enigma
			 (postów: 706)
			
			Użytkownik portalu
			
		 
		
			2014.06.13 23:57 
		
		
			 znalazłam jeszcze coś takiego:
  
    SKŁADNIKI
    
      3/4 szklanki kaszy jaglanej bio
      3/4 szklanki ziarna quinoa bio
      4 łyżki lnu złocistego (siemienia lnianego) bio
      1 łyżka słodu zbożowego jęczmiennego, lub w wersji bezglutenowej ryżowego
      3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego bio
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      1 łyżka octu organicznego (może być jabłkowy)
      pół łyżeczki soli morskiej
      pestki dyni bio do posypania (opcjonalnie)
    
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    
      Ziarno quinoa i kaszę jaglaną (nawet te ekologiczne) płuczemy i namaczamy przez co najmniej 8 godzin.
      Len (siemię lniane) namaczamy na 10 min w ciepłej wodzie.
      Po upływie 8 godzin odsączamy wodę od ziarna quinoa i kaszy jaglanej i przekładamy ziarno do blendera.
      Dodajemy len oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem pestek dyni) i miksujemy około 2-3 minut, do momentu kiedy zacznie się formować klejąca breja, ale ciągle jeszcze można rozpoznać ziarenka.
      Przekładamy masę chlebową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy do rozgrzanego piekarnika.
      Pieczemy 90 minut, lub do momentu kiedy po naciśnięciu skórki będzie lekko sprężynować, w temperaturze 160C.
      Przechowujemy, jeśli to się komuś uda  , do 5 dni w suchym miejscu.
    
    
  
  znalezione na blogu