Ekorodzice

hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.06 11:33
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale w twardych margarynach, oleju palmowym czy kokosowym również znajdują się szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, takie same jak w tłuszczach odzwierzęcych. Ba, podczas gdy masło ma ok. 55 proc. tłuszczów
nasyconych a smalec ok. 47, olej palmowy ma 51 proc. szkodliwych tłuszczów, a rekordzista - kokosowy- aż 91 proc.! Bardzo mnie to zmartwiło, bo jak czytałam naturalny olej palmowy czy kokosowy to uważałam, że ciastko, czy smarowidło jest ZDROWE;/
Okazuje się, że prawie wszystkie tłuszcze przemysłowe do produkcji ciastek, batonów czy dań gotowych są produkowane z najtańszego oleju palmowego i kokosowego, dlatego właśnie należy się ich wystrzegać... Tylko jak to sprawdzić?
magdalenas (postów: 2) Użytkownik portalu
10 punktów
2013.05.12 12:56
http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tuszcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html, czyli o tym jak to zdrowe tłuszcze wpadły w szpony czarnego "piaru"
magdalenas (postów: 2) Użytkownik portalu
10 punktów
2013.05.12 12:58
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale w twardych margarynach, oleju palmowym czy kokosowym również znajdują się szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, takie same jak w tłuszczach odzwierzęcych. Ba, podczas gdy masło ma ok. 55 proc. tłuszczów nasyconych a smalec ok. 47, olej palmowy ma 51 proc. szkodliwych tłuszczów, a rekordzista - kokosowy- aż 91 proc.! Bardzo mnie to zmartwiło, bo jak czytałam naturalny olej palmowy czy kokosowy to uważałam, że ciastko, czy smarowidło jest ZDROWE;/ Okazuje się, że prawie wszystkie tłuszcze przemysłowe do produkcji ciastek, batonów czy dań gotowych są produkowane z najtańszego oleju palmowego i kokosowego, dlatego właśnie należy się ich wystrzegać... Tylko jak to sprawdzić?



http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tuszcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html, tłuszcze kokosowy i palmowy raczej są zdrowe...

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2013.05.13 17:36
Margarynom mówie nie!!! Na Discovery Channel ogladalam bardzo interesujący program, w którym zrobiono doświadczenie naukowe żeby uzmysłowić ludziom jaka ilość chemii zawierają margaryny. Czysta chemia, żeby wspomóc smak Wartość odżywcza żadna i na pewno nie wspomaga diety. Zgadzam się też co do chwytów reklamowych odnośnie rzekomego obniżenia poziomu cholesterolu i namawiania przez lekarzy do ich spożywania (finansowe profity od firm produkujacych zarowno leki jak i inne produkty w tym bio margaryny itp. A poza tym smak margaryny strasznie mnie odrzuca, świadczy to wlaśnie o jej "sztucznosci" a nie zdrowotności. Lepiej spożywać masło o niskiej zawartości tluszczu aniżeli to margarynowe świństwo. Olej kokosowy do pieczenia.
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2013.05.15 20:37
Czyli margaryna Palma ma sugerować, że jest z oleju palmowego, tak? A raczej nie jest sądząc po cenie.
matkapolka (postów: 35) Użytkownik portalu
20 punktów
2013.05.23 13:29

Cena dla mnie też odgrywa rolę - oliwa z oliwek jest bardzo droga, dlatego do smażenia używam niedocenianego zazwyczaj, ale zdrowego jednak oleju rzepakowego.

Lubię domowe wypieki, bo kupnym coraz mniej ufam. Dlatego szukam czegoś dobrego do wypieku ciasteczek. W sumie dla mnie i córci może być to masło.
Ale chciałabym znaleźć jakąś dobrą margarynę roślinną, niestety czytając ich składy nie mogę dojść z tym ładu. Czy w ogóle znaję na naszym rynku taką?

Mam podobny problem. Tez cholesterol szaleje, a budżet ograniczony Ja ciągle piekę. Masło i olej kokosowy dla małej. Margaryna lub olej rzepakowy dla nas.
Olej kokosowy wysokiej jakości,nierafinowany, niefermentowany wcale nie musi byc niezdrowy, jesli wezmie sie pod uwage jego budowę chemiczna (medium chain triglycerides, MCT's). Moze byc swietnym zrodlem energii dodanym do rożnych potraw, uzywanym do smazenia, czy w kosmetyce. Poza tym jako duze zrodlo tluszczow nasyconych ale o innej budowie chemicznej podnosi dobry cholesterol, zwieksza metabolizm i zawiera antyoksydanty. Osobiscie jem codzien od paru lat lyzeczke takiego "prawdziwego oleju kokosowego", uzywam do pieczenia, gotowania w domu i moj cholesterol i dzieci jest w normie. To moja lyżeczka energii z rana przed silownia i calym porannym zamieszaniem



daszka (postów: 200) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.23 18:13
U mnie w domu nie ma margaryny. Jest tylko masło i oleje: kokosowy, rzepakowym, lniany do sałatek i oliwka z oliwek. Żałuję tylko, ze olej kokosowy jest taki drogi.
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne