Ekorodzice

Jestem z wami od:2013.09.27 23:22
Mema
Ostatnie logowanie: 2014.07.15 00:10
Liczba postów: 27
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Pasztet-moje dzieci uwielbiają... z warzyw

15.10.2013
Pasztet bez mięsa, słoniny i bułki tartej? W dodatku pyszny i kremowy? Szczególnie konsystencja miło zaskakuje:)


Wzięło mnie dziś na eksperymenty z ostatnich cukinek. Do tego bundz kozi i płatki jaglane, szaleństwo, ale pakuje ile się da zdrowia w moje potrawy. Tak mało go jest dookoła, żeby móc czerpać garściami:) Przepis na typowy pasztecik warzywny, czyli 1:1 głowny składnik i składniki wiążące. Pamiętajcie o przyprawach takich jak lubicie, można też dodać więcej cebuli, czosnku.

3 szkl. startej grubo i odciśniętej cukini
1 szkl. startego grubo bundza koziego (można dodać ser żółty, koryciński)
1 szkl. kaszki orkiszowej (można zastąpić kaszą manną)
1 szkl. płatków jaglanych (można dodać płatki quinoa, amarantusa lub bułkę tartą)
0,5 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka chilli
1 garść posiekanej natki pietruszki
3 żółtka
3 białka ubite

Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, na końcu pianę z białek. Wkładamy do wysmarowanej oliwą foremki, ja dzieciakom robię w babeczkach. Piec 1h w 190 st.C (babeczki max 40 min). Powinien być rumiany. Wyciągnąć z foremki jak ostygnie. Nie kroić wcześniej, bo soki wypłyną!

Smacznego!

Dodaj komentarz
Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!