Ekorodzice

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.07.12, 00:57
Chłodnik z kwiatu akacji, kwiatu bzu czarnego lub czeremchy
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 10 gałązek akacji, bzu czarnego lub czeremchy
  • 1 dag (1 płaska łyżka) mąki ziemniaczanej
  • ½ cytryny
  • cukier brązowy lub syrop z agawy ( posłodzić do smaku)
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance zimnego mleka. Resztę mleka (pozostawić ½ szklanki do rozmieszania z żółtkami) zagotować i do wrzącego wlać mleko z mąką, a kiedy ponownie się zagotuje, wrzucić kwiat akacji, bzu czarnego lub czeremchy i odstawić z ognia. Żółtka rozmieszać z ½ szklanki mleka i zmieszać z zupą. Z białek ubić pianę, nałożyć ją na wierzch zupy, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na około 10 minut. Zupę przelać do wazy, pozostawiając kwiat akacji lub inne kwiaty na dnie naczynia. W wazie doprawić ją sokiem z cytryny i cukrem. Przed podaniem schłodzić.

Galaretka z owoców czarnej porzeczki na surowo
  • 1 kg porzeczek czarnych
  • 1 kg brązowego cukru
Porzeczki przebrać, umyć na sicie. Następnie usunąć szypułki i przetrzeć owoce przez sito lub zemleć. Przecier z porzeczek utrzeć w makutrze ze stopniowo dodawanym cukrem. Cukier powinien się rozpuścić. Gotową galaretkę wlać do wygotowanych słoików, a następnie je zamknąć.

Syrop z kwiatów akacji
  • 25-30 gałązek z kwiatami akacji w pełni rozkwitu
  • 1 kg brązowego cukru
  • 6-8 dag kwasku cytrynowego
  • 1 l wody
Z cukru i wody przygotować syrop, przestudzić go do temperatury pokojowej, wymieszać z kwaskiem. Do syropu wrzucić kwiaty akacji oddzielone od łodyżek i pozostawić je w syropie 12-16 godzin. Po tym czasie odcedzić syrop, podgrzać szybko do temperatury wrzenia i od razu nalewać do wyparzonych butelek lub słoików i zamykać. Z syropu sporządzamy smaczny napój, dodając go do wody (najlepiej mineralnej) – 1 cześć syropu na 10 części wody.

Tagi: przetwory   syrop   mus  

Przeczytaj także:

Czy mrożonki są zdrowe?

Czy mrożonki są zdrowe?

Czy warto poświęcać swój czas na mrożenie warzyw i owoców? Co robić, gdy tak trudno o zastrzyk witaminowy podczas mroźnych wieczorów? Czy suplementy diety to jedyne wyjście z zimowej sytuacji? A może istnieje tańsze i zdrowsze rozwiązanie?... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów