Ekorodzice

Jak zadbać o urozmaicony jadłospis maluszka, włączając do jego diety kleiki i kaszki?

Autor: Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me 2021.02.21, 19:41

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć, kiedy maluszek zdobędzie umiejętności niezbędne do spożywania pokarmów innych niż mleko, po 4. – 6. miesiącu życia. Wtedy w menu pociechy mogą pojawić się m.in. kleiki i kaszki. Dlaczego akurat takie produkty są szczególnie ważne dla dziecka na tym etapie rozwoju? Jakie kleiki i kaszki mu podawać?

Rozszerzanie diety niemowlaka

Możliwość odkrywania przez niemowlę świata nowych smaków to początek niezwykłej przygody – zarówno dla rodzica, jak i maluszka! To ważne zadanie budzi jednak niekiedy nie tylko wiele emocji, ale także wątpliwości. Dlatego rodzicom, którzy chcą zadbać o rozszerzanie diety dziecka krok po kroku, z pomocą może przyjść schemat żywienia niemowląt. Co to takiego? To opracowany przez specjalistów zbiór wskazówek dotyczących zapoznawania dziecka z nowymi smakami i konsystencjami. Korzystając z zawartych tam informacji, rodzice mogą zdobyć wiedzę na temat tego, kiedy i jak rozszerzać dietę maluszka.

Najdoskonalszym pokarmem dla noworodków i niemowląt jest mleko mamy, którego skład zmienia się wraz z upływem czasu, dostosowując się do potrzeb maluszka. Eksperci zalecają karmienie piersią przez co najmniej 6 pierwszych miesięcy życia dziecka i dłużej, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Dlatego, mniej więcej po 4 – 6. miesiącu, zgodnie ze wskazaniami zawartymi w schemacie, można rozpocząć rozszerzanie diety maluszka.

Rodzice najczęściej rozpoczynają zapoznawanie pociechy z nowymi produktami od podania mu warzyw i owoców. Popularną metodą rozszerzania diety maluszka w tym okresie jest podawanie mu najpierw jednoskładnikowych przecierów o konsystencji gładkiego puree. Na tym etapie dziecko może poznać także pierwsze kaszki i kleiki (zarówno glutenowe, jak i bezglutenowe). Kleiki i kaszki pełnią w nim ważną funkcję – co warto wiedzieć o tych produktach?

Dlaczego warto podawać kleiki i kaszki niemowlakom?

W ramach rozszerzania diety dziecka można sięgnąć po kleiki i kaszki dla niemowląt, które mają wiele zalet:

  • to nowe produkty w jadłospisie maluszka – pozwalają więc zapoznać dziecko nie tylko z nowym smakiem, lecz także konsystencją,
  • wspierają rodziców w komponowaniu urozmaiconego jadłospisu dziecka,
  • zaspokajają zapotrzebowanie maluszków na składniki ważne dla ich rozwoju, wzrostu oraz są źródłem energii.

Kleiki i kaszki mogą pomóc w łagodnym wprowadzeniu dziecka w świat produktów zbożowych i pierwszych, półpłynnych konsystencji. To produkty zbożowe, które mogą stanowić samodzielny posiłek lub też dodatek do zagęszczania pierwszych zupek jarzynowych, przecierów i sosów.

Jakie kaszki wybrać dla dziecka?

Na początek, przy wprowadzaniu do diety maluszka kleików i kaszek, można zdecydować się na kaszki ryżowe bezmleczne. Przykładem takiego produktu przeznaczonego dla niemowląt po 4. miesiącu życia są kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé. Dostępne są one w różnych wariantach smakowych. Dla rodziców podawanie maluszkom takich posiłków jest wygodne, ponieważ kaszki ryżowe bezmleczne nie wymagają gotowania, a jednocześnie pozwalają zadbać o urozmaicony jadłospis dziecka. Co znajdziemy w ich składzie?

Kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé zawierają:

  • immunoskładniki, takie jak: cynk, żelazo, witaminy A* i C wspierające układ odpornościowy dziecka,
  • żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka. Jedna porcja** kaszki dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo, a obecność witaminy C wspomaga jego wchłanianie,
  • kultury bakterii Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią,
  • 8 witamin.

Kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé zaliczane są do grupy produktów dla niemowląt i małych dzieci, co oznacza, że spełniają wymagania bardziej rygorystyczne niż te stawiane żywności dla dorosłych. Badana jest m.in. zawartość pestycydów oraz metali ciężkich (kadm, ołów, arsen itp.).

Rozszerzanie diety pociechy nie musi być trudne! Posiłkując się opracowanym przez ekspertów schematem żywienia niemowląt, a także dbając o urozmaicony jadłospis maluszka, rodzice mają szansę zapoznać dziecko nie tylko ze smakiem pierwszych warzyw czy owoców, ale także kleików i kaszek, a więc pierwszych produktów zbożowych. Z czasem nadejdzie też pora na bardziej złożone posiłki – np. wieloskładnikowe obiadki!

*zawartość zgodnie z przepisami prawa

**1 porcja = 25 g kaszki + 160 ml mleka następnego Nestlé NAN OPTIPRO® 2


Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.


Przeczytaj także:

Magnez Chelatowany

Magnez Chelatowany

W pewnym uproszczeniu można stwierdzić, że znaczna część objawów chorobowych, na które najczęściej się skarżymy, może być spowodowana niedoborem magnezu. To zdanie jest prawdziwe, ale jest też w nim pewna pułapka, którą wyjaśnimy w... więcej »
Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Biegunka u dziecka to problem, którego każdy rodzic doświadczył wielokrotnie. Z reguły dolegliwość ta ustępuje w ciągu kilkunastu godzin lub kilku dni, i przy właściwym leczeniu (skuteczne nawadnianie!) nie powoduje żadnych uszczerbków na... więcej »
Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

- Wstaję o 6:00. Idę na pobliski targ do zaufanej sprzedawczyni. Wiem, że ma świeże i zdrowe produkty, innych bym przecież nie kupiła! Dwa pomidory, czerwona papryka, szczypiorek i ogórek – to moje śniadanie. Muszę je zjeść punktualnie... więcej »
Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się... więcej »
Którym E mówimy nie?

Którym E mówimy nie?

Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »