Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Delektujemy się smakiem ryb, mimo iż ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Co zrobić, żeby go zniwelować? Zapach ryby z deski do krojenia usuniesz sokiem z cytryny, a woni powstającej w trakcie smażenia pozbędziesz się za pomocą kilku... więcej »
Farbujące ubrania

Farbujące ubrania

Jeśli podejrzewasz, że jakaś tkanina może farbować – zrób próbę trwałości koloru danej rzeczy. Sprawdzisz to za pomocą parującego żelazka lub odkurzacza parowego. Umieść kawałek tkaniny pomiędzy dwiema warstwami białego materiału... więcej »
12 typów kobiecej sylwetki – kielich

12 typów kobiecej sylwetki – kielich

Rady dla kielichów! Płytkie oraz szerokie dekolty nie zostały stworzone z myślą o kielichach. Za to w dekoltach w kształcie litry V bardzo Ci do twarzy. W sukienkach odcinanych pod biustem Twoja sylwetka będzie wyglądać olśniewająco. Spódnica... więcej »
Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je trzymać... więcej »
Jak zatrzymać kolor na dłużej?

Jak zatrzymać kolor na dłużej?

Twoje ciuchy tracą żywe kolory jak w reklamie już po pierwszym praniu? Nie musi tak być! Wcale nie potrzebujesz do tego najlepszego proszku na rynku. Wystarczy, abyś przed pierwszym praniem wrzuciła nowe ubrania do zimnej, osolonej wody. Na miskę... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »