Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa bomba witaminowa!
Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie
wprawy nie pochłania więcej czasu jak kilka minut. Wypróbujcie przepisy na koktajl naszych użytkowniczek!
PRZEPIS GREGONY:
Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego ( nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Smacznego!
PRZEPIS DANDA:
Podstawa to zawsze zmielone nasiona niełuskanych pestek dyni,pestek słonecznika i siemienia lnianego. Można dodać zmielone orzechy, tak jak moja poprzedniczka napisała. Jednak w tej podstawowej formie smak jest krótko mówiąc mało atrakcyjny i nie każdemu przypadnie do gustu. Ja w sumie koktajl robię w zależności od tego na jaki mam ochotę, no i od tego co mam pod ręką;) Zimą dodaję miód i banana, czasem urozmaicam kiwi. Albo dodaje do podstawy suszone rodzynki, daktyle i morele. Do warzywnych wrzucam zazwyczaj pomidora i uzupełniam bio-śmietanką :)
PRZEPIS MEMIKO
Po rozdrobnieniu nasion uaktywniają się czynne związki
organiczne. Pamiętajcie, żeby koktajl wypić szybko - w ciągu maksimum
piętnastu minut od jego przyrządzenia, żeby działał najlepiej!