Ekorodzice

Jak odkamienić czajnik?

Autor: Jolanta Wrzesińska 2014.08.04, 12:08

Brzydki nalot w czajniku, spowodowany odkładaniem się kamienia z twardej wody, jest w stanie zmienić smak herbaty czy kawy. Dlatego warto się go pozbyć! Oczywiście domowymi sposobami.

fot. Jak odkamienić czajnik

W czajniku gotujemy wodę, którą pijemy, warto więc sięgnąć po naturalne sposoby pozbywania się kamienia. Na odkamienienie czajnika znamy trzy sprawdzone środki: pierwszy z użyciem octu, drugi z użyciem kwasku cytrynowego, natomiast trzeci z cytryną w tle.

Sposób I: OCET

  • taka sama ilość octu i wody 

 

Do czajnika wlej taką samą ilość wody i octu. Ważne, aby roztwór przykrył grzałkę. Zagotuj wodę z octem i pozostaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie wypłucz czajnik.

Sposób II: KWASEK CYTRYNOWY

  • 2 łyżki kwasku cytrynowego 
  • 2 szklanki wody

Wsypujemy kwasek do czajnika i gotujemy wodę do wrzenia. Zostawiamy kwasek w czajniku na ok. 15 minut. Wylewamy całość i płuczemy czajnik. Sposób podobny do tego z cytryną, ale szybszy i tańszy.


Sposób III: CYTRYNA

  • 1 szklanka z soku z cytryny
  • 2 szklanki wody z kranu 

Wlewamy sok do czajnika i gotujemy wodę do 100 stopni Celsjusza. Zostawiamy na 1 godzinę. Wylewamy i dokładnie płuczemy. Sok jest nieszkodliwy dla zdrowia i w całej kuchni pięknie pachnie.


WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie chcesz często odkamieniać czajnika, wlewaj do niego wodę przefiltrowaną w specjalnych czajnikach z filtrem węglowym.  




Komentarzy: 3
{opis}
29.09.2014 11:38 - HAART
To dobry pomysł. Sprawdzony przez mamę i babcię :)
{opis}
19.08.2014 10:01 - hetmanka
Ja znam z użyciem sody Do czaj­ni­ka wsy­pu­je­my kilka łyżek sto­ło­wych sody i zo­sta­wia­my na kil­ka­na­ście minut. Po usu­nię­ciu prosz­ku, do­kład­nie my­je­my czaj­nik.
ikona kategorii
Blogi eko-rodziców