Ekorodzice

zamotana (postów: 90) Użytkownik portalu
63 punktów
2014.05.14 23:15
Szpinak! Jedni uwielbiają, inni nienawidzą, a niektórzy nigdy nie jedli.
Zielone liście - dostępne cały rok - teraz świeże liście, w zimie mrożone. Szpinak to wspaniałe warzywo zawierające sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, witaminę C, A, K, B2, B6, E itd. Jednym słowem doskonałe niskokaloryczne (116-20 kcal/100 g) źródło witamin i składników mineralnych. Wspaniały w formie sałatek, zapiekanek. A co wy robicie ze szpinaku?
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.05.15 10:43
Moja mama dodawała go do zupy szczawiowej.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
wesoly_romek (postów: 123) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.05.16 14:22
Ja polecam przepisy z bloga http://wegetarianka.blox.pl/ Nasz ulubiony ze szpinakiem w roli głównej:

Składniki

ok 1 kg liści szpinaku

szklanka ciecierzycy

1 średnia cebula

ok 3/4 szklanki quinoa

2-3 ząki czosnku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

kilka łyżek oliwy

2 średnie pomidory lub kilka łyżek przecieru pomidorowego

Wykonanie

Ciecierzycę moczę na noc, nastepnego dnia gotuję bez dodatku soli (około godziny). Komosę płuczę i gotuję w wodzie (proporcja 1:2, gdzie 1 to komosa) ok 15- 20 minut aż środek ziarna stanie się przeźroczysty, pod koniec dodaję trochę soli.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, po zeszkleniu dorzucam wypłukany, pokrojony szpinak, solę, pieprzę, sypię startą gałkę (ok 1 plaskiej łyżeczki). Jak szpinak zmięknie, dodaję komosę, mieszam, dodaję pomidory (sparzone obarne ze skórki z odrzuconymi nasionkami i pokrojone w kostkę) lub kilka łyżek przecieru pomidorowego i ciecierzycę. Podgrzewam kilka minut calość, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, dosmaczam jesli trzeba i voila! Smacznego

Ostatnia zmiana: 2014.05.16 14:23
Tata 19 letniej Sylwi i 7 letniego Franka i 7 miesięcznego Rafałka
taurant (postów: 17) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.06.09 16:51
szpinak z suszonymi pomidorami i makaronem - PYCHA!
dodaję go też do koktajli np. z kaszą jaglaną, malinami i mlekiem :)
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2014.06.11 00:12
 Rizotto i "kaszotto" /z niepalonej kaszy gryczanej/ ze szpinakiem - moje dziecko uwielbia:) Lubię też pierożki ze szpinakiem, ale nie robię sama, kupuję. 
spodziewaj się niespodziewanego
ariela (postów: 2) Użytkownik portalu
10 punktów
2014.09.02 18:54
ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! :)
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne