Ekorodzice

rathri (postów: 241) Moderator forum
101 punktów 101 punktów
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.14 15:23
Hej, a co Cię tak wzięło na ketchup? Ja kiedyś robiłam, ale to tak dużo roboty,  teraz zaopatrzam się w 80% gotowy. Co do przepisu stosowałam ten który wklejam poniżej. Znalazłam go na forum jesiennych dzieciaków i dość mocno zmodyfikowałam  według własnych potrzeb, więc można powiedzieć że to już mój przepis ( tamte proporcje i niektóre składniki mi nie odpowiadały):

10 kg pomidorów  żółtych ,czerwonych  i zielonych
1/2 szklanki brązowego cukru
płaska łyżka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek

3 pokrojone  drobno cebule,
 kilka ząbków czosnku
1/2 szklanki octu winnego
 szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu,  cynamonu,papryki słodkiej oraz oregano. czasem dodaje gorczycy / lub tylko bazylię w zaleznosci od upodobań. Bazylia zabija smak innych przypraw wiec trzeba uważać


1.Pomidory sparzam ( zalewam wrzątkiem i tak zostawiam na jakiś czas, aby łatwo było zdjąć skórki.) 

2.Obrane pomidory wrzucam do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem rozgniatam blenderem( niektórzy miksują go dopiero jak pomidory się rozgotują, ale ja wolę przed gotowaniem) i dodaje 2 łyzki oliwy z oliwek extra vergin.


3. Następnie  do powstałej papy wrzucam wszystkie pozostałe składniki (za wyjątkiem octu, który wlewam na samym końcu! ) dokładnie je mieszając

4. Taką konsystencje gotuję na wolnym ogniu ok. 1 h co chwilę mieszając, żeby się nie przypalił

5.Gdy ketchup nabierze odpowiedniej konsystencji (gotowy ketchup powinien mieć gęstość dobrej śmietany.) wtedy dodaje 1/2 szklanki octu winnego

6. Gotowy ketchup wlewam jeszcze gorący do słoiczków takich jak po konfiturach i mocno zakręcam.

7. Słoiki pasteryzuję 15 min w temp.95st

 Doskonały prezent jak idziemy w gości i jaki zdrowy ;d

Ostatnia zmiana: 2010.10.14 15:24
karaluszka (postów: 96) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.15 10:49
Nie mam przepisu na keczup z czosnkiem, ale zobacz na moim blogu, ewentualnie: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17900
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
karaluszka (postów: 96) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.15 12:53

Ocet jest konserwantem, ale ja i tak wszystko pasteryzuję i zamykam w małych buteleczkach czy słoiczkach (z octem czy bez). Trochę więcej pracy, ale można zawsze otworzyć nowy słoiczek w miarę potrzeby.

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne