Ekorodzice

hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.07.11 15:59
Mam pytanie odnośnie pestek arbuza. Czy można je jeść w ciąży? Argumentem mówiącym za nieszkodliwością pestek arbuza są właściwości oleju z nich wytwarzanego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie , ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ciąża nie jest przeszkoda w ich stosowaniu... Orientujecie się może?
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
gregona (postów: 309) Użytkownik portalu
331 punktów 331 punktów 331 punktów 331 punktów
2011.07.12 22:07
Mam pytanie odnośnie pestek arbuza. Czy można je jeść w ciąży? Argumentem mówiącym za nieszkodliwością pestek arbuza są właściwości oleju z nich wytwarzanego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie , ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ciąża nie jest przeszkoda w ich stosowaniu... Orientujecie się może?


Wciągnęłam z ciotką arbuza na pół, po czym wieczorem ona zaczęła rodzić, bynajmniej nie po arbuzie (figlowała z mężem-oksytocyna w postaci naturalnej podziałała:), ale potem na porodówce wciąż sikała :P Nie ma przeciwwskazań - smacznego!
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.07.13 13:31
Dzięki, ja akurat lubię pierońsko ten owoc i jest tani;d

Pod spodem kilka przepisów niestandardowych na wykorzystanie pestek i skórki

Proszek ze skórki

Ususzoną skórę arbuza utłuc w moździerzu na proszek. Łyżeczkę tego specyfiku mieszać z łyżką jogurtu naturalnego i zażywać po takiej porcji 2 razy dziennie. Oczyszcza organizm, reguluje trawienie, wspomaga leczenie schorzeń jelita grubego.


Odwar z pestek

Łyżkę suszonych pestek arbuza zalać 1/2 szklanki wody, gotować 5 minut, odstawić na 2 godziny, odcedzić i pić po łyku w ciągu dnia

Sorbet na upalny dzień

1/2 dużego arbuza, banan, 4 łyżki soku z ananasa, 4 łyżki miodu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki słodkiego wina, 3 łyżki syropu malinowego, sok z 1 cytryny, łyżka startej skórki z cytryny, 2 białka, wiórki kokosowe do posypania.

Sok z ananasa zagotować z miodem i cukrem. Do otrzymanego syropu wlać wino i  pozostawić do wystygnięcia. Oczyszczony z pestek miąższ z arbuza zmiksować na gładką masę z bananem (bez skóry) i skórką cytrynową. Dodać sok z cytryny i syrop malinowy. Masę owocową połączyć z syropem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Potem wyjąć, po 10 minutach zmiksować na gładką masę. Ponownie zamrozić. Wyjąć tuż przed podaniem. Nałożyć łyżką do pucharków, posypać wiórkami kokosowymi.


( źródło natura i ty - w aktualnym numerze jest jeszcze więcej przepisów, ale przepisałam tylko te sprawdzone przeze mnie)





katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.07.22 17:59
Mniam, mniam muszę koniecznie wypróbować!
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2014.05.17 15:08
Dzięki za odpowiedź 
Ostatnia zmiana: 2014.05.17 15:08
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne