Ekorodzice

mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.08.29 23:10
Jecie, czy nie jecie? Kiedyś wmawiano nam, że czarny jest zdrowy, teraz wyczytałam, że ten hurtowo robiony jest gorszy niż białe pieczywo, komu wierzyć?
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.08.30 16:36
Ja piekę sama, bo bez chleba nie wyobrażam sobie posiłku! Dobry chleb powinien być lekko gliniasty, łatwo się kroić na kromki i zachowywać świeżość nawet tydzień!!!!!! Kup taki w sklepie a Ci pogratuluje i wypłacę nagrodę. Sklep z marketów po dniu jest do wyrzucenia.
Jeśli jednak nie masz możliwości sama piec, to sprawdzaj etykietki - ważne jest, z jakiej mąki został zrobiony chleb i czy wypiekano go na zakwasie!
gregona (postów: 309) Użytkownik portalu
331 punktów 331 punktów 331 punktów 331 punktów
2010.08.30 21:27
Jecie, czy nie jecie? Kiedyś wmawiano nam, że czarny jest zdrowy, teraz wyczytałam, że ten hurtowo robiony jest gorszy niż białe pieczywo, komu wierzyć?

"Czarny" chleb nie oznacza, że do czynienia mamy z razowym, zazwyczaj kolor ciemny osiąga się poprzez barwienie karmelem i nie ma to nic wspólnego z razowym chlebem (tego typu chleby najczęściej spotyka się właśnie w marketach, ale nie tylko). Czytajmy etykiety! A co do "prawdziwego chleba" to musi być na zakwasie i to żytnim. I ja piekę takowy w piekarniku. Należy pamiętać, że w automatach do wypieku chleba można używać tylko drożdży, a nie zakwasu.


mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.09.02 22:48
A czy chleb z takiego wypiekacza w ogóle jest zdrowy? Mam po wselu 2 takowe i nigdy nie używałam, bo te specjalne mieszanki sa jak dla mnie za drogie;/
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2010.10.20 13:28
Ostatnio czytałam, że chleb razowy barwi się nie karmelem, a krwią zwierząt....Szok.
Czy wszystkie wypiekacze do chleba sa "be"? Czy jednak warto jakis kupić? My na razie pieczemy bułeczki w piekarniku (mniam! żadne sklepowe bułki się nie umywają!), ale to trochę tak zabawowo - nie za bardzo mamy czas piec codziennie.
spodziewaj się niespodziewanego
karaluszka (postów: 96) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.21 23:32

Mnie przerażają gotowe mieszanki do wypieku chleba z E jakimś tam barwnikiem itp. radzę uważać i czytać skład.

hkama (postów: 197) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.10.22 12:09
Właśnie, czy nie wystarczy upiec chleb na zakwasie w normalnym piekarniku. W czym gorszy jest piekarnik od takiego opiekacza? Gotowe mieszanki faktycznie często mają w sobie dużo E co jest jedną z cech gotowych mieszanek.
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2010.10.22 13:29
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika dwa cieplutkie bochenki chleba mmmm...pycha.
Do maszynki niekoniecznie trzeba gotową mieszankę. podaję przepis:

500 g mąki można wymieszac zwykłą z pszenną razową
300 ml wody+mleko
1 łyżeczka soli
1-3 łyżki cukru
1,5 łyżki oleju lub masła
drożdże w proszku(1 paczka) lub świeże (ok 2dkg)

Podaję także przepis na CHLEB NA ZAKWASIE ja nazywam go dla leniwych:)

1 kg mąki
0,5 kg mąki żytniej razowej
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl ziaren siemienia lnianego
4 łyżeczki soli
1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
zakwas

Składniki wymieszać, dodać zakwas. Włożyć na blaszki. Zostawić przykryte sciereczką na 8-12 h (całą noc). Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok 3 łyżki na zakwas. Piec w temp. 180 stopni 1,5 h.

ZAKWAS:

Zmieszać 2 garście maki żytniej z taką ilością wody aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po 2 dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli ostem - nie

Smacznego!

www.plachaart.blogspot.com
karaluszka (postów: 96) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.25 12:27

Robię chlebek na zakwasie według trochę innego przepisu, ale też jest dobry. I kto by pomyślał, że chleb (podstawowa wersja – ciasto) składa się tylko z mąki i wody. Piekę w piekarniku, bo maszynki nie mam, ale niewykluczone, że nabędę. Maszynka mi się marzy z powodu odrobiny lenistwa gdyż tam się wrzuca różne rzeczy, a ona i wymiesza i upiecze, ale na razie to trochę drogi jak na moje możliwości sprzęt.

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
karaluszka (postów: 96) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.25 14:52

Teraz zaczytuję się tu: http://chleb.info.pl/index.php?id=94
Jak znajdę idealny dla mnie to podam na blogu ze szczegółami.
Treść zmieniona przez rathri 2010.11.07 15:03
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne