Nie wiem czy z czarnuszką można, ale podam ci przepis na kwas kminkowy;
Weź dwie szklanki kminku i wsyp do 5 litrów wody. Gotuj 10-15 minut. Ostudź i przecedź przez sitko. Dodaj cukier- 0,5 kg i 5 dag wyrośniętych drożdży( zalej je wcześniej ciepłym mlekiem i dodaj łyżeczkę cukru). Przelej wszystko do dużego słoja lub kamiennego garnka. Gdy płyn zacznie się pienić dołóż paczkę rodzynek- 20 dag i przelej do butelek. Zamknij szczelnie i odstaw do piwnicy lub innego chłodnego miejsca.
I tutaj kończy sie przepis mojej babci. Nigdy nie używałam tego kwasu, ale jeśli jest on używany do picia, to może spróbuję. Moze ktoś zna jeszcze jakieś inne jego zastosowanie.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.