Ekorodzice

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Autor: Joanna Koszewska 2013.11.26, 14:32
Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.

fot. groch z kapustą


  • 250 g grochu białego                                                   Czas przygotowania: ok. 1 godziny
  • 750 g kiszonej kapusty                                                 Moczenie: 12 godzin
  • Duża cebula                                                                Ilość porcji: 6-8
  • Łyżka kminku                                                              Wielkość porcji: 150-200 g
  • Pół łyżeczki mielonej papryki                                         Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

    1. Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić. 

    2. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut. 

    3. Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką. 

    4. Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.

    WAŻNE: Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku! 



    Tagi: groch   kapusta   kuchnia   zdrowa  

    Przeczytaj także:

    Sałatka owocowa

    Sałatka owocowa

    Nie jestem miłośniczką tradycyjnych sałatek królujących na polskich stołach. Zawsze pojawi się w nim jakiś produkt, za którym nie przepadam. Jeśli natomiast chodzi o owoce, to lubię praktycznie wszystkie. Dlatego więc sałatka owocowa to... więcej »
    Jakie garnki są najlepsze?

    Jakie garnki są najlepsze?

    Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »
    Zupa krem z dyni hokkaido

    Zupa krem z dyni hokkaido

    Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »
    Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

    Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

    Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
    Zdrowe potrawy wigilijne

    Zdrowe potrawy wigilijne

    Święta to piękny czas, gdzie w domu pachnie świeżą choinką, porządkami, wypiekami, prezentami, a za oknem widać opadające białe płatki śniegu. Niedługo rozlegnie się dzwonek do drzwi i przyjadą do nas najbliżsi - rodzina, przyjaciele.... więcej »


    Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
    Najlepsze prezenty świąteczne
    zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
    praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
    dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
    karta podarunkowa
    inne

    Kategorie Blogów