Nie mam przepisu na ciasto, ale w zeszycie mojej babci jest przepis na puch porzeczkowy z kaszą manną. Pycha. Już niedługo będą porzeczki, zatem można wypróbować przepis:
składniki:
2 czubate łyżki kaszy manny
2 szklanki wody , 250 g porzeczek( mogą być mrożone)
3 czubate łyżki cukru
3 surowe białka
łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Zagotować w garnku wodę, wsypać kaszkę i gotować 10 minut. W tym czasie z porzeczek odłożyć kilka dorodnych jagód do przybrania, resztę sparzyć na sitku wrzątkiem i przetrzeć. Gdy kaszka będzie już trochę przestygnięta, ubijać trzepaczką lub mikserem, wlewając powoli przecier z porzeczek i wsypując cukier. Żelatyna zalać 2 łyżkami zimnej wody, a gdy zmięknie - rozprowadzić jak najmniejszą ilością wrzątku. Ubić sztywną pianę z białek , wlewając pod koniec ubijania żelatynę. Dodać pianę do ubitej kaszki, lekko wymieszać , rozłożyć do szklanych pucharków, przybrać odłożonymi wcześniej porzeczkami i dobrze oziębić.
Smacznego
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.