Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

12 typów kobiecej sylwetki – kolumna

12 typów kobiecej sylwetki – kolumna

Rady dla kolumn! Masz długie nogi, więc możesz pozwolić sobie na rybaczki. Wybieraj bluzki z okrągłymi dekoltami, także w kimonowym kroju będzie Ci do twarzy. Jeśli chodzi o dodatki, powinnaś szukać masywnych, długich, kolorowych naszyjników.... więcej »
Sposób na niestrawność

Sposób na niestrawność

Święta to radosny czas w gronie rodziny, ale i często ból brzucha spowodowany przejedzeniem... Jeśli cierpisz na niestrawność, zamiast sięgać po leki z apteki. Sporządzić napar z liści mięty, korzenia mniszka lekarskiego, dziurawca lub rumianku... więcej »
Pakowanie prezentów

Pakowanie prezentów

Czy jeśli podarunek nie mieści się do kupnej torebki, rezygnujesz z jego zakupu, nawet jeśli sprawiłby radość bliskiej osobie? Masz problem z odpowiednim docięciem papieru ozdobnego do rozmiarów prezentów? Zanim zaczniesz pakować podarunek,... więcej »
Plama z rdzy na ubraniu

Plama z rdzy na ubraniu

Co ma wspólnego plama z rdzy z cygarem, ze słońcem i upałami, które nam dokuczają latem? Nie przypuszczalibyście, że tak wiele.... Zarówno słońce, jak i cygara mogą pomóc pozbyć się nam plam z rdzy. W jaki sposób? Sprawdźcie sami! ... więcej »
Stęchlizna a srebro

Stęchlizna a srebro

Srebrne dzbanuszki do kawy, herbaty, cukierniczki i inne głębokie naczynia cieszą nasze oko, ale sprawiają dużo kłopotu, gdy chcemy ich nagle użyć. Zazwyczaj korzystamy z nich od święta, co oznacza, że musimy odpowiednio je przechowywać,... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »