Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniana łyżka i łopatka – czyszczenie

Drewniane łyżki czy łopatki szybko się brudzą. Zostają na nich plamy, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia ślady. Jeśli przed każdym użyciem zanurzymy łyżkę w zimnej wodzie, będzie ona bardziej... więcej »
Kompozycja z kwiatów

Kompozycja z kwiatów

Układanie wymyślnych kompozycji z kwiatów to zadanie wykonalne nie tylko dla florystów. Z małą pomocą rurek po papierze toaletowym każdy z nasz może stworzyć oryginalny stroik, który będzie stanowił piękną ozdobę wnętrza naszego domu.... więcej »
5 sposobów na mole spożywcze

5 sposobów na mole spożywcze

Zmagania z molami spożywczymi i innymi szkodnikami żerującymi w pełnoziarnistych produktach przypominają często walkę z wiatrakami. Jednak nie warto się poddawać, bo można wyjść zwycięsko z tego pojedynku! W jaki sposób? Pod spodem sprawdzone... więcej »
Odmrożone nogi

Odmrożone nogi

Gdy nadchodzi okres zimowy o przeziębienie nóg nietrudno. Warto wtedy wypróbować skuteczną metodę rozgrzewającą. Po przyjściu do domu koniecznie zafundujcie sobie ciepłą kąpiel nóg z 2-3 łyżkami soli kamiennej lub 2-3 łyżkami soku... więcej »
Chrupkie warzywa na dłużej

Chrupkie warzywa na dłużej

Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »