Ekorodzice

enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2014.06.11 00:16
Znacie jakiś prosty i niezawodny przepis na chleb? Taki, żeby go upiec w normalnym piekarniku, nie w specjalnej maszynie.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.06.11 15:35
Ja robiłam czasem chleb owsiany, pieczony w keksówce, ale nie zawsze mi się niestety dopiekł do końca.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2014.06.11 23:49
A możesz podać przepis? Szukam czegoś takiego,co by się dało upiec /i zjeść;)/ jak nie chce mi się jechać do sklepu.
spodziewaj się niespodziewanego
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.06.12 09:27
Przepis na Chleb owsiany:
Składniki:
-25g drożdży
-0,5 łyżeczki cukru
-5 łyżek płatków owsianych
-0,5 l ciepłej wody
-1 łyżeczka soli

Z tego robię zaczyn i odstawiam na chwilę.

-3 szklanki mąki pszennej
-1/2 garści łuskanego słonecznika
-1/2 garści siemienia lnianego

Wymieszać wszystko. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wygładzamy wierz mlekiem. Posypujemy dodatkowo słonecznikiem lub pestkami dyni.

Piec 1 godzinę, 180 stopni C.

Sprawdzić patyczkiem, bo może się nie dopiec w środkowej części.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
taurant (postów: 17) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.06.12 15:50
ZAWSZE SIĘ UDAJE :)
400 g mąki (u mnie żytnia, ale może być dowolna)
2 g drożdży w proszku
ok. 1,5 szklanki wody
sól i czarnuszka

Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką - zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i  wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę. Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i  zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2014.06.12 23:50
Super, dzięki - wypróbuję obydwa:)


A ta czarnuszka to do posypania tylko?
spodziewaj się niespodziewanego
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2014.06.13 23:57
 znalazłam jeszcze coś takiego: SKŁADNIKI 3/4 szklanki kaszy jaglanej bio 3/4 szklanki ziarna quinoa bio 4 łyżki lnu złocistego (siemienia lnianego) bio 1 łyżka słodu zbożowego jęczmiennego, lub w wersji bezglutenowej ryżowego 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego bio 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu organicznego (może być jabłkowy) pół łyżeczki soli morskiej pestki dyni bio do posypania (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ziarno quinoa i kaszę jaglaną (nawet te ekologiczne) płuczemy i namaczamy przez co najmniej 8 godzin. Len (siemię lniane) namaczamy na 10 min w ciepłej wodzie. Po upływie 8 godzin odsączamy wodę od ziarna quinoa i kaszy jaglanej i przekładamy ziarno do blendera. Dodajemy len oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem pestek dyni) i miksujemy około 2-3 minut, do momentu kiedy zacznie się formować klejąca breja, ale ciągle jeszcze można rozpoznać ziarenka. Przekładamy masę chlebową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 90 minut, lub do momentu kiedy po naciśnięciu skórki będzie lekko sprężynować, w temperaturze 160C. Przechowujemy, jeśli to się komuś uda , do 5 dni w suchym miejscu.
znalezione na blogu
spodziewaj się niespodziewanego
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2014.07.08 10:06
Z drożdzami czy bez?
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna