Ekorodzice

superbabcia (postów: 96) Użytkownik portalu
32 punktów
2013.12.12 15:40
Macie jakieś przepisy ciekawe. Czas odświeżyć nieco wigilijny stół!
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.12.13 16:57
Może, nie na wigilię, ale na drugi dzień świąt proponuję pizze z patelni  PRZYGOTUJ:
3/4 szklanki mąki żytniej razowej czubata łyżka mąki pszennej 10 g drożdży płaska łyżeczka substancji słodzącej ( cukier, ksylitol, miód) pół łyżeczki soli 1/4 szklanki ciepłej wody kasza manna
Nadzienie: sos: czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół ząbka czosnku, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz. 100 g serka wiejskiego 2 plasterki wędliny pomidor (u mnie kilka pomidorków koktajlowych) ogórek kiszony Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i posypujemy cukrem, mieszamy by się rozpuściły. Dolewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, ale nie twarde (można dolać minimalnie wody, jeśli będzie wydawać się za gęste). Dosypujemy sól i nadal wyrabiamy.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.  Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy posypanej kaszą manną i rozwałkowujemy na wielkość dużej patelni i grubość ok. pół centymetra.  Na lekko posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię wkładamy ciasto i smażymy z jednej strony na niewielkim ogniu, pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy nadzienie- wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciśnięty przez praskę), pomidora kroimy w kostkę (lub koktajlowe w plasterki), wędlinę również, ogórka kroimy w plasterki. Kiedy spód pizzy będzie rumiany, przekręcamy ją i nakładamy dodatki- smarujemy sosem, posypujemy serkiem wiejskim, wędliną, pomidorem i ogórkiem. Smażymy dalej pod przykryciem, aż druga strona będzie również rumiana. Polecam do pizzy sos czosnkowy- wystarczy wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.
Ostatnia zmiana: 2013.12.13 16:58
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2013.12.14 18:29
Będę robić  flaczki z boczniaka /jeśli uda mi się kupić boczniaka ;)/
spodziewaj się niespodziewanego
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.12.15 11:12
Będę robić  flaczki z boczniaka /jeśli uda mi się kupić boczniaka ;)/


To mnie zaskoczyłaś - flaczki? Ja boczniaka tylko w panierce smażonego jadłam.


http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2013.12.15 13:48
Flaczki:) Wykonanie jest banalnie proste, smak dobry:) I nie trzeba się narobić. Mnie boczniak w panierce nie za bardzo smakuje.
spodziewaj się niespodziewanego
mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2013.12.16 13:01
Będę robić  flaczki z boczniaka /jeśli uda mi się kupić boczniaka ;)/


Za grzybami nie przepadam, ale są bezglutenowe i moja rodzina je lubi, więc wypróbuje:D
zamotana (postów: 90) Użytkownik portalu
63 punktów
2013.12.23 12:59
Pierwszy raz słyszę o pizzy z patelnii, ale pewnie warto spróbować
Ale fajnie jest, ale fajnie jest, ale FAJNIE JEST!
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne