iaera
			 (postów: 437)
			
			Użytkownik portalu
			
		 
		
			2013.03.12 18:10 
		
		
			to z programu Maja w ogrodzie "
  
  
		W austriackiej Styrii olej z pestek dyni jest stosowany głównie do sałatek, a szczególnie sałaty.  
  
		Liście sałaty (suche, jeśli to możliwe) miesza się z olejem tak, aby 
cienką warstwą pokrył powierzchnię sałaty. Dopiero tuż przed podaniem 
sałatę polewa się octem z solą i roztartym czosnkiem, można dodać też 
zioła, na przykład szczypiorek czy lubczyk. 
    
  
		Często trochę tego oleju dodaje się do talerza zupy z miąższu dyni. 
    
  
		W Styrii olej z pestek dyni stosuje się również do przygotowania 
sałatki z gotowanej wołowiny, fasoli, ziemniaków i pomidorów, zwykle w 
połączeniu z plasterkami cebuli i czosnku. 
    
  
		Ponadto, jest on używany do chleba – ser połączony z olejem podaje się jako pastę do smarowania. 
    
  
		Ważna informacja: olej ten nie nadaje się do smażenia, ale w 
styryjskich wsiach stosowany jest do wszystkiego – spotyka się tu nawet 
jajecznicę na oleju."
na forach:
do polania lodów
gotowana fasola z cebulką  i olejem
a nawet do popijania jak słodki likier
Już sprawdziłam cenę, ciekawe po ile i czy mają w naszym ekosklepie
		
		
		
		Ostatnia zmiana: 2013.03.12 18:12