Ekorodzice

Jestem z wami od:2011.07.29 23:34
weronkia
Ostatnie logowanie: 2013.11.15 16:52
Liczba postów: 16
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

41 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

A mleczne przetwory?

18.06.2013

O ile z mlekiem krowim sytuacja jest dla mnie dość prosta, jego przetwory mają swoje jasne i ciemne strony. Pamiętając o tym, że mleko krowie ma dużo trudno strawialnych - białka kazeiny i węglowodanu laktozy - oraz dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (więc nawet jego ekowersja mnie nie przekona), przejrzałam pod tym kątem przetwory mleczne. W związku z tym, że przemysł mleczny (krowi) jest tak ogromny i dotknęły go już wszelkego rodzaju wynaturzenia, stosujemy w domu zasadę – krowiego mleka nie używamy a mleczne przetwory krowie kupujemy tylko w wersji ekologicznej. Koziego mleka też nie pijemy ale jego przetwory kupujemy również w wersji nieekologicznej.

 

Śmietanka – NIE

Śmietanka spożywcza (np. ta do kawy) powstaje przez odwirowanie mleka, jest po prostu tłustsza. Jej właściwości nie różnią się za bardzo od właściwości mleka, z którego powstała.

 

Śmietana – EWENTUALNIE, POD WARUNKIEM...

że ekokogiczna i homogenizowana (w mleku nieekologicznym  jest dużo pestycydów i dodatków z paszy; homogenizacja z kolei polega na zmniejszeniu i wyrównaniu cząstek tłuszczów, co również ułatwia jej trawienie). Śmietanę otrzymuje się przez poddanie śmietanki ukwaszeniu za pomocą czystych kultur bakterii – one trawią laktozę i kazeinę na mniejsze, łatwiej strawialne cząstki. U mnie w domu i tak nie używa się śmietany.

 

Masło – TAK, ALE...

ekologiczne i ekstra. Masło ekstra ma 82% tłuszczu więc i mniejszą ilość białek i węglowodanów mlecznych niż masła śmietankowe czy tzw. „tłuszcze mleczne” . Mimo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (niepolecane przy chorobach serca) okazuje się  całkiem zdrowe. Oczywiście z umiarem. Masło klarowane (ghee) to masło, z którego usunięto resztki mleka i jest czystym tłuszczem. Dzięki temu prostemu zabiegowi (wystarczy masło podgrzać i usunąć biały nalot) można na takim maśle smażyć i nie przypala się. Polecam.

 

Kefir i jogurt – TAK, ALE...

Ekologiczne lub kozie i bez cukru. Produkty te powstają po fermentacji mleka przy pomocy odpowiednich bakterii. Dzięki temu, że bakterie przetrawiły wszystkie cząstki na mniejsze, jogurty i kefiry są o niebo łatwiej strawialne, a same bakterie przydadzą się w naszych jelitach. Ja zamiast cukru dodaję do jogurtów zmielone banany (słodziutki mus) lub suszone owoce.

 

Sery białe/twarogowe – EWENTUALNIE, POD WARUNKIEM...

Twaróg to po prostu odsączone z serwatki mleko, ma więc sobie wszystko co w mleku i to w większym zagęszczeniu. My jemy tylko kozi i tylko „od święta”. Mozzarellę uwielbiam ale nie jem, jest robiona wyłącznie z mleka krowiego (przy pomocy zwierzęcej podpuszczki, ble). Natomiast feta, z mleka krowiego czy owczego, jest łatwiej strawialna (bo dojrzewająca w obecności mikroorganizmów czyli wstępnie przetrawiona), aczkolwiek ma bardzo dużo soli, więc trzeba z nią ostrożnie. Nie traktujmy serów białych jako źródło wapnia, bo ten, po pasteryzacji został zmineralizowany (jest ledwo przyswajalny), w dodatku jego większość została odsączona z serwatką.

 

Sery żółte i pleśniowe – TAK, ALE...

kozie lub krowie ekologiczne. Okazuje się, że sery żółte zdrowsze są od białych. To mnie bardzo zdziwiło, ale jednak tak jest. Mają więcej wapnia, choć w dalszym ciągu nieorganicznego, ale właściwym słowem kluczem jest tu dojrzewanie. Sery żółte i pleśnowe poddawane są obróbce podobnej do jogurtów – różnego rodzaju mikroorganizmy (w zależności od rodzaju sera) przetrawiają białka, węglowodany i tłuszcze mleczne tak, że w serze stają łatwiej strawialne. Niestety mają dużo tłuszczów nasyconych oraz soli – niepolecane są przy chorobach serca a w dużych ilościach zabójcze.

 

Lody – NIE

Większość lodów to zmrożone mleko i śmietanka z cukrem, wkładem smakowym i krótszą czy dłuższą listą chemikalów. Na rynku pojawiają się już na szczęście lody wegańskie, które w to lato mamy zamiar z dziećmi przetestować, robimy sobie również domowe sorbety.

 

Przydatne linki (z dodaną spacją po //):

http:// dyferklub.pl/?artykuly,1

http:// www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czy-maslo-jest-zdrowe-wszystko-o-masle_34663.html

http:// kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1170/1/1/ser-zolty-czy-twarog-.html

http:// pl.wikipedia.org/wiki/Ser

Dodaj komentarz
Komentarzy: 3
{opis}
20.06.2013 16:52 - daszka
Fajny wpis :)
{opis}
19.06.2013 15:29 - weronkia
O margarynach będę pisała następnym razem i obawiam się, że nic dobrego nie mam do powiedzenia. Czy z jakiegoś powodu nie możecie czy nie chcecie używać masła? Mleko kozie nie jest blee, my go po prostu nie używamy bo nie jest nam potrzebne :). Pozdrawiam.
{opis}
19.06.2013 09:55 - mama_Igorka
Kurcze, a jest jakaś margaryna zdrowa? Czemu mleko kozie jest bee?