Ekorodzice

Herbata w ciąży. Jaką wybrać? Jakiej unikać?

Autor: Mgr Mariusz Jaworski 2011.04.01, 07:42
Wiele specjalistów z zakresu nauk medycznych nie widzi przeszkód w stosowaniu naparów z herbaty w ciąży, ale trzeba je stosować ostrożnie. Herbatki ziołowe najczęściej bogate są w takie składniki mineralne jak wapń, magnez i żelazo. Mogą mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia ciężarnej. Jednak dietetycy kliniczni oraz żywieniowcy stanowczo podkreślają, że nie można z nimi przesadzać.
fot. J.Walczyk / Herbata w ciąży

Wiele matek zadaje sobie pytanie: czy może pić herbatę w ciąży i czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na jej dziecko? Na to pytanie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ istnieje wiele różnych herbat. Obecnie można wyróżnić 2 główne grupy: zwykłe i ziołowe.

HERBATY ZWYKŁE

Herbaty zwykłe uzyskuje się z liści roślin o nazwie „Herbata” należącej do rodzaju Camellia. Najbardziej znane to:
  • Herbata czarna – jest najbardziej popularnym typem herbat. Otrzymywana w wyniku poddawania liści herbaty różnym procesom m.in. fermentacji, suszeniu. Dość wysoko przetworzona.
  • Herbata zielona – ma bardziej delikatny smak niż herbata czarna. Nie jest ona poddawana procesom fermentacji, jedynie suszeniu.
  • Herbata biała – uzyskiwana z młodych, jeszcze nierozwiniętych pęczków herbaty najczęściej w okresie wiosennym. Jedna z droższych herbat.
  • Herbata żółta – uznana za jedną z najszlachetniejszych herbat. Pod względem otrzymywania zbliżona jest do uzyskiwania białej herbaty.
  • Herbata czerwona – charakteryzuje się bardzo silnym i wyrazistym smakiem oraz zapachem.
  • Herbata niebieska – cechą charakterystyczną jej produkcji jest proces półfermentacji.
Należy być jednak ostrożnym przy stosowaniu herbaty w ciąży. Żywieniowcy zwracają uwagę na 3 istotne aspekty zdrowotne herbat w odniesieniu do kobiet ciężarnych:

1. Zawierają EGCG

Galusan epigallokatechiny (EGCG) jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. EGCG ma właściwości profilaktyczne w celu zapobiegania rozwojowi komórek nowotworowych. Ta bardzo cenna właściwość, niestety ma poważną wadę. EGCG blokuje metabolizm kwasu foliowego. A wszystkie komórki, nie tylko komórki nowotworowe, potrzebują kwasu foliowego do prawidłowego wzrostu.
  • W wieloczynnikowej analizie regresji przeprowadzonej przez M. Shiraishi i wsp (2008) z Uniwersytetu w Tokio wykazano, że wysokie spożycie zielonej herbaty może obniżyć stężenia kwasu foliowego w surowicy krwi w czasie ciąży.

  • Dodatkowo badanie Correa’s A i wsp. z National Center for Environmental Health (USA) opublikowane w 2000 r. wykazało powiązanie między piciem herbaty przez ciężarne a rozszczepem kręgosłupa u ich płodu. Kobiety, które piły więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie, rodziły prawie trzy razy częściej dziecko z rozszczepem kręgosłupa. Galusan epigallokatechiny obniża stężenie kwasu foliowego we krwi matki, a tym samym może przyczyniać się do wad rozwojowych u dziecka.
Ta informacja z pewnością skłoni kobiety w ciąży do refleksji. Ciężarne powinny zrezygnować z picia zielonej herbaty przez 6 miesięcy przed planowanym zapłodnieniem oraz w pierwszym trymestrze ciąży (a więc w okresie kiedy zażywają preparaty kwasu foliowego).

2. Zmniejszają wchłanianie żelaza
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition (2001) sugerują, że wyciąg z zielonej herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego o 25%. Odpowiedzialne są za to garbniki, które łączą się z żelazem. Przez co zmniejszają wchłanianie tego składnika mineralnego z przewodu pokarmowego. Jest to m.in. poważny argument na ograniczenie spożycia herbaty w ciąży ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u ciężarnej. Kobieta w ciąży powinna unikać picia herbaty bezpośrednio przed, po i w trakcie posiłków. Jeśli ciężarna ma ochotę na filiżankę herbaty to tylko między posiłkami. Należy pamiętać, że nie można popijać herbatą suplementów żelaza, gdyż to również obniża wchłanianie żelaza.


Przeczytaj także:

Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza

Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza

Zasiłek macierzyński to świadczenie, które ma zapewnić kobiecie niezbędne środki utrzymania w związku z przyjściem na świat jej dziecka oraz w związku z koniecznością jego pielęgnacji przez pierwsze miesiące życia. Przysługuje... więcej »
Jakie badania zrobić w ciąży?

Jakie badania zrobić w ciąży?

Jakie badania i w którym tygodniu ciąży trzeba je zrobić - wszystkim przyszłym mamom podpowiada nasz ekspert - ginekolog z 30-letnim stażem - Waldemar Czerwoniec. Masz wątpliwości? Koniecznie przeczytaj! więcej »
Urlop ojcowski

Urlop ojcowski

Co należy zrobić, aby skorzystać z urlopu ojcowskiego? Jaki jest wymiar podstawowego urlopu tacierzyńskiego? Kiedy mamy prawo do dodatkowego urlopu? Jakie wnioski i zaświadczenia należy złożyć? Nasza ekspertka Agnieszka Dziśko Puchała... więcej »
Kwas foliowy przed ciążą i w czasie ciąży

Kwas foliowy przed ciążą i w czasie ciąży

Dieta kobiety w ciąży musi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, witamin i składników mineralnych zarówno Mamie, jak i dziecku. Niedobory pokarmowe są niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, a powstałe wady... więcej »
Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Akcesoria dla niemowlęcia powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również ekologiczne – dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że maluszek nie ma styczności z przedmiotami, które mogłyby wywołać niepożądane reakcje, na przykład... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »