Ekorodzice

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Autor: Joanna Koszewska 2013.11.27, 12:27

Śledź i brzoskwinia? To można jeść razem? Te pytania zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para...

fot. śledź i brzoskwinia

  • 2 filety śledziowe                                                            Czas przygotowania: ok. 10 minut
  • 1 czerwona cebula                                                          Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
  • Sok z cytryny                                                                 Liczba porcji po 50 g: 10 talerzy
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 3-4 cienkie plasterki cytryny
  • 1 brzoskwinia
  • 1 szczypta ksylitolu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić. 

  3. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą ksylitolu, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką. 

  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny. 



Przeczytaj także:

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
20.12.2013 11:16 - superbabcia
Musze koniecznie wypróbować. Tylko skąd brzoskwinię znaleźć w grudniu?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów