hetmanka
			 (postów: 222)
			
			Użytkownik portalu
			
		 
		
			2013.12.13 16:57 
		
		
			Może, nie na wigilię, ale na drugi dzień świąt proponuję pizze z patelni 
  
  PRZYGOTUJ:
 
     
      3/4 szklanki mąki żytniej razowej 
      czubata łyżka mąki pszennej 
      10 g drożdży 
      płaska łyżeczka substancji słodzącej ( cukier, ksylitol, miód) 
      pół łyżeczki soli 
      1/4 szklanki ciepłej wody 
      kasza manna 
    
    
 
    Nadzienie: 
     
       
        sos: czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół ząbka czosnku, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz. 
        100 g serka wiejskiego 
        2 plasterki wędliny 
        pomidor (u mnie kilka pomidorków koktajlowych) 
        ogórek kiszony 
       
     
     
       
        Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i posypujemy cukrem, mieszamy by się rozpuściły. Dolewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, ale nie twarde (można dolać minimalnie wody, jeśli będzie wydawać się za gęste). Dosypujemy sól i nadal wyrabiamy.  
        Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.  
        Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy posypanej kaszą manną i rozwałkowujemy na wielkość dużej patelni i grubość ok. pół centymetra.  
        Na lekko posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię wkładamy ciasto i smażymy z jednej strony na niewielkim ogniu, pod przykryciem. 
        W tym czasie przygotowujemy nadzienie- wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciśnięty przez praskę), pomidora kroimy w kostkę (lub koktajlowe w plasterki), wędlinę również, ogórka kroimy w plasterki. 
        Kiedy spód pizzy będzie rumiany, przekręcamy ją i nakładamy dodatki- smarujemy sosem, posypujemy serkiem wiejskim, wędliną, pomidorem i ogórkiem. 
        Smażymy dalej pod przykryciem, aż druga strona będzie również rumiana. 
        Polecam do pizzy sos czosnkowy- wystarczy wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. 
       
     
  
		
		
		
		Ostatnia zmiana: 2013.12.13 16:58