Ekorodzice

Jestem z wami od:2011.07.29 23:34
weronkia
Ostatnie logowanie: 2013.11.15 16:52
Liczba postów: 16
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

41 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

A mleczne przetwory? 18 Czerwiec 2013

A mleczne przetwory?

O ile z mlekiem krowim sytuacja jest dla mnie dość prosta, jego przetwory mają swoje jasne i ciemne strony. Pamiętając o tym, że mleko krowie ma dużo trudno strawialnych - białka kazeiny i węglowodanu laktozy - oraz dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (więc nawet jego ekowersja mnie nie przekona), przejrzałam pod tym kątem przetwory mleczne. W związku z tym, że przemysł mleczny (krowi) jest tak ogromny i dotknęły go już wszelkego... Przeczytaj całą notkę »
Kolejna biała śmierć – mleko 29 Maj 2013

Kolejna biała śmierć – mleko

Kiedy 6 lat temu mój partner powiedział mi, że mleko nie jest wcale zdrowe, pomyślałam „Oszalał! Co jak co, ale nie mleko!” Niestety, wielu z nas żyje tym skonstruowanym stereotypem, który coraz mocniej mija się z prawdą. Kiedy zaczęłam szukać informacji na ten temat, znajdowałam jedynie podejrzane strony internetowe, publikacje niszowych grup żywieniowych oraz wzmianki o alergiach. To mnie wcale nie przekonywało. Na szczęście... Przeczytaj całą notkę »
5 stopni zdrowotności soków 25 Kwieceń 2013

5 stopni zdrowotności soków

Starając się zapewnić moim dzieciom zdrowy rozwój, zaczęłam od eliminacji cukru. Oczywiście w różnych sokach też było go pełno. Zagłębiłam się więc w ten temat i doszłam do ciekawych wniosków. Po pierwsze, warto zwrócić uwagę na ważną różnicę między sokiem a nektarem i napojem owocowym. Przytoczę bezpośrednio z Wikipedii, bo tu sprawa jest jasna: Soki, zgodnie z przepisami Polski oraz Unii Europejskiej, są wykonane... Przeczytaj całą notkę »
Bezcukrowe podpowiedzi 05 Czerwiec 2012

Bezcukrowe podpowiedzi

Kompot korzenny ze stewią – idealny w zimę kiedy nie ma świeżych lokalnych owoców: Wybieramy sobie dowolne suszone, mrożone lub świeże importowane owoce (oprócz banana i jagód), najlepiej dodając jeszcze jabłko. Wrzucamy je do garnka i zalewamy minimalną ilością wody, żeby były wszystkie zanurzone. Dodajemy suszone liście stewii (w ilości, powiedzmy pół łyżeczki na garść owoców) oraz korzenne przyprawy – kawałki imbiru,... Przeczytaj całą notkę »
Cukier i jego zastępcy 19 Maj 2012

Cukier i jego zastępcy

Choć to cukier jest trującą pochodną naturalnej słodyczy roślinnej, dzisiaj wygląda na to, że to on stanowi odnośnik wszystkich „substancji słodzących”. Na dodatek trudno go po prostu zignorować, bo istnieje w większości gotowych produktów supermarketowych. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy odkryłam cukier w owocowych słoiczkach dla niemowląt czy konserwowych warzywach! Trzeba mieć oczy dookoła głowy i czytać skład... Przeczytaj całą notkę »
Cukier – czysta, biała śmierć 23 Kwieceń 2012

Cukier – czysta, biała śmierć

O ile większość z nas zdaje sobie sprawę, że dziwnie brzmiące chemiczne dodatki do jedzenia typu benzoesan, aspartam, glutaminian mogą nas, a tym bardziej nasze dzieci, szybko wykończyć, o tyle – obawiam się – taka sama większość z nas żyje w błogim wyparciu faktu, że cukier to tak samo TOKSYCZNY, RAKOTWÓRCZY wytwór ludzkiej chciwości. Mówiąc o cukrze w znaczeniu potocznym, mam oczywiście na myśli sacharozę - dwucukier... Przeczytaj całą notkę »
Po co to całe eko??? 17 Kwieceń 2012

Po co to całe eko???

Kiedy my byliśmy mali, nie potrzebowaliśmy ochrony przed wszechobecną chemią. Ona też była mała. Ale ten parszywy twór naszej próżności rozrasta się, niszczy nasz naturalny świat i zagraża naszym bezbronnym maluchom! Myślę więc sobie: może zanim przyroda zmiecie nas zapowiadanym regularnie końcem świata, pomóżmy jej ogarnąć się wyciągniętą przez nas wielu ekologiczną ręką. Nie ja pierwsza tak myślę, na szczęście,... Przeczytaj całą notkę »