, ze mrożę warzywa i owoce. Najwięcej mrożę fasolkę szparagową i włoszczyznę pokrojoną w słupki. Potem mam szybkie zupki. Lubię też mrozić buraczki na barszcz ukraiński razem z wloszczyzną i kapustą.

W tym roku jednak mam tylko truskawki. Po powrocie do domu zabiorę się za dalsze mrożonki.

Jeśli chodzi o sposób to najpierw myję warzywa, potem je obieram ( fasolki szparagowej nie obieram, tylko odcinam końce) i osuszam , a potem rozrzucam w szufladzie zamrażarki. Gdy sa juz lekko zamrożone, przekładam do woreczków i opisuję zawartość  i umieszczam w zamrażarce.

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
ania (postów: 58) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.07.30 19:00
malinko; Większość ziół używanych w kuchni można zamrozić w pojemniczkach na kostki lodu. Wypełniamy je ziołami , zalewamy wodą i mrozimy. W każdej kostce powinno być ok. łyżki ziół. Wrzucamy je do garnka prosto z zamrażalnika. Prawda jakie proste
ania (postów: 58) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.07.30 19:02
Pewnie tak samo można mrozić zieloną pietruszkę, koperek i seler. Ja w każdym razie w tym roku spróbuję po powrocie do domu.
Ostatnia zmiana: 2011.07.30 19:03
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.07.31 18:53
Próbowałam kiedyś mrozić bób, ale po rozmrozeniu smakował jak stary kapeć... Zniechęciło mnie to baaardzo
mama_stasia (postów: 82) Użytkownik portalu
25 punktów
2011.08.02 13:54
Nie wiem, czy do końca w temacie, ale wpadło mi to do głowy, więc się dzielę swoim pomysłem na banany:

1. z przejrzałych bananów robię puree,
2. potem mrożę
3. i podaję jako deser z niewielką ilością mleka i soku z cytryny

Moi panowie LUBIĄ TO:)
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2011.08.02 20:46
Nie wiem, czy do końca w temacie, ale wpadło mi to do głowy, więc się dzielę swoim pomysłem na banany:

1. z przejrzałych bananów robię puree,
2. potem mrożę
3. i podaję jako deser z niewielką ilością mleka i soku z cytryny

Moi panowie LUBIĄ TO:)

 Muszę koniecznie wypróbować, bo teraz banany są w bardzo okazyjnej cenie w kauflandzie, a na zapas najeść się nie da...

Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne