Ekorodzice

Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2014.02.10 21:57
Ostatnio dość sporo naczytałam się o właściwościach siemienia, chciałabym je włączyć do diety. Ktoś ma jakieś doświadczenie? Wiem, że mozna zalewać wodą i pić, ale, pomijając głębokie dyskusje o związkach cyjanku, zwyczajnie bardziej smakuje mi w postaci zmielonej. I tutaj moje pytanie. Czy mogę zwyczajnie je zmielić (nie zalewając wcześniej wodą) i dodać do jedzenia? Z czym ewentualnie łączyć i jaka ilość dziennie jest odpowiednia?
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2014.02.11 10:06
możesz zmielić lub kupić gotowe zmielone. Dodaje się go jako zagęszczacz do zup i sosów. Bardzo smaczne jest prażone (przez kilka minut na suchej patelni, bez tłuszczu, tylko trzeba przykryć bo skacze) i takim posypuję kanapkę, daję do twarożku, sałatki greckiej i innych ze świeżych warzyw. Nie wiem nic o dziennej dawce.
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2014.02.12 12:56
Ja kupuje zmielone do zalania. Powiem szczerze, ze wolę dodawać do zagęstniania inulinę. Podobne właściwości i smaku nie ma.
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2014.02.12 18:03
 Według badań zdrowy organizm jest w stanie tolerować 10 g inuliny dziennie, łatwo przedawkować, co prowadzi do wzdęć, biegunki i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.02.12 20:32
Ja robię czasem takie zbożowo-bakaliowe batony. Czy mogę dodać niezmielone siemię lniane do niego, i czy wtedy najpierw je prażyć?
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2014.02.13 08:32
Nieprażone jest po prostu twarde. Po uprażeniu nabiera smaku i jest bardzo chrupkie. Czym je sklejasz, miodem?
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.02.13 10:01
Przeważnie robiłam z jajkiem zapiekane. Ale myślałam właśnie zrobić z miodem, by ich potem nie piec.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2014.02.13 12:57
Ale co ty chcesz z tymi batonami robić piec? Masz przepis?
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.02.13 13:07
Mam. Zawsze piekłam, np. taki http://miraga80.blogspot.com/2012/10/baton-orkiszowo-bakaliowy-przepis.html

Ale teraz znalazłam inny przepis bez pieczenia, ale widzę już, że trzeba niektóre rzeczy uprażyć, to siemię pewnie też.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
mamamisiaiszymusia (postów: 27) Użytkownik portalu
20 punktów
2014.05.26 20:25
Witam ja gotuję siemię i odsączam, tą maź daję jak odżywkę na włosy a ziarna na twarz, ładnie nawilża
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne