Ekorodzice

Ozdoby z czekolady – co możemy wyczarować

Autor: Admin 2014.12.17, 09:23
Czekolada to znana chyba wszystkim pyszność powstająca z miazgi kakaowej. Jest słodkim źródłem energii oraz sposobem na poprawę nastroju (podnosi poziom serotoniny i endorfin). Szeroki wachlarz jej zastosowań sprawia, że poza uciechą dla podniebienia, może cieszyć również i oko – zwłaszcza dziecka. Wyobraźcie sobie, jak będzie ono wspominać święta, podczas których choinkę zdobiły czekoladowe figurki (zarówno w wersji ciemnej, jak i jasnej) czy słodkie bombki– i jak łatwo jest wyczarować takie wspomnienia!.
fot. Ozdoby z czekolady – co możemy wyczarować
Sposoby i techniki zdobienia
Pomysłów na dekoracje zrobione z czekolady jest mnóstwo. Podobnie z technikami i sposobami ich wykonywania. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jak zabrać się więc do czekoladowych czarów? Można wykorzystać chociażby zwykłą folię aluminiową, papier do pieczenia, woreczek foliowy z obciętym rożkiem, łyżkę, specjalnie przeznaczone do tego celu foremki, profesjonalną szprycę lub plastikowe pojemniczki.

Roztapianie czekolady
Zanim przystąpimy do tworzenia czekoladowych ozdób, musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu (zarówno w kwestii smaku, jak i wyglądu) jest odpowiednio roztopiona czekolada. Istnieje kilka sposobów takiego przygotowywania "bazy". Jednym z nich jest wykorzystanie mikrofalówki. Może być to jednak dosyć ryzykowne, jeśli ilość czekolady nie będzie odpowiednio dobrana lub gdy przesadzimy z mocą urządzenia. Najpopularniejszym sposobem roztapiania jest tzw. kąpiel wodna. Czekoladę wkłada się do naczynia położonego na garnku z wrzącą wodą. Nie powinno ono jednak dotykać lustra wody. Czekolady nie mieszamy zbyt często, dając jej szansę na powolne rozpuszczenie się. 

Temperowanie czekolady – czym jest i czemu służy?
Temperowanie jest procesem, którego celem jest nadanie czekoladzie połysku. Dzieli się go na 4 etapy: przygotowanie czekolady (siekanie i rozdrabnianie), pierwsze podgrzewanie, ochładzanie i ponowne podgrzewanie. Uzyskany przy odpowiednio przeprowadzonym temperowaniu połysk jest efektem krystalizacji zawartego w czekoladzie masła kakaowego.

Dekoracje
Odpowiednio przygotowaną czekoladę można przekształcić w unikalne i jadalne ozdoby. Masie można nadawać rozmaite kształty w zależności od wykorzystanych w tym celu "narzędzi". Woreczek, łyżka lub szpryca umożliwiają nam wykonanie dekoracji ażurowych bezpośrednio na daniu, które przyozdabiamy. Wzory można też uprzednio nanosić na folię aluminiową lub papier do pieczenia, aby wykorzystać je dopiero po zastygnięciu. Jeśli  nie mamy czasu na ręczne kształtowanie dekoracji, możemy do tego celu wykorzystać foremki.


Przeczytaj także:

Walentynki dla całej rodziny

Walentynki dla całej rodziny

Za szybą witryn sklepowych mnóstwo różu i czerwieni, które przypominają nawet największym zapominalskim o nadchodzących Walentynkach. Trudno się więc dziwić, że nie wszyscy lubią to święto. A może istnieje przepis na rodzinny i ciepły... więcej »
Masy plastyczne dla dzieci

Masy plastyczne dla dzieci

Co było pierwsze jajko czy kura? Nad tym zastanawiają się tęgie głowy, ja mogę wszystkim rodzicom i dzieciom opowiedzieć, jak to z masami do lepienia było. Czy wiecie, że plastelina ma już 131 lat? Glina natomiast ma już kilka wieków... więcej »
Animator zabaw dla dzieci

Animator zabaw dla dzieci

Czy można się dobrze bawić, pracować w bardzo pozytywnej atmosferze i jednocześnie zarabiać pieniądze? Tak! Jeżeli ma się predyspozycje do opieki nad dziećmi, jedyną opcją pracy zawodowej wcale nie jest stanowisko opiekuna w przedszkolu,... więcej »
Jak lepić z plasteliny? – zabawa z szablonami

Jak lepić z plasteliny? – zabawa z szablonami

Drodzy rodzice, aby wzbudzić w waszym dziecku chęć tworzenia i rozwijania umiejętności manualnych, nie trzeba być artystą! Co więcej, nie musimy mieć nawet dobrego smaku (choć to zwykle jest rzecz względna i indywidualna). Do zabawy z plasteliną... więcej »
Wróżby i zabawy na dziecięce Andrzejki

Wróżby i zabawy na dziecięce Andrzejki

Listopad ma w sobie coś wyjątkowego: nostalgię jesieni łączy z przedsmakiem zimy. Bywa jednak niedoceniany, no bo jak tu lubić te ciemne i zimne wieczory? Świętowanie Andrzejek to dobry pomysł, aby kolejny chłodny dzień stał się pretekstem... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »