Ekorodzice

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Autor: Artykuł rekomendacyjny 2017.11.23, 14:44

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu oraz treningu gwarantuje utrzymanie dobrej kondycji oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto znać główne zasady łączenia składników i przypraw w daniach, by tworzyć smaczne i pełnowartościowe posiłki. Umiejętne komponowanie produktów pozwoli na przyspieszenie metabolizmu i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Jajka i nasiona chia

Jeśli chcemy przyspieszyć nasz metabolizm powinniśmy przygotowywać dania z jajek. Zawierają one dziewięć ważnych dla organizmu aminokwasów. Poza tym, spożywając białkowe produkty na śniadanie obniżamy łaknienie na cały dzień. Osoby, które zjedzą jajko, dłużej pozostają najedzone. Nasiona chia są nasionami szałwii hiszpańskiej. Od wieków korzysta się z nich w Ameryce Środkowej i Południowej. Są one bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik, który powoduje uczucie sytości. Można dodawać je praktycznie do wszystkiego w zależności od preferencji. Doskonale sprawdzą się w sałatkach, jogurtach, koktajlach czy owsiankach.

Cynamon i owoce leśne

Bardzo wiele zalet ma również cynamon, który poza tym, że przyspiesza metabolizm, to pomaga usunąć nadmiar cukry z krwi. Dodatkowo, zapobiega on otyłości i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie cynamonu pomaga w walce z problemami opróżniania żołądka. Można dodawać go do owsianek, koktajli i kawy. Podobne właściwości czyli przyspieszanie metabolizmu, hamowanie odkładania się tłuszczu czy ochrona przed cukrzycą mają owoce leśne głównie żurawina, jagody i truskawki. Owoce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli i zdrowych deserów. Wiele osób, mimo chęci zmiany swoich nawyków żywieniowych nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Z pomocą przychodzi wówczas catering dietetyczny w Katowicach, dzięki któremu nie trzeba się martwić o komponowanie zbilansowanych dań. Posiłki są przygotowywane przez dietetyków i specjalistów, którzy przygotowują menu według preferencji klienta.

Metabolizm pobudza także zielona herbata, która zawiera kofeinę i katechiny. Dzięki filiżance herbaty poczujemy się pobudzeni i rześcy. Dodatkowo, jej regularne picie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit. Najlepiej pić dwie, trzy filiżanki dziennie. Składnikami, które również pobudzają spalanie tłuszczu w organizmie są ostre przyprawy. Bardzo dobrym przykładem jest pierz cayenne. Spożywanie ostrych przypraw sprawia, że pojawia się zjawisko termogenezy czyli wytwarzania ciepła przez organizm. Tłuszcz staje się paliwem i szybciej się utlenia.

Regularne dodawanie do posiłków produktów przyspieszających metabolizm wspomaga funkcjonowanie organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.



Przeczytaj także:

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »
Smażony bakłażan

Smażony bakłażan

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów