Ekorodzice

Pestki dyni

Autor: Joanna Mendecka 2013.03.08, 10:54

Czy pestki to samo zdrowie? Które mają najlepsze właściwości? W jakich ilościach można je podawać dzieciom i czy mogą zaszkodzić? I co tak naprawdę kryją w sobie pestki z dyni? Doradca żywieniowy naszego portalu odpowiada na Wasze pytania i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

fot. Pestki z dyni


PYTANIE OD UŻYTKOWNICZKI PORTALU EKORODZICE.PL

Staramy się konsumować owoce z pestkami. Mąż nigdy nie wypluwa pestek z czereśni... Zastanawiam się jednak, które pestki jeść a które nie. Słyszałam, że pestki moreli, brzoskwiń podobno są trujące. Dużo czytałam na temat pestek moreli i ich przeciwrakowej właściwości. Zalecenia to około 15 sztuk dziennie. Jak mamy się do tego ustosunkować? Czy dzieciom warto podawać pestki? Zależy mi na zdaniu autorytetu, dlatego piszę do Pani. Dziękuję za odpowiedź.


JOANNA MENDECKA ODPOWIADA:

Dzieciom warto podawać pestki: słonecznika, dyni, nasion sezamu oraz siemienia lnianego, głównie ze względu na obecność dobrze przyswajalnych mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza Omega 3). Pestki dyni zawierają wiele witamin (B1, B2, B3 i B9)  oraz takich mikroelementów jak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Pomagają też w walce z pasożytami.

Wszelkie diety czy produkty mające na celu profilaktykę chorób mogą stosować dorośli. Dzieciom nie stosujemy żadnych diet - chyba, że dziecko ma zaburzenia metaboliczne czy candidę. Ich organizmy nie są jeszcze zanieczyszczone, nie potrzebują dawek uderzeniowych przeciwutleniaczy. Podawanie dzieciom dużej ilości pestek z moreli może im bardzo zaszkodzić. Sądzę, że dorosłym również.


Zachęcam do wybierania takich produktów, które nie niosą ze sobą skutków ubocznych. Na przykład kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach, ale ich zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest tak duże, że zbyt duże ilości zjadanych ryb doprowadzą do choroby. Znacznie lepiej jest dodawać do posiłków siemię lniane.



UWAGA! Pestki oraz nasiona mielimy i przechowujemy w słoiczku w lodówce do 3 dni. Później ich wartości zaczynają się utleniać.




Tagi: dyni   dzieci   odżywianie   pestki  

Przeczytaj także:

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty ma wiele zalet. Można go przygotować w kilka minut, ma niepowtarzalny smak, a dzieci uwielbiają szukać w nim całych kawałków owoców! Poznajcie przepis stary jak świat, o którym przypomniała nam użytkowniczka maciejka.... więcej »
Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana? ... więcej »
Kotlety ziemniaczano-warzywne

Kotlety ziemniaczano-warzywne

Często chcemy ugotować coś zdrowego i taniego zarazem, ale pomysłu brak. Przychodzimy Wam z pomocą. Koniecznie wypróbujcie kotleciki ziemniaczano- warzywnych naszej ekspertki żywieniowej Iwony Koprowskiej. ... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Zdrowe przekąski dla dzieci - jak zrobić?

Zdrowe przekąski dla dzieci - jak zrobić?

Szukasz sprawdzonych pomysłów na zdrowe przekąski dla swojego dziecka? Postaw na smaczne i jednocześnie kolorowe składniki, które swoich wyglądem zachęcą brzdąca do podjadania. Jak zadowolić małego niejadka i skłonić go do jedzenia wyłącznie... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »