Ekorodzice

dociekliwa (postów: 45) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.06.19 18:05
Od lat mam dylemat czego używać do smarowania. Producenci co rusz wymyślają nowe właściwości margaryny i mamią nas reklamami. Wierzyć w nie, czy zaufać intuicji?
celestynka (postów: 180) Użytkownik portalu
68 punktów
2011.06.20 08:35
Ja smaruję mieszanką : Masło z margaryną. Myślę, że dobrze jest zmieniać, raz masło a drugim razem np. Rama. Wtedy będzie O.K. Ale lepiej smarować cienko.
inzynierka (postów: 218) Użytkownik portalu
43 punktów
2011.06.20 09:16
Ja smaruję mieszanką : Masło z margaryną. Myślę, że dobrze jest zmieniać, raz masło a drugim razem np. Rama. Wtedy będzie O.K. Ale lepiej smarować cienko.


Jakby nie było trucizna to DAWKA a nie substancja. Dlatego takie mieszanie jest chyba sposobem na osiągniecie równowagi. U nas jednak na kanapkach króluje masło, niezależnie. Po prostu wszyscy lubimy jego smak.
www.inzynierka.pl
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.06.20 09:58
U nas w głównej mierze masło...kiedy córka miała alergię na mleko krowie chleb smarowaliśmy olejami różnej maści (słonecznikowy, oliwa z oliwek, lniany itp.) Bardzo często mieszałam olej/oliwę z ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym czosnkiem i solą...pycha!
www.plachaart.blogspot.com
choroba-na-smierc (postów: 310) Użytkownik portalu
44 punktów
2011.06.20 15:42
Margarynie mówię stanowcze nie (choćby ze względu na walory smakowe, których moim zdaniem nie ma, ale także ze względu na to, co ma w składzie), a masło lubię, choć najchętniej nie używałabym niczego, co ma związek z pasteryzowanym krowim mlekiem... Moje sumienie rozgrzesza trochę sporządzanie masła klarowanego, ale i tak nie spodziewam się, żeby miało na mój organizm jakieś cudowne właściwości - po prostu jem, bo lubię. Staram się za to spożywać na zimno bardzo dużo olejów extra vergine, na takich też smażę, bo sobie wytłumaczyłam, że lepiej smażyć na extra vergine, który coś straci podczas podgrzewania niż na tłuszczu gorszym jakościowo.

Jak to jest z tłuszczami, sama już nie wiem i przekierowuję do dwóch polemicznych artykułów. Jedno jest dla mnie pewne: najwartościowsze są wysokojakościowe oleje tłoczone na zimno i spożywane na zimno i tych w diecie zabraknąć nie powinno.

http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html

http://wyborcza.pl/1,76842,7867582,Ani_maslo__ani_margaryna.html
Naturalne kosmetyki www.gaj-oliwny.pl: mydło aleppo, czarne mydło savon noir, masło shea, olejek migdałowy, olej nigella i cała reszta dóbr.
mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2011.06.20 15:50
Olej lniany i rdzawy to podstawa w naszej kuchni. Co do twojego dylematu, też stawiałabym na masło. O ile cholesterol ci na to pozwala...
edymal (postów: 50) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.06.28 12:04
Jeśli jedno albo drugie to zdecydowanie Masło. Margaryna... no cóż - czego trzeba dodać do oleju roślinnego żeby miało konsystencję masła?

Natomiast fenomenem  roślinnym jest dla mnie HUMMUS!

Ciecierzyca
czosnek
olej
sok z cytryny
sól pieprz
 wszystko razem miksujemy na gładką masę i na chlebek.

Można eksperymentować z dodatkami (pietruszka, szczypior itp.) ale ja wolę podstawowy smak. a dodatki na wierzch.

Natomiast do słodkich kanapek lub tostów (np. z miodem lub konfiturą) używam tahini, które też robię sama.
Ziarno sezamu niełuskanego prażę na suchej patelni - ostrożnie żeby nie przypalić.
Jak wystygnie - do blendera wraz z olejem sezamowym lub innym.
Nie dodaję nic więcej. Wtedy i do past i do deserów można dodawać.
Takim sosem (im więcej oleju - tym bardziej płynne) smaruję tosty i na to miodek i plasterki banana.
PYCHA

edymal (postów: 50) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.06.28 12:05
Jeśli jedno albo drugie to zdecydowanie Masło. Margaryna... no cóż - czego trzeba dodać do oleju roślinnego żeby miało konsystencję masła?

Natomiast fenomenem  roślinnym jest dla mnie HUMMUS!

Ciecierzyca
czosnek
olej
sok z cytryny
sól pieprz
 wszystko razem miksujemy na gładką masę i na chlebek.

Można eksperymentować z dodatkami (pietruszka, szczypior itp.) ale ja wolę podstawowy smak. a dodatki na wierzch.

Natomiast do słodkich kanapek lub tostów (np. z miodem lub konfiturą) używam tahini, które też robię sama.
Ziarno sezamu niełuskanego prażę na suchej patelni - ostrożnie żeby nie przypalić.
Jak wystygnie - do blendera wraz z olejem sezamowym lub innym.
Nie dodaję nic więcej. Wtedy i do past i do deserów można dodawać.
Takim sosem (im więcej oleju - tym bardziej płynne) smaruję tosty i na to miodek i plasterki banana.
PYCHA

madzioch (postów: 173) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.08.25 13:25
 mama Igorka  napisz mi prosze co to ten olej rdzawy, gdzie go znaleźć bo pierwsze słysze..
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne