Ekorodzice

wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2010.06.17 16:32
Znalazłam ich tysiące, ale chciałabym jakiś sprawdzony z cukinią papryką pomidorami i... możecie coś zaproponować? Preferuję wegetariańskie, ale z mięsem tez może być, bo moi krewni jedzą mięso, a to dla nich...
konto usunięte (postów: 0) Użytkownik portalu
160 punktów 160 punktów
2010.06.17 18:40

Ja znam następującyprzepis. Moim domownikom bardzo smakuje.

Kroimy trzy duże cebule i wrzucamy na rozgrzaną oliwę . Bierzemy kiełbasę, podwawelską lub śląską( ok. 3 lasek) , kroimy w grubą kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Potem dodajemy  pokrojone w kostkę( uprzednio sparzone i obrane ze skórki) pomidory ( 4-5 sztuk) i  4 duże papryki( najlepiej w różnych kolorach).  Odrobinę podlewamy wodą i dodajemy dwie kostki rosołowe . Na koniec dokładamy jeszcze pokrojoną w kostkę dużą cukinię lub kabaczka ( może być ich więcej). Dodajemy przyprawy: bazylię, estragon, pieprz cayenne lub świeżo zmielony czarny. Gotujemy aż kabaczek lub cukinia będzie miękka. Najlepiej podawać gorące z chlebkiem i zieloną herbatą.

Wegeteriańska wersja jest oczywiście bez kiełbasy. Też smakuje wybornie.

SMACZNEGO!!!

gregona (postów: 309) Użytkownik portalu
331 punktów 331 punktów 331 punktów 331 punktów
2010.06.18 19:14
Ja znam następującyprzepis. Moim domownikom bardzo smakuje. Kroimy trzy duże cebule i wrzucamy na rozgrzaną oliwę . Bierzemy kiełbasę, podwawelską lub śląską( ok. 3 lasek) , kroimy w grubą kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Potem dodajemy  pokrojone w kostkę( uprzednio sparzone i obrane ze skórki) pomidory ( 4-5 sztuk) i  4 duże papryki( najlepiej w różnych kolorach).  Odrobinę podlewamy wodą i dodajemy dwie kostki rosołowe . Na koniec dokładamy jeszcze pokrojoną w kostkę dużą cukinię lub kabaczka ( może być ich więcej). Dodajemy przyprawy: bazylię, estragon, pieprz cayenne lub świeżo zmielony czarny. Gotujemy aż kabaczek lub cukinia będzie miękka. Najlepiej podawać gorące z chlebkiem i zieloną herbatą. Wegeteriańska wersja jest oczywiście bez kiełbasy. Też smakuje wybornie. SMACZNEGO!!!


Oprócz kiełbachy dodaję boczek wędzony, przysmażony na patelni i czosnek. Za to dodać do tego lecza  kostkę rosołową to czysta profanacja! ;) Wogóle jej nie używam w kuchni, tak jak i żadnych ziarenek smaku czy coś w ten deseń...-sztuczne to i z dodatkiem glutaminianu sodu
fatima (postów: 57) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.10.20 17:23
Wersja dla leni i nie lubiących gotować: kroimy co tam mamy w lodówce (papryka i ogórek może być ze słoika, cebula, pomidor, jakaś kiełbaska). Smażymy. Doprawiamy pieprzem i solą. Jak warzywa są już miękkie wbijamy parę jaj. Voila!
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne